«Στον πάγο» τουλάχιστον 20 ασθενείς, που χρειάζεται να χειρουργηθούν άμεσα για σοβαρές παθήσεις στη σπονδυλική στήλη. Η προμήθεια ειδικών υλικών γίνεται με το σταγονόμετρο και μόνο κατόπιν παραγγελιών, με αποτέλεσμα χρόνια περιστατικά να εξυπηρετούνται με δυσκολία.

Τους τελευταίους μήνες το πρόβλημα εστιάζεται σε περιστατικά χρόνιων παθήσεων και όχι επείγουσες επεμβάσεις, οι οποίες εξυπηρετούνται κατά προτεραιότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι γιατροί, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα περιστατικά που επιβάλλεται να μπούνε χειρουργείο, έχουν συντάξει τα ειδικά πρωτόκολλα, ζητώντας να διεκπεραιωθούν οι προμήθειες που είναι απαραίτητες για να προγραμματιστεί το κάθε τακτικό χειρουργείο.

Στη λίστα αναμονής βρίσκονταν αυτή την περίοδο τουλάχιστον 20 ασθενείς, για παθήσεις που αφορούν στη σπονδυλική στήλη. Οι περισσότεροι περιμένουν υπομονετικά να ολοκληρωθεί η διαδικασία της προμήθειας υλικών, ώστε να υποβληθούν στην επέμβαση. Άλλοι πάλι επιλέγουν να αναζητήσουν άλλα νοσοκομεία προκειμένου να χειρουργηθούν.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως τα ειδικά υλικά που απαιτούνται για λεπτές χειρουργικές επεμβάσεις είναι ιδιαίτερα κοστοβόρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, ορισμένα από αυτά κοστίζουν μέχρι και 8.000 ευρώ, με αποτέλεσμα η επιβάρυνση να είναι σημαντική. Με δεδομένο τον περιορισμό δαπανών και τα συρρικνωμένα κονδύλια, οι ποσότητες που αγοράζονται δεν είναι μεγάλες, για αυτό, όποτε γίνονται, ο χρόνος που μεσολαβεί από την παραγγελία μέχρι την παραλαβή είναι σχετικά μεγάλος.

Οι γιατροί που γίνονται αποδέκτες των διαμαρτυριών, όσων περιμένουν στη λίστα αναμονής για τέτοιες λεπτές χειρουργικές επεμβάσεις, έχουν επανειλημμένως απευθυνθεί στην Ιατρική Υπηρεσία αλλά και στη Διοίκηση του Νοσοκομείου Βόλου, ζητώντας να επισπευστούν οι διαδικασίες, σε μία ύστατη προσπάθεια άμεσης επίλυσης της εμπλοκής που έχει προκύψει.

Σημειώνεται ότι το κόστος για τα υλικά μίας σπονδυλοδεσίας (χειρουργική μέθοδος για τη σταθεροποίηση της σπονδυλικής στήλης) αγγίζει τις 5.000 – 6.000 ευρώ, ωστόσο το κόστος για την αντιμετώπιση της παραλυτικής σκολίωσης μπορεί να φτάσει έως και τις 10.000 ευρώ.

«Περπατάει» η λίστα χειρουργείου

Στο μεταξύ, με ικανοποιητικούς ρυθμούς σε γενικές γραμμές λειτουργεί η λίστα χειρουργείου που άρχισε να εφαρμόζεται από την άνοιξη.

Η λίστα χειρουργείου δημοσιοποιείται στην ιστοσελίδα του Αχιλλοπούλειου, ενώ οι ασθενείς που θα θεωρούν ότι παραβιάζεται η σειρά προτεραιότητας, έχουν το δικαίωμα να υποβάλλουν καταγγελία στο Γραφείο Προστασίας Δικαιωμάτων του σχετικού νοσοκομείου.

Συντάσσεται (εξαιρούνται τα επείγοντα περιστατικά) ανάλογα με την κατηγορία προτεραιότητας, στην οποία εντάσσει ο χειρουργός το κάθε περιστατικό μετά την κλινική εξέταση του ασθενούς και την αξιολόγηση της σοβαρότητας της νόσου. Προσδιορίζεται ο βαθμός προτεραιότητας του ασθενή, ενώ κάθε περιστατικό υποχρεωτικά εντάσσεται σε μία από τις πέντε κατηγορίες προτεραιότητας των επεμβάσεων που έχουν αποφασιστεί. Ειδικότερα, περιστατικά που έχουν γρήγορη εξέλιξη και η καθυστέρηση επηρεάζει το αποτέλεσμα, υποχρεωτικά πρέπει να χειρουργούνται μέσα σε 1 – 2 εβδομάδες, ενώ περιστατικά με δυνητικά γρήγορη εξέλιξη και η καθυστέρηση μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα, υποχρεωτικά θα χειρουργούνται μέσα σε 3 – 4 εβδομάδες.

Επίσης περιστατικά με έντονα συμπτώματα ή δυσλειτουργία, χωρίς γρήγορη εξέλιξη πρέπει να αντιμετωπίζονται μέσα σε 8 – 12 εβδομάδες, περιστατικά με ήπια – μέτρια συμπτώματα ή δυσλειτουργία, χωρίς γρήγορη εξέλιξη, πρέπει να χειρουργούνται μέσα σε 24 εβδομάδες, περιστατικά χωρίς συμπτώματα ή δυσλειτουργία, χωρίς γρήγορη εξέλιξη, πρέπει να χειρουργούνται σε διάστημα άνω των 24 εβδομάδων.

Τέλος, σημειώνεται, πως η λίστα χειρουργείου καταρτίζεται χωριστά για κάθε κλινική του νοσοκομείου.

Πηγή: taxydromos.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης