Στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα βρεθεί και πάλι ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης για τη δημοσιοποίηση των ονομάτων που φέρονται να αποτελούν τη «λίστα Λαγκάρντ». Παρά την αθώωσή του από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας για παραβίαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων, ο δημοσιογράφος θα δικαστεί εκ νέου μετά την έφεση που άσκησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας κατά της αθωωτικής απόφασης.

Εμμένοντας στην άποψη ότι με τη δημοσιοποίηση των ονομάτων ο Κ. Βαξεβάνης διέπραξε το αδίκημα της παραβίασης προσωπικών δεδομένων, η Εισαγγελία προχώρησε στην άσκηση έφεσης υπέρ του νόμου, δείχνοντας και πάλι το εδώλιο, αυτήν τη φορά του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου, για τον δημοσιογράφο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Εισαγγελία χαρακτηρίζει μάλιστα νομικά εσφαλμένη τη δικαστική απόφαση που απάλλαξε τον Κ. Βαξεβάνη. Για την άσκηση έφεσης πάντως είχαν υποβληθεί σχετικά αιτήματα από δικηγόρους και πολίτες που διαφωνούσαν με την αθώωση του δημοσιογράφου αλλά και τη δημοσιοποίηση της λίστας.

Υπενθυμίζεται πως ο Κ. Βαξεβάνης συνελήφθη στα τέλη του περασμένου μήνα, έπειτα από παραγγελία της Εισαγγελίας, με τη διαδικασία του αυτοφώρου, γεγονός που έκανε τον γύρο του κόσμου, αφού τα ξένα ΜΜΕ επέδειξαν τεράστιο ενδιαφέρον για το θέμα. Για πλήγμα στην ελευθεροτυπία μίλησαν εκτός από τον δημοσιογράφο και όλοι οι μάρτυρες που κατέθεσαν στο δικαστήριο, τονίζοντας πως ήταν αυτονόητο καθήκον του η δημοσίευση της λίστας, η οποία έχει αποτελέσει αντικείμενο πολλών συζητήσεων το τελευταίο διάστημα για τον τρόπο χειρισμού της από τους αρμοδίους. Και ενώ αυτή η «λίστα», όπως είπαν, έμενε για χρόνια «χαμένη», διώκεται ο δημοσιογράφος που τη δημοσιοποίησε.

«Το θέμα της λίστας δεν είναι νομικό, είναι πολιτικό και κοινωνικό. Αν εγώ είμαι υπεύθυνος για τη δημοσιοποίηση προσωπικών δεδομένων της λίστας, κάποιοι άλλοι πριν από εμένα τα έχουν χειριστεί και αυτοί που το έκαναν είναι γνωστοί. Δεν διώκονται αυτήν την ώρα» ανέφερε ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης στην απολογία του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Δημοσιογράφων, Αμντεγκρίν Μπουμέλα, καταθέτοντας χαρακτήρισε παράλογη τη σύλληψη και τη δίωξη του δημοσιογράφου, τονίζοντας ότι ο λόγος της δημοσιοποίησης της εν λόγω λίστας είναι το δημόσιο συμφέρον που αποτελεί και το απόλυτο καθήκον του δημοσιογράφου που σέβεται και υπηρετεί τη δημόσια ενημέρωση. Όπως τόνισε ο κ. Μπουμέλα, το δημόσιο συμφέρον υπερτερεί του ατομικού.

Ο εισαγγελέας, πάντως, είχε ζητήσει την καταδίκη του Κ. Βαξεβάνη, υποστηρίζοντας πως δεν μπορεί να μετατραπεί η χώρα σε αρένα. Στο δικαστήριο κατατέθηκαν έγγραφες δηλώσεις ατόμων τα ονόματα των οποίων περιλαμβάνονταν στην επίμαχη λίστα που τόνιζαν πως δεν επιθυμούν τη δίωξη του δημοσιογράφου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης