Σε «βαρίδι» έχει μετατραπεί για 70.000 δανειολήπτες η σύναψη δανείου σε ελβετικό φράγκο. Η πρακτική αυτή, που ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένη τη διετία 2006-2008, έχει φέρει σε απόγνωση χιλιάδες οικογένειες, καθώς καλούνται να πληρώσουν ποσό αρκετά μεγαλύτερο από το κεφάλαιο που εισέπραξαν κατά την περίοδο σύναψης του δανείου.

Το πρόβλημα έγκειται στην αλλαγή της ισοτιμίας ευρώ-ελβετικού φράγκου. Όπως είναι γνωστό, οι τράπεζες εκμεταλλεύονταν την υψηλή συναλλαγματική ισοτιμία ευρώ-ελβετικού φράγκου, η οποία τότε κυμαινόταν περίπου στο 1,65. Όταν όμως η οικονομική κρίση έγινε αισθητή στην Ευρώπη, το ελβετικό φράγκο ισχυροποιήθηκε σημαντικά έναντι του ευρώ και η ισοτιμία έφτασε στο 1,19. Έτσι, μετά την αλλαγή της ισοτιμίας ευρώ προς ελβετικό φράγκο, που άγγιξε το 40%, οι δανειολήπτες καλούνται να πληρώσουν μια πολύ αυξημένη μηνιαία δόση, αλλά και το άληκτο κεφάλαιο του δανείου τους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα χρέη των δανειοληπτών προς τις τράπεζες να εκτοξευθούν. Με άλλα λόγια, παρά τις συνεχείς καταβολές δόσεων, το δάνειο, αντί να μειωθεί, αυξάνεται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί δανειολήπτης ο οποίος δανείστηκε το έτος 2006 το ποσό των 400.000 ευρώ (σε ελβετικό ήταν κάπου 640.000,00) και έπειτα από αλλεπάλληλες καταβολές περίπου 75.000 ευρώ, ενημερώθηκε πως χρωστάει πλέον 480.000 ευρώ!

Θυμίζουμε ότι ο λόγος της «έξαρσης» σύναψης δανείων σε ελβετικό φράγκο δεν ήταν άλλος από τη παραδοχή ότι η ισοτιμία θα παρέμενε σχετικά σταθερή. Δεν υπήρχε, δηλαδή, ενημέρωση ως προς τους κινδύνους που εγκυμονούσε η αλλαγή της ισοτιμίας.

Μάλιστα, το 2016 εξεδόθη μια απόφαση-σταθμός, η οποία είναι παράλληλα δεσμευτική για τις τράπεζες. Σύμφωνα με αυτήν, έγινε δεκτή η αγωγή τριών καταναλωτικών οργανώσεων, η οποία ζητούσε την ακυρότητα των γενικών όρων συναλλαγών σε ελβετικό φράγκο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο πλαίσιο του ρεπορτάζ, η ηλεκτρονική μας εφημερίδα επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Συλλόγου Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου κ. Παντελή Αντωνιάδη. Ο κ. Αντωνιάδης μάς ενημέρωσε ότι ο σύλλογος του οποίου προΐσταται έχει προβεί σε αγωγές, καθώς τα τραπεζικά ιδρύματα προωθούσαν τα στεγαστικά δάνεια με δόλωμα το πολύ χαμηλό επιτόκιο, χωρίς να ενημερώνουν τους δανειολήπτες για τους κινδύνους που διέτρεχαν από μια απότομη μεταβολή της συναλλαγματικής ισοτιμίας.

Ταυτόχρονα, όπως καταγγέλλει, οι τράπεζες δεν πρότειναν μέτρα για την αντιστάθμιση του συναλλαγματικού κινδύνου που εν αγνοία τους αναλάμβαναν, ενώ δεν σεβάστηκαν την υποχρέωση παροχής προσυμβατικής συμφωνίας. Έτσι, όχι μόνο δεν παρείχαν τα χαμηλά επιτόκια που τους είχαν υποσχεθεί, αλλά παρά τη μακρόχρονη εξυπηρέτηση το άληκτο κεφάλαιο ήταν υψηλότερο από αυτό που οι καταναλωτές είχαν δανειστεί.

Ο κ. Αντωνιάδης δήλωσε ότι η συνολική επιβάρυνση μπορεί να φτάσει και το 58%, ενώ τόνισε ότι επιτέλους πρέπει να υπάρξει μία δίκαιη λύση. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό θα γίνει με νομοθετική πρωτοβουλία που θα βασίζεται στην απόφαση του πολυμελούς πρωτοδικείου, η οποία αναφέρει ότι η τράπεζα είναι υποχρεωμένη να δέχεται τις μηνιαίες πληρωμές δόσεων με βάση την ισοτιμία που ίσχυε κατά την ημέρα εκταμίευσης του δανείου.

Καταλήγοντας, έκανε γνωστό ότι, επειδή χιλιάδες οικογένειες δεν μπορούν να αντέξουν την αναμονή τελεσιδικίας, ο Σύλλογος Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου έχει ζητήσει τη στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία κατά καιρούς καθίσταται αρωγός στις προσπάθειες του συλλόγου. Μέχρι στιγμής έχουν ανταποκριθεί θετικά ο Δήμος Θεσσαλονίκης, ο Δήμος Πειραιά, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ενώ αναμένεται συνάντηση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας καθώς και με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Ακούστε αναλυτικά τις δηλώσεις του κ. Αντωνιάδη 

Επιμέλεια: Δημήτρης Μπελδέκος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης