Στο «κάδρο» της πειθαρχικής έρευνας για το πρωτοφανές αδιέξοδο στο μεγαλύτερο πολιτικοοικονομικό σκάνδαλο μεταπολιτευτικά στη χώρα μας μπαίνει η Εισαγγελία Εφετών και προσωπικά ο προϊστάμενος της Ισίδωρος Ντογιάκος ο οποίος βλέπει λίγο πριν τη λήξη της θητείας του στο Εφετείο να «κηλιδώνεται» η εισαγγελική διαδρομή του.

Ο «πόλεμος χαρακωμάτων» που το τελευταίο διάστημα μαίνεται, με επίκεντρο τη Δικαιοσύνη, μετρά τώρα  νικητές και ηττημένους. Ο Ισίδωρος Ντογιάκος ο οποίος αποχωρεί στις 30 Ιουνίου από το «τιμόνι» της Εισαγγελίας Εφετών μετά την υπόθεση του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου, βρίσκεται στο «μάτι του κυκλώνα» και για την αμαρτωλή υπόθεση των «μαύρων ταμείων» της Siemens.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και μπορεί, σύμφωνα με δικαστικές πηγές, να μην υποκρύπτουν σκοπιμότητα οι χειρισμοί του κ. Ντογιάκου, ωστόσο ελέγχονται πειθαρχικά καθώς, μία σειρά παραλήψεων στις οποίες φέρεται να υπέπεσε, δημιουργεί «σκιές», οι οποίες θα πρέπει να διερευνηθούν.

Μαζί του, ωστόσο, ελέγχονται και οι υπόλοιποι συνάδελφοί του από το Εφετείο που χειρίστηκαν την «καυτή» υπόθεση της Siemens, διατυπώνοντας ανάλογη νομική κρίση με εκείνον, θεωρώντας μη αναγκαία τη μετάφραση του παραπεμπτικού βουλεύματος.

Έτσι, πειθαρχικά ελεγκτέα αναμένεται να είναι κι η αντεισαγγελέας Εφετών Αθηνά Θεοδωροπούλου η οποία στις 18 Νοεμβρίου 2015 απαντώντας σε σχετικό αίτημα αλλοδαπού κατηγορουμένου στην υπόθεση απάντησε πως «δεν είναι απαραίτητη η επίδοση μετάφρασης όταν ο κατηγορούμενος έλαβε έγκαιρα γνώση της κατηγορίας στη γλώσσα γνώση που εννοεί και ως εκ τούτου προετοίμασε την υπεράσπισή του».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αντίθετα, πάντως, δεν αποτελεί αντικείμενο πειθαρχικού έλεγχου η διάταξη του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Χαρ. Βουρλιώτη, ο οποίος απέρριψε την αίτηση του αναίρεσης του βουλεύματος που υπέβαλαν Γερμανοί κατηγορούμενοι επικαλούμενοι, μεταξύ άλλων, και τη μη μετάφραση του βουλεύματος. Στην απορριπτική μάλιστα διάταξή του, σύμφωνα με πληροφορίες, χαρακτήριζε «επουσιώδες» το θέμα της μετάφρασης.

Την ίδια ώρα ωστόσο δεν αποκλείεται να βρεθούν πειθαρχικά ελεγχόμενοι οι ανακριτές που διενήργησαν τις μακρόχρονες ανακρίσεις για καθυστερήσεις στην έρευνα με αποτέλεσμα ο κίνδυνος της παραγραφής να είναι προ των πυλών. Υπενθυμίζεται πως η ογκώδης αυτή δικογραφία, μετά την έναρξη της έρευνας χρειάστηκε να αλλάξει χέρια ανακριτών και από το Πρωτοδικείο να καταλήξεις στους εφέτες ειδικούς ανακριτές.

Το σίγουρο είναι πάντως ότι οι εξελίξεις στην υπόθεση αυτή ανοίγουν τον «ασκό του Αιόλου» για δεκάδες σκάνδαλα που ακολουθούν, στα οποία το «μαύρο χρήμα» δεν έχει πατρίδα καθώς ανάμεσα στους κατηγορουμένους περιλαμβάνονται και αλλοδαποί. Η επ’ αόριστον αναβολή του σκανδάλου της Siemens, εκτιμάται ότι πλέον θα υποχρεώσει δικαστές και εισαγγελείς να βλέπουν με διαφορετικό μάτι τις ενστάσεις των κατηγορουμένων, καθώς μπορεί να δημιουργήσουν σοβαρό κίνδυνο ακυρότητας της διαδικασίας.

Η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων στην υπόθεση της Siemens αναμένεται να δημιουργήσει ένα νομικό δεδικασμένο που δύσκολα θα μπορέσει να αγνοηθεί ακόμη και στις δίκες που δεν συγκεντρώνουν τα φώτα της δημοσιότητας.

Ο εσπευσμένος προσδιορισμός της δίκης της Siemens μπροστά στον ορατό κίνδυνο της παραγραφής, χωρίς τη διασφάλιση των προβλεπόμενων δικονομικών εγγυήσεων, όχι μόνο δεν εξυπηρετεί την απόδοση Δικαιοσύνης αλλά οδηγεί σε νέες καθυστερήσεις.

Ακόμη και μετά την παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλου για την κατά προτεραιότητα διεξαγωγή της δίκης για το σκάνδαλο της Siemens, εκτιμάται ότι θα περάσουν τουλάχιστον έξι μήνες για τον εκ νέου προσδιορισμό της.

Το «μαγικό κλειδί» για τον ακριβή χρόνο διεξαγωγής της κρατά η Μεταφραστική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών και ο μοναδικός μεταφραστής στα Γερμανικά με γνώσεις νομικής ορολογίας!

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης