Σε τέσσερις άξονες κινούνται οι δανειστές και η ελληνική κυβέρνηση, ως προς τις παρεμβάσεις για τη διαμόρφωση νέων μισθολογίων στο Δημόσιο.

Σύμφωνα με το Έθνος, οι παρεμβάσεις αυτές στηρίζονται στους εξής άξονες:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

-Το μισθολογικό κόστος να παραμείνει σταθερό και να γίνουν εσωτερικές ανακατανομές πόρων. Με τον τρόπο αυτό στοχεύεται να αμβλυνθούν οι διαφορές στους μισθούς υπαλλήλων του ίδιου κλάδου και έχουν ίδια προϋπηρεσία και τα ίδια προσόντα. Σ’ αυτό το πλαίσιο εκτιμάται ότι θα συζητηθεί η σταδιακή περικοπή της προσωπικής διαφοράς που λαμβάνουν 66.000 υπάλληλοι, μεταξύ των οποίων υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών, πολιτικοί μηχανικοί του πρώην υπουργείου Ανάπτυξης, κ.α.

-Ένας δεύτερος παράγοντας που εξετάζεται είναι η δημιουργία ειδικού μισθολογίου για τους υπαλλήλους των οικονομικών υπηρεσιών, όλων των υπουργείων και των εποπτευόμενων οργανισμών. Οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι θα λαμβάνουν ένα επίδομα αντίστοιχο με το επίδομα ισολογισμού που λάμβαναν οι συνάδελφοί τους στον ιδιωτικό τομέα.

-Εξετάζεται ακόμη να καταργηθούν ή να περιοριστούν τα μη μισθολογικά επιδόματα που λαμβάνουν συγκεκριμένες κατηγορίες υπαλλήλων. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν παροχές για οδοιπορικά, κατασκηνώσεις και ασφαλιστικά προγράμματα ιδιωτικών εταιρειών που παρέχονται σε ομάδες υπαλλήλων στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

-Τέλος, μία άλλη παράμετρος είναι να μεγαλώσει η διαφορά στις αποδοχές των νεοεισερχόμενων και των κατόχων θέσεων ευθύνης. Αν και η κυβέρνηση δεν συμφωνεί στις μειώσεις μισθών στο Δημόσιο, εμφανίζεται να είναι θετικά διακείμενη στο ενδεχόμενο αύξησης των επιδομάτων σε όσους καταλαμβάνουν θέσεις ευθύνης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης