Σε εξέλιξη βρίσκεται η συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιούν δεκάδες Ρομά έξω από τα Δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, φωνάζοντας «δικαιοσύνη» και ζητώντας να προφυλακιστεί ο κατηγορούμενος αστυνομικός.

Οι Ρομά έφτασαν στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, με κάποιους από αυτούς να κρατούν φωτογραφίες του δεκαεξάχρονου Κώστα Φραγκούλη, ο οποίος δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή, στην εντατική του Ιπποκράτειου νοσοκομείου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανάμεσά τους βρίσκεται και ο πατέρας του δεκαεξάχρονου, Παύλος Φραγκούλης. Να σημειωθεί ότι η οδός 26ης Οκτωβρίου είναι κλειστή λόγω της συγκέντρωσης , από το ύψος της Πολυτεχνείου μέχρι την πλατεία Δημοκρατίας. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα συνεχίζεται η απολογία του αστυνομικού της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. που κατηγορείται ότι πυροβόλησε τον 16χρονο Ρομά, στη διάρκεια καταδίωξης, στα Διαβατά Θεσσαλονίκης.

Ο 34χρονος κατηγορούμενος αστυνονικός της ομάδας ΔΙΑΣ πέρασε λίγο πριν από τις 9 το πρωί το κατώφλι του γραφείου του Α’ τακτικού ανακριτή Θεσσαλονίκης, όπου καλείται να δώσει απαντήσεις σε όσα του καταλογίζει η δικογραφία.

Η προσαγωγή του πραγματοποιήθηκε με κινηματογραφικό τρόπο, από τις αστυνομικές Αρχές καθώς το αυτοκίνητο της Ασφάλειας έφθασε υπό πλήρη μυστικότητα από την πίσω πλευρά του Μεγάρου κι ο κατηγορούμενος εισήλθε ταχύτατα από την πίσω πόρτα συνοδεία αστυνομικών χωρις να γίνει αντιληπτός. Διώκεται για απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο (κακούργημα) και εκτέλεση παράνομου πυροβολισμού ακινητοποίησης ή εξουδετέρωσης (πλημμέλημα).

Η βασική υπερασπιστική του γραμμή είναι ότι ενήργησε υπό συνθήκες νόμιμης άμυνας, λόγω του κινδύνου που – όπως υποστηρίζει – διέτρεχαν οι προπορευόμενοι συνάδελφοί του όταν ο ανήλικος οδηγός επιχείρησε να τους εμβολίσει με το αγροτικό του αυτοκίνητο. Όσον αφορά στους πυροβολισμούς, ισχυρίζεται ότι στόχευσε χαμηλά προς τα ελαστικά, κι όχι προς το μέρος του οδηγού.

Μετά το πέρας της απολογίας, ανακριτής και εισαγγελέας θα αποφασίσουν για την ποινική του μεταχείριση, αν θα προφυλακιστεί δηλαδή, ή όχι.

Έκαψαν χαρτονομίσματα των 20 ευρώ οι Ρομά

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης των Ρομά στη διάρκεια της απολογίας του 34χρονου αστυνομικού, αρκετοί από τους συγκεντρωμένους έξω από το δικαστικό μέγαρο, έβγαλαν χαρτονομίσματα των 20 ευρώ και δείχνοντας τα επιδεικτικά, τους έβαλαν φωτιά καίγοντας τα, και φωνάζοντας συνθήματα.

 

Παύλος Φραγκούλης: Ό,τι έκανε στο παιδί μου, θα κάνω στο παιδί του, αν οι Αρχές τον αφήσουν ελεύθερο

 

Να υπενθυμίσουμε εδώ τη δήλωση που είχε κάνει ο πατέρας του δεκαεξάχρονου, Παύλος Φραγκούλης, ο οποίος είχε αναφέρει πως στην περίπτωση που ο αστυνομικός αφεθεί ελεύθερος και δεν προφυλακιστεί θα τον πληρώσει με το ίδιο νόμισμα. «Ό,τι έκανε στο παιδί μου, θα κάνω στο παιδί του, αν οι Αρχές τον αφήσουν ελεύθερο. Θα τον πληρώσω με το ίδιο νόμισμα», ήταν τα λόγια του πονεμένου πατέρα.

Πρόεδρος Ρομά: «Αν μείνει ελεύθερος ο αστυνομικός, δεν έχουμε Δικαιοσύνη»

Δηλώσεις έξω από το Δικάστικό Μέγαρο, έκανε ο Πρόεδρος Ρομά Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Σαμπάνης, ζητώντας να επικρατήσει ηρεμία, ενώ όσον αφορά την εξέλιξη της υπόθεσης τόνισε: «Αν αφεθεί ελεύθερος ο αστυνομικός, τότε λυπάμαι δεν έχουμε Δικαιοσύνη», είπε αρχικά και αμέσως μετά, απυήθυνε έκκληση προς όλους τους συγκεντρωμένους Ρομά να αποφύγουν τα έκτροπα: «Κάνω έκκληση στους γονείς, στους συγγενείς και στους φίλους αλλά και σε όσους έρθουν στα δικαστήρια από άλλες περιοχές, να είναι ήρεμη η κατάσταση. Δεν θέλουμε να δημιουργηθεί πρόβλημα γιατί είμαστε Έλληνες πολίτες και πρέπει να σεβαστούμε τα δικαστήρια. Σήμερα περιμένουμε η δικαιοσύνη να κρίνει σωστά αυτό επιθυμεί και η οικογένεια. Ο κ. Κούγιας δεν είναι δικαστής, είναι δικηγόρος και αν έχει βγάλει την απόφαση από μόνος του ότι πρέπει ο αστυνομικός να αφεθεί ελεύθερος, τότε λυπάμαι πάρα πολύ, δεν έχουμε Δικαιοσύνη», επισήμανε ο κ. Σαμπάνης, για να προσθέσει στη συνέχεια: «Εμείς σήμερα ζητάμε Δικαιοσύνη γιατί ήταν ένα βαρύ πλήγμα για την οικογένεια, ένα 16χρονο παιδάκι χαροπαλεύει αυτή τη στιγμή στο νοσοκομείο και η κατάστασή του είναι πολύ σοβαρή. Αυτό πρέπει να δούμε πάνω από όλα. Κάνουμε έκκληση και μετά την απόφαση όποια και αν είναι αυτή, να υπάρξει ψυχραιμία».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης