Μέσα στο πορτ παγκάζ ενός αυτοκινήτου είχε στοιβάξει δυο παιδιά, ηλικίας 7 και 11 ετών, ο διακινητής παράνομων μεταναστών που συνελήφθη από αστυνομικούς του Τμήματος Διαχείρισης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών.

Οι αστυνομικοί δεν πίστευαν στα μάτια όταν άνοιξαν το πίσω μέρος του οχήματος, που όπως φαίνεται και στην φωτογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα, δεν είναι κάποιο τζιπάκι ή τύπου USV όπως συνηθίζουν να χρησιμοποιούν τα κυκλώματα. Μέσα στο ίδιο αυτοκίνητο ήταν ένα ακόμα παιδί 14 ετών καθώς και επτά ενήλικες, όλοι μετανάστες από την Συρία.   

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσο για τον διακινητή, υπήκοος Ιράκ 41 ετών, ήταν μέλος κυκλώματος που έφερνε παράνομα μετανάστες από την γειτονική Τουρκία στη χώρα μας και από εδώ τους διοχέτευαν στη Γερμανία. Για τις «υπηρεσίες» τους έπαιρναν από 4 έως 6 χιλιάδες ευρώ το άτομο. «Οι μετανάστες κατέβαλλαν – «ασφάλιζαν» το συμφωνηθέν χρηματικό πόσο σε παράνομο γραφείο συναλλαγών με τη μέθοδο «HAWALΑ», που βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη».

Μόλις το χρήμα «ασφαλίζονταν», οι μετανάστες μεταφέρονταν με αυτοκίνητο από την Κωνσταντινούπολη, στην Αδριανούπολη και έπειτα σε δασώδη περιοχή της Τουρκίας, κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα. Στη συνέχεια, σιγά σιγά και σε μικρές ομάδες επιβιβάζονταν σε βάρκες και μέσω του ποταμού Έβρου έφταναν στη χώρα μας. Κρύβονταν στο δάσος για μια –  μέρες και με αυτοκίνητα των διακινητών κατέληγαν σε διαμέρισμα της Θεσσαλονίκης. Τους βιντεοσκοπούσαν για να στείλουν το υλικό και να «αποδεσμευτούν» τα χρήματα τους και κατόπιν μεταφέρονταν σε άλλο διαμέρισμα στην Αθήνα. Αυτή την μεταφορά είχε αναλάβει ο 41χρονος αλλά δεν πρόλαβε να την ολοκληρώσει καθώς έπεσε στα χέρια των αστυνομικών. «Λίγο πριν την άφιξη στην Αθήνα, βιντεοσκοπούσε τους μετανάστες και έστελνε το βίντεο στους συνεργούς του στην Τουρκία, ώστε να «ασφαλιστούν» και να καταβληθούν σύμφωνα με τη μέθοδο «HAWALA» και τα υπόλοιπα χρήματα». 

Τα παιδιά που εντοπίστηκαν στο πορτ παγκάζ του αυτοκινήτου οδηγήθηκαν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, για την παραμονή οικογενειών και ανήλικων μεταναστών, της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσο για την συνολική δράση του κυκλώματος φέρεται τις τελευταίες πέντε ημέρες πως έχει διακινήσει από την Τουρκία στην Ελλάδα τουλάχιστον 25 μετανάστες. Στο διαμέρισμα των Πατησίων, το οποίο χρησιμοποιούσε το κύκλωμα για την απόκρυψη των μεταναστών στην Αθήνα, βρέθηκαν επιπλέον τρεις αλλοδαποί που στερούνταν εγγράφων. 

Ο συλληφθείς, με τη σχηματισθείσα σε βάρος του δικογραφία, οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών. 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης