Φάρσα ήταν τελικά η απειλή για βόμβα που βρέθηκε σε αεροσκάφος της Condor, το οποίο είχε απογειωθεί από την Αίγυπτο και κατευθυνόταν στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας. Το αεροπλάνο πραγματοποίησε έκτακτη προσγείωση στο αεροδρόμιο των Χανίων, όταν επιβάτης βρήκε στην τουαλέτα ένα σημείωμα που έγραφε την λέξη «βόμβα».

Λίγο μετά τις 23.30 οι πυροτεχνουργοί ξεκίνησαν τις προβλεπόμενες διαδικασίες και ενέργειες, προκειμένου να ελεγχθεί, αν όντως στο αεροσκάφος υπήρχε εκρηκτικός μηχανισμός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά τη 1 τα ξημερώματα απεδείχθη ότι δεν υπήρχε βόμβα, Από την αρχή, εφαρμόστηκε το πρωτόκολλο για τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και οι επιβάτες αποβιβάστηκαν με ασφάλεια.

Το αεροσκάφος της Condor, αναμένεται να αναχωρήσει από το αεροδρόμιο των Χανίων και να συνεχίσει κανονικά το ταξίδι για τον προορισμό του τις πρώτες πρωινές ώρες.

Το χρονικό της έκτακτης προσγείωσης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όλοι οι επιβάτες της πτήσης της Condor Airlines που εκτελούσε πτήση από τη Χουργκάντα της Αιγύπτου για το Ντίσελντορφ της Γερμανίας, απομακρύνθηκαν από το αεροπλάνο όταν πληροφορίες για ύπαρξη βόμβας το “έστειλαν” για αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο Χανίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του zougla.gr, o πιλότος φαίνεται να ήταν αυτός που είχε την πληροφόρηση για τη βόμβα και ζήτησε την αναγκαστική προσγείωση του αεροσκάφους. Φέρεται, μάλιστα, να υποπτεύθηκε την ύπαρξη εκρηκτικών στο αεροπλάνο, μετά από χαρτί που βρέθηκε από επιβάτη στην τουαλέτα και έγραφε στα αγγλικά τη λέξη “βόμβα”. Ελληνικά F16 συνόδευσαν το αεροπλάνο από την 115 πτέρυγα μάχης στο Ακρωτήρι για αναγκαστική προσγείωση.

Συγκεκριμένα, στις 8:30 περίπου, στο αεροδρόμιο σήμανε γενικός συναγερμός και τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο για τη διαχείριση τέτοιων περιστατικών.

Πανικός στο αεροσκάφος

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, μόλις το γεγονός έγινε γνωστό στο αεροπλάνο επικράτησε πανικός μεταξύ των επιβατών. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι κάποιοι άνοιγαν μπουκάλια με αλκοολούχα ποτά που είχαν αγοράσει από το duty free και τα έπιναν, άλλοι άναψαν τσιγάρα για να εκτονώσουν την αγωνία τους.

Επιβάτες αναφέρουν, ότι όταν αποβιβάστηκαν από το αεροπλάνο δεν τους επετράπη να πάρουν μαζί τσάντες ή άλλα προσωπικά αντικείμενα. Όλοι οδηγήθηκαν σε ένα ειδικό κλειστό δωμάτιο όπου υπέστησαν έρευνα, ενώ ακόμη και στην τουαλέτα πήγαιναν συνοδευόμενοι από αστυνομικούς. Ειδική έρευνα έγινε και για τα κινητά τηλέφωνα των επιβατών.

Στο σημείο βρίσκονται ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις με τη συνδρομή και της Αμερικανικής Βάσης, ενώ οι 280 επιβάτες -όλοι καλά στην υγεία τους- απομακρύνονται με λεωφορεία.

Μετά την εκκένωση, το αεροσκάφος ελέγχεται από ειδικούς πυροτεχνουργούς. Ωστόσο, παρότι η εκκένωση ολοκληρώθηκε πριν τις 10, ο έλεγχος, βάσει του πρωτοκόλλου, ξεκίνησε μετά τις 23:23, ώρα προγραμματισμένης άφιξης του αεροσκάφους στο Ντίσελντορφ, για λόγους ασφαλείας.

Στις 20:30 περίπου, στο αεροδρόμιο σήμανε γενικός συναγερμός και τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο για την διαχείριση τέτοιων περιστατικών.

Στο σημείο βρίσκονται και ειδικές αστυνομικές δυνάμεις. Σύμφωνα με την διοίκηση του αεροδρομίου, υπάρχει ειδικό σχέδιο διαχείρισης τέτοιων περιστατικών ενώ το τελευταίο δίμηνο έχει πραγματοποιηθεί και σχετική άσκηση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης