Ο βουλευτής του ΜεΡΑ 25 κ. Κρίτωνας Αρσένης μαζί με αντιπροσωπεία του Δυτικού Μετώπου, επισκέφθηκαν τον ΧΥΤΑ Φυλής προκειμένου να δουν από κοντά την κατάσταση του..

Αυτά που είδανε κατά την ξενάγηση, όπως αναφέρουν, επιβεβαιώνουν τους φόβους τους πως η διάθεση των απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Φυλής μόνο ασφαλής δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί. Η εναπόθεση των σκουπιδιών γίνεται στο ενδιάμεσο κύτταρο που βρίσκεται στην παλιά χωματερή των Άνω Λιοσίων και σε ένα ταμπάνι που βρίσκεται σε πολύ μεγάλο ύψος με έντονη κλίση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην περιοχή της Β΄ Φάσης που έχει ήδη γεμίσει, έχει σχηματιστεί ένα τεράστιο βουνό που ξεπερνά σε ύψος το φυσικό ανάγλυφο και υπάρχουν έντονες ρωγμές στο έδαφος που μπορούν να κρύβουν κίνδυνο κατολισθήσεων .

Στην περιοχή της «αποκατεστημένης» χωματερής των Άνω Λιοσίων και δίπλα στον κρατήρα που υπάρχουν χιλιάδες τόνοι ασκέπαστης λυμματολάσπης , αναδύονται τοξικοί καπνοί από το έδαφος που έχει σταματήσει να δέχεται σκουπίδια από τα τέλη του 1990 .

Τα παραγόμενα προϊόντα του ΕΜΑΚ Άνω Λιοσίων (SRF-RDF) και το CLO θάβονται στη χωματερή την ώρα που οι πολίτες πληρώνουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για τη λειτουργία του ΕΜΑΚ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Δυτικό Μέτωπο τονίζει ότι πριν ακόμα συζητηθούν στην ολομέλεια του ΣτΕ οι αιτήσεις ακυρώσεως για την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) του έργου: «Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) προχωρούν τα έργα του νέου ΧΥΤΑ που αποφασίστηκε από την Ε.Ε του ΕΔΣΝΑ στις 31/9/2019 υπό την προεδρία της κ. Ρένας Δούρου .

Πάγιο αίτημα του Δυτικού Μετώπου είναι το άμεσο και οριστικό κλείσιμο της εγκατάστασης της Φυλής και η περιβαλλοντική αποκατάσταση της ευρύτερης περιοχής .

Το Δυτικό Μέτωπο σημειώνει ότι αυτή την ώρα λόγω της πολύ επικίνδυνης κατάστασης που υπάρχει, χρειάζεται και η άμεση παρέμβαση των επιθεωρητών περιβάλλοντος προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο τηρούνται οι όροι της περιβαλλοντικής αδειοδότησης του ΧΥΤΑ και πόσο ασφαλής είναι η διάθεση των απορριμμάτων στον χώρο.

Το Δυτικό Μέτωπο και ο κ. Αρσένης δήλωσαν πως θα αναλάβουν την πρωτοβουλία να καλέσουν τους επιθεωρητές περιβάλλοντος να επισκεφτούν την εγκατάσταση.

Θα αναλάβουν την πρωτοβουλία να καλέσουν αντιπροσωπεία της επιτροπής περιβάλλοντος της βουλής να επισκεφτεί μαζί μας την εγκατάσταση προκειμένου ναενημερωθεί και η βουλή των Ελλήνων για την τραγική κατάσταση στη χωματερή της Φυλής.

Πρέπει να υπάρξουν άμεσα παρεμβάσεις γιατί υπάρχει σοβαρός κίνδυνος μεγάλου ατυχήματος κατά τη διάρκεια του χειμώνα .

Η «Ζούγκλα» κατέγραψε την επίσκεψη του βουλευτή καθώς και της αντιπροσωπείας του Δυτικού Μετώπου και σας μεταφέρει τις εικόνες που συνάντησε στον ΧΥΤΑ Φυλής.

 

 

 

 

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης