ΣΕΕΗΤ: "Ο νόμος για το ηλεκτρονικό τσιγάρο συνιστά απομάκρυνση από τη λογική και την ευρωπαϊκή πρακτική"

ΣΕΕΗΤ: "Ο νόμος για το ηλεκτρονικό τσιγάρο συνιστά απομάκρυνση από τη λογική και την ευρωπαϊκή πρακτική"
Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικού Τσιγάρου εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία καταδικάζει την ψήφιση του αντικαπνιστικού νόμου από τη Βουλή, που περιλαμβάνει μια σειρά αρνητικών διατάξεων για το ηλεκτρονικό τσιγάρο, με αποτέλεσμα, όπως αναφέρεται «να αποκλείεται από τους καπνιστές το πιο αποτελεσματικό μέσο για την διακοπή του καπνίσματος (σύμφωνα με όλες τις έγκυρες έρευνες), ουσιαστικά προτείνοντας την συνέχιση του καπνίσματος αντί της αλλαγής στο άτμισμα».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η Πέμπτη 8/9 θα αναδειχθεί μια μαύρη μέρα για τη δημόσια υγεία. Με την κατά πλειοψηφία και όχι ομόφωνη ψήφιση του νόμου για το ηλεκτρονικό τσιγάρο την περασμένη Πέμπτη, η κυβέρνηση εξίσωσε το κάπνισμα με το άτμισμα.

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του ΣΕΕΗΤ Δημήτρης Πετρόπουλος «οι επιχειρήσεις μας που παράγουν και εμπορεύονται το ηλεκτρονικό τσιγάρο αλλά και οι εκατοντάδες χιλιάδες ατμιστές εκφράζουν την απογοήτευσή τους γιατί αγνοήθηκαν έγκυρες έρευνες που αποδεικνύουν ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι κατά 95% λιγότερο επιβλαβές, ότι οι περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναγνωρίζουν νομοθετικά το ρόλο του στην αποτροπή του καπνίσματος, ότι η νέα νομοθεσία θέτει αυστηρές προδιαγραφές για τη κατασκευή του».

Στην Ελλάδα, χώρα με το υψηλότερο ποσοστό καπνιζόντων, που το κάπνισμα είναι η μεγαλύτερη απειλή για την Δημόσια Υγεία, που ο νόμος για την απαγόρευση του καπνίσματος δεν εφαρμόζεται, η κυβερνητική πλειοψηφία αποφάσισε να ασχοληθεί με το δέντρο (το άτμισμα) και να αγνοήσει το δάσος (το κάπνισμα). Αποφάσισε να αποκλείσει από τους καπνιστές το πιο αποτελεσματικό μέσο για την διακοπή του καπνίσματος (σύμφωνα με όλες τις έγκυρες έρευνες), ουσιαστικά προτείνοντας την συνέχιση του καπνίσματος αντί της αλλαγής στο άτμισμα.

Ο ΣΕΕΗΤ θα ήθελε να τονίσει τις επιφυλάξεις που εκδήλωσαν βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και της Ένωσης Κεντρώων. Επίσης θα ήθελε να επισημάνει τη σημαντική παρέμβαση του Καθηγητή κ. Κρεμαστινού που εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει μεν να περιοριστεί η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου από ανηλίκους, αλλά από την άλλη πλευρά να χρησιμοποιείται ελεύθερα από ενήλικους καπνιστές, θέση με την οποία ο Σύνδεσμός μας ταυτίζεται.

Ο νόμος αυτός σύντομα θα καταργηθεί γιατί είναι αντίθετος με την κοινή λογική, την Ευρωπαϊκή Πρακτική, την Επιστήμη αλλά και την νομιμότητα, αφού ψηφίστηκε χωρίς να τηρηθεί η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία, η οποία απαιτεί την πρότερη κοινοποίηση στα Κοινοτικά όργανα, κοινοποίηση η οποία δεν έγινε, παρά την επισήμανση από τα αρμόδια Κοινοτικά όργανα προς την Κυβέρνηση».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για το ηλεκτρονικό τσιγάρο και τις αντιδράσεις για το νέο νόμο:


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου 2016, 16:09