Σε επιφυλακή βρίσκονται οι Ένοπλες Δυνάμεις και οι αρχές ασφαλείας της χώρας για ενδεχόμενο κύμα πολιτικών προσφύγων ή στρατιωτών από την Τουρκία, οι οποίοι πιθανώς να αναζητήσουν άσυλο σε ελληνικό έδαφος.

Έπειτα από έκτακτη σύσκεψη στο Πεντάγωνο, αποφασίστηκε η ενίσχυση της περιφρούρησης του Αιγαίου και δόθηκε εντολή να ξεκινήσουν εναέριες και θαλάσσιες περιπολίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η «είδηση» ότι δύο σκάφη με κομάντο εθεάθησαν κοντά στα τουρκικά θαλάσσια χωρικά ύδατα να πλέουν προς τη Σύμη -που διαδόθηκε την Τετάρτη από τουρκικές εφημερίδες και ελληνικά ΜΜΕ- διαψεύστηκε αμέσως, ωστόσο ενέτεινε την ανησυχία, καθώς η κατάσταση στην Τουρκία παραμένει έκρυθμη.

Μία ακριβή εικόνα για το τι πραγματικά συνέβη έδωσε στο zougla.gr ο δήμαρχος Σύμης, Λευτέρης Παπακαλοδούκας, ο οποίος έκρουσε το καμπανάκι κινδύνου για τη βουτιά του τουρισμού στο νησί.

«Δεν υπήρχε καμία ένταση. Δημιουργήθηκε η ψευδής εντύπωση ότι υπάρχει ένταση στο νησί με ψευδείς πληροφορίες. Πήρε έκταση, η οποία θα έχει επιπτώσεις στον τουρισμό. Χθες, ενώ το λιμάνι ήταν γεμάτο με σκάφη αναψυχής, σήμερα είναι άδειο. Το ότι πετούσαν ελικόπτερα πάνω από το νησί, το ότι υπήρχαν τούρκικα σκάφη, το ότι γράφτηκαν αυτά που γράφτηκαν προκάλεσε ζημιά στο νησί» σημειώνει.

«Χθες δεν συνέβη τίποτα σημαντικό. Αυτό που γράφτηκε ότι συνέλαβαν Τούρκους, δεν τους συνέλαβαν, απλά όταν έρχονται τα σκάφη, γίνεται έλεγχος διαβατηρίων και ταυτοπροσωπία. Κάποιοι από αυτούς, δύο από τους οκτώ, δεν είχαν βίζα και έγινε άρνηση εισόδου. Είναι τυπικό και γίνεται παντού. Δεν συνέλαβαν κάποιον. Κακώς η ιστορία πήρε τέτοια έκταση» προσθέτει ο κ. Παπακαλοδούκας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Σήμερα τα πράγματα είναι ήρεμα, υπάρχει αυξημένη φρούρηση περιμετρικά του νησιού, αλλά τα μαχητικά που έρχονται μόνο κακό κάνουν στην εικόνα του νησιού. Δεν πρέπει να φοβίζουμε τους τουρίστες. Φέτος είχαμε τεράστια μείωση στον τουρισμό, της τάξης του 80%, κυρίως στα σκάφη αναψυχής, αφού η Σύμη δέχεται μόνο ποιοτικό τουρισμό και ο ποιοτικός τουρισμός δεν ήρθε διακοπές στην Ελλάδα εφέτος» τονίζει ο δήμαρχος.

Αυξημένη περιφρούρηση στο Αιγαίο

Οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε συνεχή επαγρύπνηση και επιχειρησιακή ετοιμότητα. Σε όλη την περιοχή των Δωδεκανήσων ενισχύθηκε η δύναμη με επιθετικά ελικόπτερα «Απάτσι», Super Puma, πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς και με πλοία του Λιμενικού Σώματος.

Επίλεκτες μονάδες του Στρατού, του Ναυτικού αλλά και του Λιμενικού περιπολούν στην περιοχή με εντολή να αποτραπεί η είσοδος φυγάδων στα ελληνικά χωρικά ύδατα ή σε ελληνικό έδαφος. Την επιχείρηση συντονίζουν από κοινού τα Υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη σε συνεργασία με την ΕΥΠ.

Προπαγάνδα ή πραγματικότητα

Έπειτα και από πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στον τουρκικό Τύπο για τους 40 κομάντο που παραμένουν ασύλληπτοι, Τούρκοι και Έλληνες «χτενίζουν» το Αιγαίο, καθώς υφίσταται έντονη ανησυχία ότι στρατιώτες και αξιωματικοί που προσπάθησαν να συλλάβουν τον Ερντογάν θα επιχειρήσουν να περάσουν σε ομάδες των δύο-τριών ατόμων στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η σύλληψή τους θεωρείται ζήτημα τιμής για τις ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας, μετά τα δραματικά γεγονότα που συνέβησαν κατά τη διάρκεια του αποτυχημένου πραξικοπήματος.

Κάτι που μόνο εύκολο δεν είναι, αφού οι πραξικοπηματίες κομάντο είναι άρτια εκπαιδευμένοι στις τεχνικές του ανταρτοπόλεμου και σε πρακτικές επιβίωσης κάτω από συνθήκες όπως αυτές που βιώνουν τώρα, έχοντας πίσω τους εκατοντάδες «κυνηγούς» να τους αναζητούν σαν υποψήφια θηράματα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης