Την ανάγκη οι χρήστες, και κυρίως οι νέοι, να εμβαθύνουν στη γνώση για την αποφυγή των μεγάλων κινδύνων που εγκυμονεί το διαδίκτυο τόνισε με τον πλέον δραματικό τρόπο ο αντιστράτηγος ε.α. της Ελληνικής Αστυνομίας, ειδικός ερευνητής και αναλυτής ηλεκτρονικών εγκλημάτων και πρόεδρος του Cyber Security International Institute (CSI) Μανώλης Σφακιανάκης, μιλώντας το βράδυ της Τρίτης σε μια ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε το Κέντρο Πρόληψης «ΠΥΞΙΔΑ» στον Δήμο Νεάπολης-Συκεών.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο Συκεών, όπου ήταν έντονη η παρουσία και η συμμετοχή παιδιών και νέων, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από τους πλέον ειδικούς ερευνητές και μελετητές του χώρου για τις «παγίδες» που κρύβονται στο διαδίκτυο και συνιστούν μεγάλους κινδύνους για τους ανυποψίαστους χρήστες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάσθηκαν και αναλύθηκαν θέματα που απασχολούν τον κόσμο της ηλεκτρονικής επικοινωνίας, και συγκεκριμένα: Τι είναι το διαδίκτυο, μύθοι και πραγματικότητες, ποιες διαδικτυακές συμπεριφορές αναφέρονται ως υψηλού ρίσκου, τα ναι και τα όχι του διαδικτύου, φαινόμενα εποχής, εθισμός-κυβερνοτρομοκρατία σε ανηλίκους και ενηλίκους.

Ο κ. Σφακιανάκης επεσήμανε πως το μεγάλο πρόβλημα είναι το πολύ υψηλό ποσοστό της έλλειψης γνώσης, καλώντας τη νέα γενιά «να διδαχθεί από τους ειδικούς για το διαδίκτυο». «Αυτήν τη στιγμή ο κόσμος πηγαίνει ”ραντεβού στα τυφλά”, με απλά λόγια ο καθένας κάνει ό,τι θέλει, δεν υπάρχει καμία κεντρική ενημέρωση παιδιών και κοινού και είναι σαν να οδηγούμε όλοι μια Ferrari χωρίς δίπλωμα οδήγησης» ανέφερε χαρακτηριστικά. Ωστόσο, εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον εκτιμώντας ότι «τα πράγματα είναι σε καλό δρόμο, καθώς στο Υπουργείο Παιδείας προετοιμάζονται για την εισαγωγή μαθήματος στα σχολεία για το διαδίκτυο από τη νέα σχολική χρονιά».

Από τη μεριά της, η ψυχολόγος-εγκληματολόγος Μαρίσα Βουλγαράκη αναφέρθηκε αναλυτικά στις συνέπειες που προκαλούνται στην ψυχολογία των παιδιών και των νέων χρηστών από την κακή χρήση του διαδικτύου, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα τρόπους πρόληψης ή και αντιμετώπισής τους, αναδεικνύοντας τον ρόλο των γονέων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αγκαλιά προστασίας για τους νέους»

Το ειδικό ενδιαφέρον και την ευαισθησία της διοίκησης του δήμου για την προστασία των παιδιών και των νέων από τους κινδύνους του διαδικτύου τόνισε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης κατά τον χαιρετισμό του. Κάνοντας μια σύντομη αναφορά στις δημοτικές δομές και υπηρεσίες, αλλά και στα προγράμματα και στις δράσεις που υλοποιούνται, κάλεσε τους νέους «να μη διστάζουν να απευθύνονται στις υπηρεσίες του δήμου όντας βέβαιοι ότι θα συναντήσουν μια μεγάλη και ζεστή αγκαλιά».

Να σημειωθεί ότι η «ΠΥΞΙΔΑ», σε συνεργασία με τα σχολεία της περιοχής ευθύνης της, διοργανώνει κάθε χρόνο παρεμβάσεις πρόληψης για τους μαθητές, όπου οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να μιλήσουν για τις εμπειρίες τους με το διαδίκτυο, να ενημερωθούν για τους κινδύνους και τους τρόπους προστασίας από αυτούς.

«Γνωρίζουμε ότι η κατάχρηση του διαδικτύου συνεχώς αυξάνεται. Παιδιά και έφηβοι βρίσκονται αντιμέτωποι με προκλήσεις και κινδύνους που συχνά δεν αντιλαμβάνονται τις επιπτώσεις και οι γονείς απεγνωσμένοι δεν ξέρουν πώς να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Η έγκυρη, υπεύθυνη και τεκμηριωμένη ενημέρωση είναι το πρώτο βήμα για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των προβλημάτων» σημείωσαν τα στελέχη του Κέντρου Πρόληψης «ΠΥΞΙΔΑ», ανέφερε η αναπληρώτρια προϊσταμένη Μαρία Κυριακίδου.

Πηγή: dailythess.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης