Σφίγγει ο κλοιός για τους δράστες

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 1 Απριλίου 2014, 23:54


Ρεπορτάζ: Χρήστος Μαζάνης-Φίλιππος Καραμέτος


Νέα στοιχεία που αφορούν στις συνθήκες θανάτου του βαρυποινίτη Ιλία Καρέλι αναμένεται να προκύψουν μετά τη διαβίβαση της δικογραφίας στις δικαστικές αρχές Σερρών.

Αν και ο εισαγγελέας Άμφισσας Ν. Αντωναράκος ζήτησε να εκδοθούν εντάλματα σύλληψης πολλών προσώπων, μεταξύ των οποίων και ο Χάρης Κονσολίδης, πρόεδρος εσωτερικών φρουρών Νιγρίτας, ο ανακριτής Σερρών θα έχει τον κύριο λόγο στις εξελίξεις.


Σήμερα αναμένεται, άλλωστε, η εκτέλεση ενταλμάτων σύλληψης οκτώ σωφρονιστικών υπαλλήλων των φυλακών Νιγρίτας Σερρών, για τον βασανισμό του 42χρονου βαρυποινίτη. Η εξέλιξη αυτή καθυστερεί -προς το παρόν- τις συλλήψεις των συγκεκριμένων προσώπων, καθώς χρειάζεται κάποιος χρόνος μέχρι να ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες. Επίσης, διευκρινίστηκε από την αστυνομία ότι την Τρίτη δεν έγινε τελικά καμία σύλληψη για τον θάνατο του Αλβανού βαρυποινίτη και συγκεκριμένα ότι δεν συνελήφθησαν τρεις σωφρονιστικοί υπάλληλοι, όπως ανέφεραν το μεσημέρι κάποιες πληροφορίες από τις Σέρρες.

Στο βούλευμα αναφέρεται ότι, με βάση τα στοιχεία της έρευνας, ο τόπος και ο χρόνος τέλεσης των θανατηφόρων χτυπημάτων είναι εντός των ορίων του Νομού Σερρών, γεγονός το οποίο επί της ουσίας απαλλάσσει από οποιαδήποτε σκιά συμμετοχής στον θανατηφόρο βασανισμό τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους των φυλακών Μαλανδρίνου Φωκίδας και τους αστυνομικούς του Τμήματος Ιτέας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του zougla.gr, ο Ιλία Καρέλι ή Κουντρέτ Κούμε φέρεται να έχει ξυλοκοπηθεί στις φυλακές Νιγρίτας με βούρδουλα, ενώ σωφρονιστικός υπάλληλος σε άτυπη κατάθεσή του ανέφερε ότι συνάδελφοί του προχώρησαν ακόμη και σε φάλαγγα (χτυπήματα στις πατούσες). Ωστόσο, διαψεύστηκαν οι πληροφορίες που διέρρευσαν από αλβανικά ΜΜΕ και αναπαρήχθησαν από ελληνικά site, οι οποίες έκαναν λόγο για φρικτά βασανιστήρια (βγαλμένα νύχια κτλ.). Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι ερευνάται και το ενδεχόμενο προηγούμενου ξυλοδαρμού του βαρυποινίτη και πιο συγκεκριμένα πριν από την 25η Μαρτίου (ημέρα της δολοφονίας του υπαρχιφύλακα Γ. Τσιρώνη).

Όπως αναφέρουν πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, από τα στοιχεία της δικογραφίας προκύπτει ότι, αφού ο κρατούμενος μεταφέρθηκε στο κελί του, όπου και εξέπνευσε, ο χώρος καθαρίστηκε, όπως και τα αντικείμενα. Ωστόσο, βρέθηκαν σε εξοπλισμό σωφρονιστικών ίχνη αίματος, στα οποία γίνεται έρευνα για DNA στα εγκληματολογικά εργαστήρια.

Τι ισχυρίζονται οι εμπλεκόμενοι από το Α.Τ. Ιτέας

«Σε καμία περίπτωση δεν αγγίξαμε τον Ιλία Καρέλι κατά τη διάρκεια της παραμονής του στα κρατητήρια του Α.Τ. Ιτέας» αναφέρουν αστυνομικοί υπάλληλοι της Φωκίδας. «Ο Καρέλι κατά την είσοδό του στο δικό μας τμήμα έφερε πολλαπλά χτυπήματα τα οποία ήταν φανερά, στα χέρια και στο κεφάλι. Ήταν αμίλητος και ζήτησε μόνο λίγο νερό. Μάλιστα, υπάρχει φύλλο εισόδου στο Α.Τ., όπου ο αξιωματικός υπηρεσίας έχει καταγράψει όλα τα χτυπήματα και έχει κάνει αναφορά» τονίζουν στο zougla.gr.

«Κελάηδησε» ο αστυνομικός που συνόδευσε τον Καρέλι στις Σέρρες

Όπως είχε γράψει από την πρώτη στιγμή η ηλεκτρονική μας εφημερίδα, η μεταγωγή του βαρυποινίτη στις φυλακές Νιγρίτας έγινε με περιπολικό τζιπ, συνοδεία αξιωματικού και δεύτερου περιπολικού. Αστυνομικός ο οποίος βρισκόταν στη μεταγωγή ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια παράδοσης του κρατουμένου στις φυλακές Νιγρίτας μαζεύτηκαν πολλοί σωφρονιστικοί υπάλληλοι, οι οποίοι -όπως ισχυρίστηκε- «δεν είχαν και τις καλύτερες διαθέσεις». Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι, αφού παρέδωσε τα χαρτιά της μεταγωγής στους συναδέλφους του, χάνει από το οπτικό του πεδίο τον κρατούμενο. Όπως έχει επισημανθεί, λοιπόν, και στην έρευνα που διεξάγεται, υπάρχει ένα χρονικό περιθώριο μεταξύ παράδοσης και εισόδου του κρατουμένου στο ειδικό κελί των φυλακών Νιγρίτας που δημιουργεί πολλά ερωτήματα. Πηγές, μάλιστα, προσκείμενες στις φυλακές αναφέρουν ότι ενδεχομένως να υπάρχουν συγκεκριμένα σημεία στο κτήριο τα οποία δεν καλύπτονται από το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης.

Τα social media του Καρέλι


Τουλάχιστον τέσσερα προφίλ φέρεται να διατηρούσε στο Facebook ο Ιλία Καρέλι. Αν και δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό αν τα διαχειριζόταν ο ίδιος μέσα από τις φυλακές, στις συγκεκριμένες σελίδες μπορεί κάποιος εύκολα να διακρίνει φωτογραφίες από διάφορα σωφρονιστικά καταστήματα στα οποία πέρασε ως έγκλειστος.

Στο μικροσκόπιο ο πρόεδρος των εσωτερικών φρουρών και ο διευθυντής των φυλακών Νιγρίτας

Εμπλοκή και του διευθυντή των φυλακών Νιγρίτας Σερρών στην υπόθεση τυχόν συγκάλυψης ατόμων που φέρουν ευθύνη για τον θάνατο του Αλβανού βαρυποινίτη Ιλί Καρέλι εντοπίζουν οι διωκτικές αρχές.

Ήδη, η Εισαγγελία άσκησε ποινική δίωξη για υπόθαλψη εγκληματία σε βάρος του διευθυντή του καταστήματος κράτησης στη Νιγρίτα Σερρών, ενώ ποινικά διώκεται και ο Χάρης Κονσολίδης.

Την ίδια ώρα οι κατηγορούμενοι για κακουργήματα σωφρονιστικοί υπάλληλοι απειλούνται με αυτοδίκαιη αργία.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που  είχε το zougla.gr την 27η Μαρτίου με τον κ. Κονσολίδη, ανέφερε επίμονα πως τόσο ο ίδιος όσο και οι συνάδελφοί του στις Σέρρες δεν «άγγιξαν» τρίχα του βαρυποινίτη…

Ακούστε το ηχητικό:
Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 2 Απριλίου 2014, 09:47