Ρεπορτάζ: Πέτρος Κουσουλός, Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Φρένο» στην ανεξέλεγκτη προμήθεια καυσίμων στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, βάζει το υπουργείο Οικονομικών, μετά το σάλο που ξέσπασε από τις αποκαλύψεις της zougla.gr και της εκπομπής «Κίτρινος Τύπος» για την ευρεία νοθεία στα καύσιμα.

Οι δημοσιογραφικές αποκαλύψεις αφορούσαν την εκτεταμένη νοθεία στα καύσιμα που χρησιμοποιούνταν στις Ένοπλες Δυνάμεις, η οποία είχε ζημιώσει το Ελληνικό Δημόσιο με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, ενώ είχαν προκαλέσει και την παρέμβαση του οικονομικού εισαγγελέα, Γρηγόρη Πεπόνη, ο οποίος είχε διατάξει  εκτεταμένη δικαστική έρευνα.

Χορήγηση συμπληρωματικών πιστώσεων

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αφορμή για την παρέμβαση του υπουργείου Οικονομικών στάθηκαν οι αιτήσεις του Πυροσβεστικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας, με τις οποίες ζητούσαν να τους χορηγηθούν συμπληρωματικές πιστώσεις προκειμένου να καλυφθούν οι δαπάνες προμήθειας καυσίμων.

Τα δύο Σώματα κατέθεσαν τις αιτήσεις τον Ιούνιο του 2012, ζητώντας να λάβουν επιπλέον 13.500.000 ευρώ, ώστε να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Από την πλευρά του το υπουργείο ικανοποίησε τα αιτήματα ενισχύοντας τον προϋπολογισμό του Πυροσβεστικού Σώματος κατά 5,5 εκατομμύρια ευρώ, επισημαίνοντας ωστόσο ότι τόσο οι ποσότητες των λίτρων που αναμένετε να παραληφθούν κατά το τρέχον έτος, όσο και η μέση τιμή ανά λίτρο που έχει οριστεί είναι κατά πολύ αυξημένα σε σχέση και με τα απολογιστικά στοιχεία του 2011 αλλά και με τις τρέχουσες συνθήκες στην αγορά.

«Το νου σας…»

Με διαβαθμισμένο έγγραφο που δημοσιεύει η zougla.gr το ΥΠΟΙΚ ζητεί από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας καθώς και του Πυροσβεστικού Σώματος, να υπάρχουν εντατικοί έλεγχοι στις τιμές των καυσίμων προκειμένου να διασφαλιστεί η διαφάνεια και η σωστή διαχείριση.

Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό και να έχει το υπουργείο την πραγματική, όπως την χαρακτηρίζει, εικόνα του κόστους των παραληφθέντων καυσίμων ανά φορέα, θέτει κάποιες δικλίδες ασφαλείας. Οι κανόνες που τα δύο Σώματα οφείλουν να ακολουθούν είναι οι εκκαθαρίσεις ανά δίμηνο και επίβλεψη των ποσοτήτων που παραλαμβάνονται.

«Προκειμένου να υπάρχει πραγματική εικόνα, παρακαλούμε όπως εξετάσετε σε συνεργασία με τον εμπλεκόμενο φορέα τα ακόλουθα:

–      Να πραγματοποιούνται εκκαθαρίσεις ανά φορέα ανά δίμηνο ή τρίμηνο κατά τη διάρκεια του έτους και όχι μία φορά στις αρχές κάθε επόμενου έτους, με βάση τις πραγματικές τιμές ανά λίτρο χρέωσης από το Γ.Ε.Σ. στο προηγούμενο τρίμηνο.

–      Κατά την παραλαβή των καυσίμων από τις αποθήκες του Γ.Ε.Σ., να γίνεται σαφής διαχωρισμός των ποσοτήτων που αφορούν στην ΕΛ.ΑΣ. και στο Π.Σ.

–      Να πραγματοποιείται κάθε μήνα από τις υπηρεσίες σας επιβεβαίωση των παραληφθέντων καυσίμων ξεχωριστά για την ΕΛ.ΑΣ. και το Π.Σ., συγκρίνοντας τα δελτία εξόδου από τις αποθήκες του Γ.Ε.Σ. με τα δελτία εισόδου των πρατηρίων σας» καταλήγει το έγγραφο του υπουργείου», αναφέρει το διαβαθμισμένο έγγραφο.

Δείτε τα έγγραφα

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης