Ξαφνικό κύμα επιβολής προστίμων για αυθαίρετα από την Πολεοδομία της Αττικής, ξέσπασε μόλις άρχισε ο έλεγχος του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) και της ΕΛ.ΑΣ..

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο λόγος φαίνεται να είναι οι ποινικές διώξεις κατά 65 υπαλλήλων της Πολεοδομίας που ασκήθηκαν μετά την σύνταξη των πορισμάτων, για παρανομίες που διαπράχθηκαν κατά την επιβολή προστίμων για αυθαίρετα.

Εντυπωσιακό είναι το γεγονός, ότι ο απροσδόκητος ζήλος των υπαλλήλων απέδωσε σε τρεις μόνο μήνες τέσσερα εκατομμύρια ευρώ, ενώ στην περίοδο των έξι προηγούμενων ετών, μετά βίας άγγιξαν το ποσό των 3,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Τους λόγους αυτής της χαώδους διαφοράς κατά την επιβολή προστίμων, τους αναφέρουν πολυσέλιδα πορίσματα του ΣΕΕΔΔ. Μεταξύ άλλων:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– υπάλληλοι «εξαΰλωναν» πρόστιμα δεκάδων χιλιάδων ευρώ, λαμβάνοντας υπ΄όψην απλώς μία ένορκη βεβαίωση των ιδιοκτητών αυθαιρέτων ότι… δεν έχουν παρανομήσει
– προϊστάμενοι μείωναν πρόστιμα ακόμη και χωρίς αιτήσεις των ιδιοκτητών
– φάκελοι εξαφανίζονταν στους… δαιδαλώδεις διαδρόμους των πολεοδομιών
– επιβεβαιωμένα πρόστιμα δεν εισπράττονταν ποτέ
– οι ενστάσεις των ιδιοκτητών σε επιβεβλημένα πρόστιμα καθυστερούσαν… επ΄αόριστον να εξεταστούν από τις αρμόδιες επιτροπές, με αποτέλεσμα τα πρόστιμα να μην καταβάλλονται.

Η φαντασία των υπαλλήλων της Πολεοδομίας δεν φαίνεται να έχει τέλος, όταν επρόκειτο να «εξυπηρετήσουν» ιδιοκτήτες παρανόμων κτισμάτων.

Είκοσι εκ των εμπλεκόμενων υπαλλήλων είναι από την Πολεοδομία του Δήμου Αθηναίων, 22 από τις υπηρεσίες Πολεοδομιών Βορείου και Νοτίου Τομέα Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ανατολικής Αττικής και οι υπόλοιποι 23 από την Διεύθυνση Πολεοδομίας Ανατολικού Τομέα της πρώην νομαρχίας Αθηνών.

Η έρευνα των ελεγκτών του Δημοσίου αποκάλυψε σωρεία παράνομων ενεργειών και καθυστερήσεων στην διαδικασία ελέγχου των αυθαιρέτων, που σημαίνει απώλεια για το ελληνικό Δημόσιο δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Αναλυτικά στοιχεία από τα Πορίσματα

Στην Διεύθυνση Πολεοδομίας Ανατολικού Τομέα της Νομαρχίας Αθηνών, εξετάστηκαν 279 υποθέσεις για το χρονικό διάστημα 2004-2008. Από αυτές:

– Σε εξήντα τέσσερις, δηλαδή ποσοστό 22,94%, δεν έχουν συνταχθεί εκθέσεις αυτοψίας, δικαιολογημένα για τις 39 υποθέσεις, ποσοστό 13,98%, και αδικαιολόγητα για 25 εξ’ αυτών, ποσοστό 8,96%.

– Σε εκατόν εννέα, δηλαδή ποσοστό 39,07%, δεν έχουν συνταχθεί χρηματικοί κατάλογοι, δικαιολογημένα για 59 εξ’ αυτών δηλαδή ποσοστό 21,15%, και αδικαιολόγητα για πενήντα εξ’ αυτών, ποσοστό 17,92%.

Επί των 170 υποθέσεων αυθαιρέτων δεν έχουν επαναβεβαιωθεί πρόστιμα, μέχρι το έτος 2009, συνολικού ύψους 317.772,88 ευρώ για 78 υποθέσεις αυθαιρέτων, δηλαδή ποσοστό 45,88%.

Διεύθυνση Πολεοδομίας Πειραιά

Ερευνήθηκαν 324 περιπτώσεις επιβολής προστίμων.

Από αυτές 192 είχαν εκδοθεί προ του ελέγχου, με συνολικό ύψος προστίμων 3.495.821,87 ευρώ, και 132 εκδόθηκαν κατά τη διάρκεια του ελέγχου (από 18.2.2010 έως 5.5.2010) με συνολικό ύψος προστίμων 3.796.791,53 ευρώ! Δηλαδή μόλις άρχισε ο έλεγχος, οι υπάλληλοι της Πολεοδομίας άρχιζαν να γίνονται ιδιαίτερα αυστηροί.

Επιμέλεια: Παύλος Διονυσόπουλος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης