Το άναμμα της κλαδαριάς γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 23 Δεκεμβρίου και αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικά έθιμα του δωδεκαημέρου της Σιάτιστας.
Η Κλαδαριά γίνεται από ξερά χόρτα, το λεγόμενο «Λόζιο», που τον μαζεύουν τα παιδιά από τα χωράφια ή αμπέλια αμέσως μετά τη γιορτή του Αγίου Δημητρίου.
Ο Λόζιος φορτώνεται σήμερα στα αυτοκίνητα, ενώ παλιά στα ζώα και τοποθετείται σε μία αποθήκη (αχυρώνα) η οποία ανοίγει μόνο στις 23 Δεκεμβρίου για να ετοιμαστεί η κλαδαριά.
ΠΗΓΗ: kozan.gr