Η συμφωνία συμβιβασμού με τη Siemens που υπογράφηκε το 2012 από τον τότε υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα «δένει» τα χέρια του Δημοσίου και «μπλοκάρει» την προσπάθειά του να παραστεί ως πολιτική αγωγή στη δίκη για το πολύκροτο σκάνδαλο των «μαύρων ταμείων» του γερμανικού κολοσσού που ξεκίνησε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Στη συμβιβασμό του ελληνικού δημοσίου με τη Siemens που έχει αμετάκλητο και δεσμευτικό χαρακτήρα στήριξαν την επιχειρηματολογία τους οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων στη δίκη οι οποίοι ζήτησαν να μη γίνει δεκτό το αίτημα των πληρεξούσιων δικηγόρων του δημοσίου για να παραστούν στη δίκη ως πολιτική αγωγή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως υποστήριξαν οι συνήγοροι υπεράσπισης η εν λόγω συμφωνία συμβιβασμού που κατήγγειλε και ο ΣΥΡΙΖΑ ως επονείδιστη, η οποία προβλέπει την αποζημίωση του δημοσίου με 270 εκ. ευρώ για τη ζημία που υπέστη, σημαίνει ότι παραιτείται από οποιαδήποτε αξίωση στο μέλλον, αφού το δημόσιο δεν είχε διατηρήσει ουδεμία επιφύλαξη, δηλωσε μέσω της συμφωνίας- η οποία είναι αμετάκλητη- ότι παραιτείται από οποιαδήποτε αξίωση. Κατόπιν αυτού, και με δεδομένο ότι έχει αποζημιωθεί, όπως είπαν δεν μπορεί να εγείρει τώρα εκ νέου αξιώσεις, μέσω της παράστασης πολιτικής αγωγής για αποζημίωση ύψους 69 εκατομμυρίων ευρώ.

Η υπεράσπιση επικαλέστηκε δε την απόρριψη σε άλλες μεγάλες υποθέσεις που φέρονται να ζημίωσαν το δημόσιο, του αιτήματος του δημοσίου να παραστεί ως πολιτική αγωγή με το σκεπτικό ότι δεν υπέστη άμεση βλάβη. Ανάμεσα σ’ αυτές, αναφέρθηκαν οι υποθέσεις των δομημένων ομολόγων, της ΔΕΚΑ αλλα και της στοιχηματικής απάτης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενστάσεις όμως προέβαλε η υπεράσπιση και ως προς την παράσταση πολιτικής αγωγής την οποία ζητεί να υποβάλει ο ΟΤΕ, λέγοντας πως ο Οργανισμός ο οποίος σημειωτέον έχει ιδιωτικοποιηθεί, υπέστη βλάβη ως Νομικό Πρόσωπο.

Οι συνήγοροι υποστήριξαν πως οι μέτοχοι του ΟΤΕ, συνεπώς και το Δημόσιο, δεν έχουν υποστεί βλάβη και δεν δικαιούνται να παρίστανται ως πολιτική αγωγή.

Κάποιοι εκ των συνηγόρων ωστόσο εξέφρασαν την άποψη πως ο ΟΤΕ έχει δικαίωμα παράστασης μόνο για το αδίκημα της δωροδοκίας και όχι για αυτό της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 29 Μαρτίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης