Πετώντας το μπαλάκι των ευθυνών για τη μη μετάφραση του παραπεμπτικού βουλεύματος στο σκάνδαλο της Siemens άλλοτε στη Μεταφραστική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών και άλλοτε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας που προχώρησε, εκ του λόγου αυτού, στην επ’ αόριστον αναβολή της δίκης, η Εισαγγελία Εφετών της Αθήνας αρνείται ότι έχει οποιαδήποτε ευθύνη για το «φιάσκο» που δημιουργήθηκε.

Πηγές της Εισαγγελίας Εφετών αν και παραδέχονται πως «αποσπάσματα» και όχι όλο το βούλευμα είχαν αποσταλεί στο ΥΠΕΞ για επίσημη μετάφραση επιμένουν πως αυτά δεν παραδόθηκαν εμπρόθεσμα αλλά, μετά την έναρξη της δίκης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα, σημειώνουν πως «δεν υπήρξε εμπρόθεσμη παράδοση όλων των αποσπασμάτων του βουλεύματος που ζητήθηκαν από ΥΠΕΞ πριν αρχίσει η δίκη της Siemens τον Νοέμβριο του 2015, κάτι που είχε ζητηθεί, με σχετικό έγγραφο από την Μεταφραστική Υπηρεσία. Η παράδοση έγινε μόλις το Μάιο του 2016 ενώ η δίκη είχε αρχίσει».

Στο ερώτημα γιατί η δίκη άρχισε τον Νοέμβριο του 2015 πριν διασφαλιστεί η μετάφραση του βουλεύματος πηγές της Εισαγγελίας Εφετών απαντούν: «Προσπαθήσαμε να κάνουμε έγκαιρα τις επιδόσεις των κλήσεων στους κατηγορούμενους ώστε να διακόψουμε τις παραγραφές καθώς ήμασταν βέβαιοι οτι θα απορρίπτονταν τυχών ενστάσεις των κατηγορουμένων για την επίδοση του μη μεταφρασμένου βουλεύματος». Με ακριβώς αυτό το επιχείρημα, οι ίδιες δικαστικές πηγές ρίχνουν τώρα την ευθύνη για την απίστευτη εμπλοκή που δημιουργήθηκε με ορατό το κίνδυνο της παραγραφής των αδικημάτων στο ίδιο το δικαστήριο, θεωρώντας ότι θα μπορούσε να αγνοήσει τις ενστάσεις των αλλοδαπών κατηγορουμένων και να τις απορρίψει. Επικαλούνται μάλιστα το προηγούμενο άλλης δίκης με Τούρκους κατηγορουμένους για υπόθεση τρομοκρατίας η οποία με την υπ´αρ. 2868/2015 απόφαση του δικαστηρίου δεν αναβλήθηκε. Αντίθετα, απορρίφθηκαν οι ανάλογες ενστάσεις κρίνοντας οτι δεν χρειάζεται επίδοση μεταφρασμένου βουλεύματος εφόσον οι κατηγορουμένοι έχουν απολογηθεί στην ανάκριση.

Μόνο που στη δίκη της Siemens, τα αδικήματα έχουν διαφοροποιηθεί σε πολλούς εκ των κατηγορουμένων από την απολογία του μέχρι την έκδοση του βουλεύματος. Επιπλέον, ένας εκ των κατηγορουμένων ο Γαλλοελβετός τραπεζίτης Ζαν Κλώντ Όσβαλντ δεν απολογήθηκε καν, καθώς εκκρεμούσε το σχετικό βούλευμα από το Συμβούλιο Εφετών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης