Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος, Μανώλης Φουσκολαγουδάκης

Ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στη μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας μας για τα «μαύρα ταμεία» της Siemens το οποίο πολλές φορές «κλυδώνισε» την πολιτική ζωή του τόπου έρχεται να… δικαστεί ύστερα από 9 ολόκληρα χρόνια. 

Χαμένο στη… μετάφραση το σκάνδαλο Siemens, με το υπουργείο Δικαιοσύνης να «αδυνατεί» να καταβάλλει το ποσό των 90.000 ευρώΑφήνοντας τελικά εκτός εδωλίου τα πολιτικά πρόσωπα, πλην του Θόδωρου Τσουκάτου και του Αναστάσιου Μαντέλη που ήδη δικάζεται, η υπόθεση για τις μίζες εκατομμυρίων ευρώ που διακινήθηκαν από το γερμανικό κολοσσό, σε μία από τις σημαντικότερες υποθέσεις διαφθοράς στον τόπο μας, έφτασε πλέον στην αίθουσα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας.
Το οξύμωρο ωστόσο είναι πως μία ιστορική δίκη που μετρά… χαμένες μίζες 70 εκ. ευρώ κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα για 90.000 ευρώ! Τόσο υπολογίζεται ότι στοιχίζει για το υπουργείο Δικαιοσύνης η μετάφραση βασικών εγγράφων της δικογραφίας, τα οποία μέχρι στιγμής δεν έχουν μεταφραστεί! Το ποσό αυτό φαίνεται πως είναι δυσθεώρητο για το υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο αδυνατεί να ανταποκριθεί στην υποχρέωση να μεταφραστούν στη γερμανική γλώσσα τα έγγραφα στα οποία καλούνται να δικαστούν 15 Γερμανοί κατηγορούμενοι. 
Το γεγονός αυτό είναι ικανό να «ναρκοθετήσει» τη δίκη, καθώς μπορεί να στηρίξει, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, σοβαρό θέμα ακυρότητας της διαδικασίας για δύο λόγους.
α) Διότι σύμφωνα με οδηγία της ΕΕ που έχει ενσωματωθεί στο εσωτερικό δίκαιο, απαραίτητα θα πρέπει να μεταφράζονται τα βασικά έγγραφα στη γλώσσα του κατηγορουμένου
β) Διότι σύμφωνα με την νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου συνιστά αυτοτελή λόγο αναίρεσης ή μη μετάφραση αυτών των εγγράφων στη γλώσσα του κατηγορουμένου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Οι Έλληνες και Γερμανοί συνήγοροι των κατηγορουμένων έχουν ήδη υποβάλλει σχετικό αίτημα στην Εισαγγελία Εφετών, το οποίο απορρίφθηκε με το σκεπτικό ότι ο Άρειος Πάγος θεωρεί πως αν το βούλευμα δοθεί στον Έλληνα συνήγορο εκείνος μπορεί να εξηγήσει προφορικά την κατηγορία στον αλλοδαπό εντολέα του. Το αίτημα έχει υποβληθεί και στον πρόεδρο του Δικαστηρίου, ο οποίος θα πρέπει να δώσει μια απάντηση πριν ξεκινήσει η διαδικασία.

Στις δικονομικές αλλά και οι οικονομικές «συμπληγάδες» του προβλήματος, αξίζει να σημειωθεί πως μόνο το παραπεμπτικό βούλευμα αριθμεί 4.592 σελίδες και το κόστος μετάφρασης αγγίζει τις 90.000 ευρώ τα οποία –προφανώς- δεν μπορεί να διαθέσει το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Γι αυτό άλλωστε επανέρχεται περισσότερο επιτακτικά πλέον το θέμα της δημιουργίας στο Υπουργείο Δικαιοσύνης μεταφραστικού τμήματος το οποίο πέραν των εγγράφων θα διαθέτει και διερμηνείς για την επ’ ακροατηρίω διαδικασία.

Εξαιρετικά μείζον πρόβλημα όμως για τη διεξαγωγή της δίκης είναι και η αίθουσα η οποία να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του μεγάλου αριθμού κατηγορουμένων και διαδίκων, μαρτύρων κλπ. 64 κατηγορούμενοι και μία διαδικασία που αναμένεται να διαρκέσει για πολλούς μήνες, επιβάλλουν την ανάγκη μίας νέας δικαστικής αίθουσας. Αυτή τη στιγμή όμως δεν υπάρχει και ούτε κατασκευάστηκε και έτσι η δίκη αναμένεται να φιλοξενηθεί και αυτή στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Εφετείου.
Η υπόθεση αφορά τη σύμβαση 8002 του ΟΤΕ για την ψηφιοποίηση των κέντρων του και την αναβάθμιση της τεχνολογικής υποδομής του δικτύου του που υπογράφηκε το 1997 με τη γερμανική εταιρεία και έχει χαρακτηριστεί ως η πιο μεγάλη περίπτωση διαφθοράς με τεράστια ποσά που δόθηκαν ως «μίζες» επί μακρό χρονικό διάστημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


Στο εδώλιο έχουν παραπεμφθεί:
– 19 κατηγορούμενοι για ενεργητική δωροδοκία με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου που επισύρει ποινική ισόβιας κάθειρξης καθώς και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.
– 14 κατηγορούμενοι, πρώην στελέχη του ΟΤΕ για παθητική δωροδοκία, επίσης με το νόμο 1608/50 και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.
– 8 κατηγορούμενοι υπάλληλοι εταιρίας συμβούλων για απλή συνέργεια σε παθητική δωροδοκία.
– 14 κατηγορούμενοι για άμεση συνέργεια σε παθητική δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.
– 8 κατηγορούμενοι για άμεση συνέργεια σε ενεργητική δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και τέλος.
– μια κατηγορούμενη για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Μεταξύ των προσώπων που καλούνται να αντιμετωπίσουν τους δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων είναι ο άλλοτε σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, Θόδωρος Τσουκάτος, τα πρώην στελέχη της Siemens Ηλίας Γεωργίου και Πρόδρομος Μαυρίδης αλλά και οι καταζητούμενοι, πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρίας, Μιχάλης Χριστοφοράκος και Χρήστος Καραβέλας, των οποίων τα εντάλματα σύλληψης διατηρήθηκαν σε ισχύ με το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ογκώδους δικογραφίας τα ποσά που αποτέλεσαν “ωφέλιμες πληρωμές” -όπως στελέχη της πολυεθνικής εταιρίας αποκαλούσαν τις “μίζες”- εκτιμάται ότι αγγίζουν τα 70 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που πλέον υπολογίζεται ως ζημιά που υπέστη το Ελληνικό Δημόσιο καθώς τα παράνομα χρήματα μετακυλήθηκαν στο κόστος για την υλοποίηση του έργου. Ωστόσο -και αυτό θα είναι ένα ακόμη θέμα που θα απασχολήσει ιδιαίτερα την δίκη όποτε και να ξεκινήσει- η πλευρά των κατηγορουμένων πρώην στελεχών του Οργανισμού αμφισβητεί τόσο την ύπαρξη ζημιάς όσο και το ύψος ζημίας του ΟΤΕ. 
Σύμφωνα, πάντως, με το κατηγορητήριο τα παραπεμπόμενα πρώην στελέχη του ΟΤΕ καλούνται να λογοδοτήσουν καθώς δεν προστάτεψαν τα συμφέροντα του οργανισμού και επιπλέον ότι δεν κινήθηκαν με βάση τις πραγματικές ανάγκες της κρατικής -τότε- επιχείρησης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης