Συγκέντρωση νοσοκομειακών γιατρών έξω από τη Βουλή

Συγκέντρωση νοσοκομειακών γιατρών έξω από τη Βουλή
Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης

Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία πραγματοποίησε σήμερα η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), αντιδρώντας στο νομοσχέδιο για την οργάνωση του χρόνου εργασίας των γιατρών του ΕΣΥ, που ψηφίζεται σήμερα. Στην κινητοποίηση συμμετείχε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), με στάση εργασίας από τις 11.00 π.μ. έως τις 15.00 μ.μ.

Στο πλαίσιο της απεργίας η ΟΕΝΓΕ πραγματοποίησε συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας και πορεία προς τη Βουλή. Οι συγκεντρωμένοι γιατροί στην οδό Αριστοτέλους, εισήλθαν στο υπουργείο, πραγματοποιώντας συμβολική κατάληψη και απαιτώντας την άμεση απόσυρση του επίμαχου νομοσχεδίου.

Στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία προς την Βουλή με κεντρικό σύνθημα: «Όχι στην ελαστική εργασία, όχι στην ελαστική Υγεία. Το νομοσχέδιο - έκτρωμα που διαλύει τις ζωές μας δεν θα περάσει. Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλο το λαό».

Οι δηλώσεις της προέδρου της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, (ΟΕΝΓΕ), Αφροδίτης Ρέτζιου στο zougla.gr:


Οι νοσοκομειακοί γιατροί απαιτούν να αποσυρθεί το νομοσχέδιο και υποστηρίζουν ότι πρόκειται, για ένα νομοθέτημα το οποίο ενσωματώνει όλες τις αντιδραστικές Ευρωπαϊκές οδηγίες που ελαστικοποιούν το ωράριο, καταργεί το σταθερό, ημερήσιο και εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας των γιατρών, καθιερώνει το «opt out», δηλαδή με ατομική συναίνεση του γιατρού ο μέσος εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας θα μπορεί να αυξάνεται από 48 στις 60 ώρες, η εφημερία ετοιμότητας θεωρείται χρόνος ανάπαυσης. «Ανατρέπει τον σταθερό ημερήσιο και εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας των γιατρών και κάθε κανονικότητα στο ωράριο», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Ζητούν πενθήμερο - εξάωρο - τριαντάωρο, με μία εφημερία την εβδομάδα, με ρεπό την αμέσως επόμενη μέρα και διεκδικούν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 9 Νοεμβρίου 2017, 15:51