Υπό κράτηση παραμένουν δύο αλλοδαποί στην Αλεξανδρούπολη, στην κατοχή των οποίων εντοπίστηκαν στρατιωτικές στολές και μαχαίρια, τύπου χατζάρα, κατά τη διάρκεια ελέγχου στα ΚΤΕΛ της πόλης.

Οι δύο άνδρες έφθασαν οδικώς στην Αλεξανδρούπολη από την Αθήνα​

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Από την πρώτη στιγμή σήμανε συναγερμός στην ΕΛ.ΑΣ. καθώς υπήρχαν πληροφορίες ότι ο ένας εκ των δύο βρισκόταν εδώ και καιρό υπό διακριτική παρακολούθηση στη Σουηδία ως ύποπτος για τέλεση επιθέσεων που στόχο έχουν να θέσουν σε κίνδυνο τη δημόσια ασφάλεια και τάξη. Όπως έγινε γνωστό, οι δύο άνδρες είχαν ταξιδέψει αεροπορικώς στο «Ελ. Βενιζέλος» από ευρωπαϊκή χώρα και έφθασαν οδικώς στην Αλεξανδρούπολη. Ερώτημα παραμένει αν το μαχαίρι που βρέθηκε στις βαλίτσες τους πέρασε από τον έλεγχο αποσκευών του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών ή το προμηθεύτηκαν καθ’ οδόν για την Αλεξανδρούπολη.

Στην κατοχή τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν σουηδικά διαβατήρια. Οι δύο συλληφθέντες σκόπευαν να περάσουν στην Τουρκία και από εκεί να συνεχίσουν το ταξίδι τους για τη Συρία. 
Σε βάρος τους έχει σχηματιστεί δικογραφία για «κατοχή πολεμικού υλικού με σκοπό την προμήθεια τρομοκρατικών οργανώσεων».

Υπό παρακολούθηση

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ένας εκ των δύο συλληφθέντων (ονόματι Mirsad Bektasevic) είχε καταδικαστεί στο παρελθόν σε 14 χρόνια φυλάκιση για απόπειρα τρομοκρατικής επίθεσης στη Βοσνία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο 29χρονος Mirsad BektasevicΕιδικότερα, το 2005, ο 29χρονος τέθηκε υπό κράτηση έπειτα από έφοδο των αρχών της βαλκανικής χώρας στο σπίτι του στο Σαράγεβο, όπου βρέθηκε ποσότητα εκρηκτικών και μια αυτοσχέδια ζώνη με μηχανισμό. Όπως έγινε γνωστό, κατάγεται από τη Βοσνία και ζούσε για χρόνια στη Σουηδία, ενώ εξετάζεται η συμμετοχή του σε οπτικοακουστικό υλικό στο οποίο υπάρχουν απειλές για «αιματηρά χτυπήματα» κατά των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Ο δεύτερος συλληφθείς ονομάζεται Αl Hasani Amerμ είναι 20 ετών και έχει καταγωγή από την Υεμένη.

Οι δύο άνδρες τέθηκαν υπό κράτηση έπειτα από έλεγχο αστυνομικών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., οι οποίοι διαπίστωσαν «περίεργη» συμπεριφορά.

Οι δύο συλλήψεις έρχονται σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία εντείνονται  οι πιέσεις της Ευρώπης προς την ελληνική κυβέρνηση για καλύτερη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων και άμεση ολοκλήρωση των εργασιών για τη λειτουργία των κέντρων υποδοχής και καταγραφής προσφύγων σε ελληνικά νησιά (hot spots).

Με πληροφορίες από alexpoli.gr.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης