Συνελήφθη 21χρονος και σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος ακόμα πέντε ατόμων, για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και διάπραξης απάτης σε διάφορες περιοχές της Κρήτης, ενώ εξιχνιάστηκαν έξι περιπτώσεις εξαπάτησης πολιτών. Σύμφωνα με όσα προκύπτουν από την αστυνομική έρευνα οι συγκεκριμένοι 5 άνδρες και μιας γυναίκα ηλικίας από 21 έως 41 ετών, παρουσίαζαν ψευδή γεγονότα ως αληθινά, προκειμένου να αποσπάσουν από τους παθόντες διάφορα χρηματικά ποσά και κοσμήματα και μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί υποθέσεις σε Ηράκλειο, Ρέθυμνο και Χανιά.

Προχθές 10/03 το πρωί στο Ηράκλειο, άγνωστοι δράστες προσποιούμενοι υπαλλήλους εταιρείας ηλεκτρικού ρεύματος, εισήλθαν σε σπίτι 89χρονου Ηρακλειώτη και παρουσιάζοντας ψευδή γεγονότα ως αληθινά κατάφεραν να του αποσπάσουν το χρηματικό ποσό των 150 ευρώ και στη συνέχεια με τη μέθοδο της απασχόλησης, αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των 400 ευρώ. Από την έρευνα συνελήφθη ο 21χρονος χθες το πρωί, στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ στη συνέχεια προέκυψε ότι από την 07.03.2018 οι έξι Έλληνες συγκρότησαν εγκληματική οργάνωση, εξαπατώντας κυρίως ηλικιωμένα άτομα, ενώ όλοι τους έχουν απασχολήσει και συλληφθεί στο παρελθόν από τις Αστυνομικές Αρχές για ομοειδείς πράξεις. Σε όλες τις περιπτώσεις εμφανίζονταν στα θύματά τους με την ιδιότητα των υπαλλήλων εταιρείας ηλεκτρικού ρεύματος και τελικά κατάφεραν να αποσπάσουν συνολικά χρηματικό ποσό άνω των 5.000 ευρώ, κοσμήματα και χρυσές λίρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης με αφορμή περιστατικά εξαπάτησης από επιτήδειους που προσεγγίζουν κυρίως άτομα τρίτης ηλικίας και με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα εισέρχονται στις οικίες τους, συνιστά μεταξύ άλλων τους πολίτες τα εξής: «Να μην πείθεστε εύκολα από άτομα, τα οποία σας “πλησιάζουν” ως γνωστοί συγγενικών – φιλικών προσώπων, μην ανοίγετε την πόρτα σας σε άγνωστα άτομα καθώς και να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε άγνωστα άτομα που επιχειρούν με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα να εισέλθουν στην οικία σας».

Επίσης, οι πολίτες πρέπει να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί, όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού – φιλικού προσώπου ή με το πρόσχημα πρόκλησης ατυχήματος από συγγενικό σας πρόσωπο, το οποίο είχε ως συνέπεια το θανάσιμο ή βαρύτατο τραυματισμό ανήλικου συνήθως παιδιού. Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Στην περίπτωση αυτή να επικοινωνούν οι πολίτες τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται οι άγνωστοι.

Σημαντικό, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. είναι οι πολίτες να μη δέχονται να οδηγηθούν από άγνωστα άτομα σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού αλλά και να γνωρίζουν ότι από νοσοκομεία ή από δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τέλος, σύμφωνα με την αστυνομία, οι τεχνικές που χρησιμοποιούν οι δράστες για να πείσουν τους ηλικιωμένους να τους δώσουν τα χρήματα για λογαριασμό των οικείων τους, είναι ο αιφνιδιασμός και η παρουσίαση μιας αληθοφανούς οικονομικής ανάγκης που πρέπει να ικανοποιηθεί χωρίς αναβολή. Με τον τρόπο αυτό, αλλά και με την αναφορά σε συγγενικά πρόσωπα με ιδιαίτερη οικειότητα, επιδιώκουν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη και να μην αφήσουν περιθώρια δεύτερης σκέψης. Σε αρκετές περιπτώσεις, οι δράστες για να ισχυροποιήσουν τα επιχειρήματά τους, προσποιούνται πως τηλεφωνούν στα οικεία πρόσωπα για να επιβεβαιώσουν την οικονομική ανάγκη, πλην όμως οι ηλικιωμένοι μέσα στην αναστάτωση τους δεν αντιλαμβάνονται ότι συνομιλούν με συνεργούς των δραστών και όχι με τους συγγενείς τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης