Από την Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, εντοπίστηκαν δύο περιπτώσεις «πειρατείας» συνδρομητικών δορυφορικών υπηρεσιών, σε περιοχές του Ηρακλείου.

Για τις περιπτώσεις αυτές,όπως ανακοινώθηκε, σχηματίστηκαν δικογραφίες τακτικής διαδικασίας σε βάρος δύο ατόμων, ηλικίας 41 και 46 ετών, οι οποίοι κατηγορούνται για παράβαση της νομοθεσίας που αφορά στην πνευματική ιδιοκτησία και την προστασία των συνδρομητικών υπηρεσιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πιο αναλυτικά, η διερεύνηση των υποθέσεων ξεκίνησε ύστερα από μηνύσεις, στην Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας & Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, από πληρεξούσιους δικηγόρους ανώνυμων εταιρειών παροχής υπηρεσιών σε ηλεκτρονικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Οι μηνύσεις αφορούσαν σε δορυφορική «πειρατεία» των υπηρεσιών, που παρείχαν οι συγκεκριμένες εταιρείες, μέσω παράνομης διανομής του τηλεοπτικού σήματός τους, σε μεγάλο αριθμό «συνδρομητών».

Ειδικότερα, στην πρώτη περίπτωση καταγγέλθηκε ότι ο 41χρονος παρείχε μέσω του καταστήματος που διατηρούσε σε περιοχή του Ηρακλείου Κρήτης, τη δυνατότητα παρακολούθησης συνδρομητικών καναλιών σε μεγάλο αριθμό χρηστών, χωρίς καταβολή συνδρομής στην πάροχο εταιρεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε έρευνα που έγινε στο κατάστημά του, βρέθηκε και κατασχέθηκε ένας (1) εσωτερικός σκληρός δίσκος ηλεκτρονικού υπολογιστή, ο οποίος θα αποσταλεί στα εγκληματολογικά εργαστήρια, για τις απαραίτητες εργαστηριακές εξετάσεις.

Στη δεύτερη περίπτωση, σύμφωνα με την καταγγελία, άγνωστοι χρήστες του διαδικτύου λειτουργώντας σαν ομάδα και χρησιμοποιώντας διακομιστές ( server ) και παράνομα τροποποιημένους αποκωδικοποιητές, διαμοίραζαν παράνομα ηλεκτρονικά «κλειδιά» αποκωδικοποίησης – αποκρυπτογράφησης των συνδρομητικών υπηρεσιών της καταγγέλλουσας εταιρείας, σε χρήστες του διαδικτύου.

Από την ψηφιακή έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο εκτέλεσης σχετικού Βουλεύματος για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών, διαπιστώθηκε ότι ένας από τους κατόχους των ηλεκτρονικών ιχνών είναι ο 46χρονος ημεδαπός.

Το προανακριτικό υλικό που σχηματίστηκε σε βάρος των εμπλεκομένων θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηρακλείου Κρήτης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης