Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις σχετικά με την υπόθεση θανάτου του βαρυποινίτη Κουντρέτ Κουμέτ, ο οποίος στη χώρα μας χρησιμοποιούσε το όνομα Ιλία Καρέλι, καθώς ο εισαγγελέας Άμφισσας Νίκος Αντωναράκος άσκησε ποινική δίωξη για τρία κακουργήματα κατά παντός υπευθύνου αλλά και σε βάρος συγκεκριμένων προσώπων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι διώξεις αυτές αφορούν σε βασανισμό κρατουμένου, βασανισμό με αποτέλεσμα τον θάνατο και βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη, ενώ εκδόθηκαν οκτώ εντάλματα σύλληψης εις βάρος σωφρονιστικών υπαλλήλων των φυλακών Νιγρίτας. Τρεις εξ αυτών έχουν ήδη συλληφθεί.

Για την υπόθεση κατηγορούνται συνολικά 14 υπάλληλοι των συγκεκριμένων φυλακών, ενώ αναμένονται και νέα εντάλματα κατά σωφρονιστικών υπαλλήλων του Μαλανδρίνου αλλά και αστυνομικών του Α.Τ. της Ιτέας.

Σύμφωνα με το πόρισμα των ιατροδικαστών Μηνά Γεωργιάδη και Ελένης Ζαγγελίδου, ο θάνατος του Καρέλι δεν οφείλεται σε παθολογικά αίτια, αλλά επήλθε από κατάγματα στην περιοχή του στέρνου και πολλαπλές θλαστικές – εκχυμωτικές κακώσεις στο σώμα του. Όπως προκύπτει, το κάταγμα στο στέρνο είναι σύγχρονο του θανάτου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι εισαγγελικές αρχές που ερευνούν την υπόθεση έχουν στη διάθεσή τους στοιχεία αλλά και καταθέσεις που μαρτυρούν ότι ο βαρυποινίτης υπέστη άγρια βασανιστήρια για τρία μερόνυχτα. Δηλαδή, βάσει των στοιχείων, ο Ιλία Καρέλι φέρεται να ξυλοκοπήθηκε αρχικά από σωφρονιστικούς υπαλλήλους στο Μαλανδρίνο αμέσως μετά τη δολοφονία του Γιώργου Τσιρώνη. Τα βασανιστήρια φέρονται να συνεχίστηκαν κατά τη μεταγωγή του στο Α.Τ. Ιτέας, αλλά και στις φυλακές Νιγρίτας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κάμερα που βρίσκεται μόνιμα τοποθετημένη σε διάδρομο των φυλακών Νιγρίτας κατέγραψε στις 16.00 το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης σωφρονιστικούς υπαλλήλους να βάζουν τον βαρυποινίτη σε κελί στο οποίο δεν υπήρχε κάμερα ασφαλείας. Όπως φαίνεται από το καταγεγραμμένο υλικό, δυόμισι ώρες μετά, δύο υπάλληλοι των φυλακών σέρνουν έξω από το κελί τον Καρέλι, ο οποίος δείχνει να μην έχει τις αισθήσεις του.

Το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται μετά και τη μαρτυρία σωφρονιστικού υπαλλήλου από τη Νιγρίτα, ο οποίος «έσπασε» και ομολόγησε τα πάντα.

Στο μεταξύ, σε μία καταγγελία-σοκ προέβη το βράδυ της Δευτέρας πρώην κρατούμενος των φυλακών Νιγρίτας, ο οποίος παρενέβη στην εκπομπή «Κίτρινος Τύπος» με τον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο. Συγκεκριμένα, κατήγγειλε άγριους ξυλοδαρμούς κρατουμένων από σωφρονιστικούς υπαλλήλους στις φυλακές της Νιγρίτας. Aκούστε τι είπε:

Οι έρευνες της αστυνομίας

Στο μεταξύ οι έρευνες από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων συνεχίζονται για τον εντοπισμό των υπευθύνων, με τη διενέργεια καταθέσεων και ανακρίσεων σωφρονιστικών υπαλλήλων, αστυνομικών, φρουρών αλλά και όσων ήλθαν σε επαφή με τον κρατούμενο, λίγες ώρες πριν από τον θάνατό του.

Οι έλεγχοι επικεντρώνονται το επίμαχο διήμερο από τις 25 έως τις 27 Μαρτίου, δηλαδή το διάστημα από τη δολοφονία του Γιώργου Τσιρώνη μέχρι και τον θάνατο του Ιλία Καρέλι.

Η μεταφορά στις Σέρρες

Όπως εξήγησαν αστυνομικές πηγές στο zougla.gr, o Iλία Καρέλι μεταφέρθηκε με περιπολικό τζιπ από τα κρατητήρια της Ιτέας, όπου και κρατείτο, στις φυλακές Νιγρίτας Σερρών.

Ο σωφρονιστικός υπάλληλος ο οποίος παρέλαβε τον ισοβίτη στις φυλακές Νιγρίτας ανέφερε στο zougla.gr ότι ο βαρυποινίτης όντως έφερε μώλωπες και χτυπήματα σε πολλά μέρη του σώματός του.

«Κατά τη διάρκεια της σωματικής έρευνας, διαπίστωσα ότι ήταν χτυπημένος. Στις 19.15 του πήγα φαγητό στο κελί του και ευτυχώς που υπήρχε η κάμερα και έχει καταγράψει τα πάντα. Δεν τον χτυπήσαμε εμείς και δεν είχαμε τέτοιο σκοπό. Ούτε κάποιος άλλος κρατούμενος τον χτύπησε. Δεν παραπονέθηκε για πόνους στο σώμα, απλώς ήταν λίγο φοβισμένος» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τι αποκαλύπτει το φύλλο εισόδου στα κρατητήρια της Ιτέας

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στα κρατητήρια της Ιτέας, ο βαρυποινίτης έφερε ήδη μώλωπες και τραύματα στο σώμα του. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο αξιωματικός υπηρεσίας ο οποίος τον παρέλαβε, στο φύλλο εισόδου, κατέγραψε την κατάσταση του κρατουμένου. Δηλαδή σημείωσε ότι έφερε χτυπήματα.

Τις πληροφορίες αυτές επιβεβαίωσαν και αστυνομικές πηγές που είδαν τον Ιλία Καρέλι κατά τη διάρκεια της παραμονής του στα κρατητήρια της Ιτέας.

«Ήταν ήρεμος και δεν παραπονέθηκε για πόνους στο σώμα. Ήταν όμως χτυπημένος, στον σβέρκο, στους αγκώνες και στο πρόσωπο, ήταν φανερό για κάποιον αν τον έβλεπε από κοντά» εξηγούν.

Σημειώνεται ότι το αλβανικό Υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε από τις ελληνικές Αρχές να προχωρήσουν σε πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης