Λαθροκυνηγοί σκότωσαν έξι αγριόγιδα που ανήκουν σε προστατευόμενο είδος αντιλόπης και συνελήφθησαν

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017, 09:39
Λαθροκυνηγοί σκότωσαν έξι αγριόγιδα που ανήκουν σε προστατευόμενο είδος αντιλόπης και συνελήφθησαν
Ένα κοπάδι αγριόγιδων στο ανατολικό Ζαγόρι έγινε στόχος λαθροκυνηγών, οι οποίοι εντοπίστηκαν από τους θηροφύλακες της Ε΄ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας και συνελήφθησαν.

Οι θηροφύλακες το πρωί της Τρίτης περιπολούσαν κοντά στο Τσεπέλοβο, όταν άκουσαν πυροβολισμούς και αντιλήφθηκαν ύποπτες κινήσεις. Αμέσως άρχισαν έρευνα στην περιοχή και σταμάτησαν για έλεγχο ένα αυτοκίνητο με τρεις κυνηγούς, οι οποίοι υποστήριξαν πως έψαχναν τα σκυλιά τους. Όμως, στο αυτοκίνητο υπήρχαν τρίχες ζώου και αίματα, με αποτέλεσμα να γίνει έρευνα στη γύρω περιοχή και σε κοντινό σημείο να εντοπιστούν νεκρά και σκεπασμένα με κλαδιά έξι αγριόγιδα, τα οποία έφεραν τραύματα από πυροβόλο όπλο.

Αγριόγιδο (Rupicapra rupicapra balcanica)Τα αγριόγιδα, που αποκαλούνται και αντιλόπες των ελληνικών βουνών, σύμφωνα με τον βιολόγο-ερευνητή Χαρητάκη Παπαιωάννου, λόγω των χιονοπτώσεων είχαν βρει καταφύγιο στο όρος Τύμφη κοντά στο χωριό Τσεπέλοβο. Ήταν πέντε θηλυκά που βρίσκονταν σε προχωρημένη κατάσταση κυοφορίας και ένα μικρότερο.

Όπως εξηγεί στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο κ. Παπαιωάννου, το αγριόγιδο είναι είδος σπάνιο και προστατευόμενο από την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία. Το κυνήγι του στην Ελλάδα απαγορεύεται από το 1969. Περιλαμβάνεται στα Παραρτήματα II και IV της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 92/43 για τα είδη και τους τύπους οικοτόπων. Στην πραγματικότητα, όπως επισημαίνει, πρόκειται για το μοναδικό είδος αντιλόπης που ζει στην Ευρώπη και ειδικά το υποείδος του, που απαντά στις βαλκανικές χώρες, είναι ιδιαίτερα σπάνιο και κινδυνεύει με εξαφάνιση.

Στην Ελλάδα ζουν σήμερα γύρω στα 1.300 αγριόγιδα, μοιρασμένα σε περίπου 20 μικρούς πληθυσμούς που βρίσκονται στα πιο δυσπρόσιτα και απότομα βουνά. Τα μισά από τα αγριόγιδα της Ελλάδας βρίσκονται στην οροσειρά της Πίνδου και κυρίως στα βουνά της Ηπείρου.

Πηγή φωτό: epirus-tv-news.gr

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017, 12:23