Σήμα κίνδυνου από το Μετσόβιο - Συνεδριάζει η σύγκλητος των πρυτάνεων

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 11 Δεκεμβρίου 2014, 11:19
Σήμα κίνδυνου από το Μετσόβιο - Συνεδριάζει η σύγκλητος των πρυτάνεων
Υπό το βάρος του προβλήματος που έχει ανακύψει από τον αυξημένο αριθμό των φοιτητών που καλούνται να δεχθούν τα ανώτατα ιδρύματα και της αδυναμίας τους, όπως δηλώνουν, να τους εκπαιδεύσουν, συνεδριάζει την Παρασκευή και το Σάββατο η σύνοδος των πρυτάνεων.

Σήμα κινδύνου για το εν λόγω ζήτημα εξέπεμψε και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο που αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι «εάν δεν εξασφαλιστούν, όπως δηλώθηκε στις συναντήσεις με το Υπουργείο Παιδείας, εγκαίρως πρόσθετα κονδύλια για τη σημαντική αύξηση της κρατικής επιχορήγησης, η λειτουργία του Ιδρύματος θα καταστεί πρακτικά αδύνατη εντός του 2015».

Όπως συγκεκριμένα αναφέρεται στην ανακοίνωση της συγκλήτου του ΕΜΠ:

- Η εντολή από την Πολιτεία κατάρτισης προϋπολογισμού με μείωση της κρατικής επιχορήγησης στα 3.800.000 ευρώ (9% υποχρεωτικό πλεόνασμα στα 4.200.000 ευρώ) αντιστοιχεί σε μείωση της επιχορήγησης κατά 65% σε επίπεδο πενταετίας και δεν επαρκεί πλέον για την αντιμετώπιση ούτε των ανελαστικών δαπανών του ΕΜΠ (ρεύμα, τηλέφωνο, καθαριότητα, συντήρηση κ.λπ.).

- Το ίδρυμα δεν είναι δυνατόν να αντεπεξέλθει στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις του ούτε με τον υπάρχοντα προϋπολογισμό του 2014 και προφανώς η κατάσταση θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο με την κατάρτιση ενός παραπέρα μειωμένου προϋπολογισμού για το 2015. Η κατάθεση του συνημμένου προτεινόμενου μειωμένου προϋπολογισμού για το 2015 στην παρούσα φάση γίνεται αποδεκτή μόνο για την εξασφάλιση δυνατότητας άντλησης πόρων κατά τους πρώτους μήνες του 2015.

- Το τρέχον ακαδημαϊκό έτος, λόγω των μετεγγραφών οι νεοεισερχόμενοι φοιτητές του ιδρύματος αναμένεται να αυξηθούν κατά 75% περίπου με συνακόλουθη σημαντική αύξηση των συναφών δαπανών για εκπαιδευτικά όργανα, αναλώσιμα εργαστηριακών ασκήσεων, πρακτικές ασκήσεις, σίτιση κ.λπ.

- Σε περίπτωση που δεν εξασφαλισθούν, όπως δηλώθηκε στις συναντήσεις με το Υπουργείο Παιδείας εγκαίρως πρόσθετα κονδύλια για τη σημαντική αύξηση της κρατικής επιχορήγησης, η λειτουργία του ιδρύματος θα καταστεί πρακτικά αδύνατη εντός του 2015.

Η σύγκλητος του ΕΜΠ τονίζει ότι υποχρέωση των μελών της είναι να φέρουν το πρόβλημα στην επιφάνεια αναλαμβάνοντας τις ευθύνες τους έναντι της ελληνικής κοινωνίας.

Η Πολιτεία, επισημαίνει η σύγκλητος, πρέπει άμεσα να αναλάβει τις δικές της ευθύνες πριν το ιδρυμα οδηγηθεί σε πλήρη αδυναμία λειτουργίας.

Παράλληλα, η σύγκλητος καλεί τα ΑΕΙ της χώρας, που όλα αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα, να συντονίσουν συγκεκριμένες αντιδράσεις διαμαρτυρίας την περίοδο μετά τη σύνοδο των πρυτάνεων.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 11 Δεκεμβρίου 2014, 11:19