Εν αναμονή της απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών είναι χιλιάδες καταναλωτές που έχουν δει τους λογαριασμούς ρεύματος να «φουσκώνουν» λόγω της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Αν και οι συλλογικές αγωγές των ΙΝΚΑ και ΕΚΠΟΙΖΩ αναβλήθηκαν για τις 6 Ιουλίου εν όψει της ακρόασης στον Άρειο Πάγο του αιτήματος της ΔΕΗ για πραγματοποίηση πιλοτικής δίκης, σήμερα αναμένεται να συνεχιστεί η συζήτηση για το αν θα δώσει το Πρωτοδικείο προσωρινή διαταγή ώστε να μην κόβεται το ρεύμα στους καταναλωτές που δεν πληρώνουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το δικαστήριο θα δημοσιεύσει περίπου στις 12:30 το μεσημέρι την απόφασή του για το θέμα. Πρόκειται για μια απόφαση η οποία θα ισχύει μέχρι τις 6 Ιουλίου, ημερομηνία κατά την οποία θα συζητηθεί η πρώτη συλλογική αγωγή καταναλωτών που αφορά τη ρήτρα αναπροσαρμογής στο ρεύμα.

Τι κατατέθηκε την Τετάρτη στο δικαστήριο

Υπενθυμίζεται ότι χθες Τετάρτη πραγματοποιήθηκαν οι καταθέσεις μαρτύρων. Οι μάρτυρες των δύο πλευρών περιέγραψαν τους κινδύνους και τις βλάβες που θα δημιουργούσε μια προσωρινή διαταγή για τη ΔΕΗ και, αντίστοιχα, τους κινδύνους για τους καταναλωτές αν δεν δοθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο δικαστήριο κατέθεσε ο πρόεδρος εργαζομένων της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, ο οποίος υποστήριξε ότι οι συνάδελφοί του προπηλακίζονται όταν πηγαίνουν να κόψουν το ρεύμα. «Εντολές εκτελούν ανεξαρτήτως τιμολογίου, ανεξαρτήτως πελάτη. Εάν ο καταναλωτής δεν πληρώσει το σύνολο του τιμολογίου, του κόβεται το ρεύμα» ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Δεχόμαστε καθημερινά εντολές για διακοπή ρεύματος. 500 μόνο στην Αττική και 1.500 σε όλη τη χώρα. 

Παρά τα μέτρα που λαμβάνονται, οι διακοπές ρεύματος συνεχίζονται σε καθημερινή βάση. Μπορούν να αρνηθούν ότι δεν έχουν δώσει εντολή; Είναι αστείο να μιλάμε για καταστροφή της εταιρείας μέχρι την απόφαση του δικαστηρίου, που έχει πάνω από 5,5 εκατ. πελάτες».

Στην πολύωρη ακροαματική διαδικασία δόθηκε μάχη από την πλευρά των δικηγόρων της ΔΕΗ που ζητούσαν την αναβολή εκδίκασης της υπόθεσης, επικαλούμενοι την επικείμενη απόφαση που εκκρεμεί, μετά από αίτησή τους, στον Άρειο Πάγο προκειμένου το επίμαχο θέμα να κριθεί με τον θεσμό της πιλοτικής δίκης.

Η ουσία της υπόθεσης, αν δηλαδή η ρήτρα είναι παράνομη και καταχρηστική, δεν συζητήθηκε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης