Φωτορεπορτάζ: Νίκος Χριστοφάκης

Στον Άρειο Πάγο κρίνεται σήμερα η τύχη των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που έφτασαν στη χώρα μας τον περασμένο Ιούλιο μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην κρίση των ανωτάτων δικαστών προσβλέπουν οι οκτώ εκζητούμενοι Τούρκοι στρατιωτικοί, οι οποίοι περιμένουν από την ελληνική Δικαιοσύνη να πει «όχι» στο αίτημα έκδοσής τους στη γειτονική χώρα, σταθμίζοντας ως υπέρτερο αγαθό την περιφρούρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τη δραματική αυτή έκκληση έκαναν οι ίδιοι οι Τούρκοι στρατιωτικοί και όλοι οι μάρτυρες που κατέθεσαν στις τρεις διαφορετικές συνθέσεις του Ποινικού Τμήματος που εξέτασαν το αίτημα έκδοσής τους.

Στις 11.00 αναμένεται να ανακοινωθούν οι τρεις αποφάσεις για τους οκτώ αξιωματούχους, με όλα τα ενδεχόμενα να είναι ανοιχτά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αν και ουδείς από τους τρεις εισαγγελείς του Ανωτάτου Δικαστηρίου βρήκε ψήγμα βασιμότητας του αιτήματος έκδοσης των τουρκικών αρχών, τίποτα δεν μπορεί να προδικάσει πως την άποψή τους θα υιοθετήσουν και οι αρεοπαγίτες που θα εκδώσουν τις αποφάσεις τους.

«Δεν μπορούμε να πούμε νίπτω τας χείρας μου στέλνοντας τους αξιωματικούς στην Τουρκία, ακόμα και σε μια μικρή πιθανότητα να βασανιστούν. Ακόμα κι αν είναι οι μεγαλύτεροι εχθροί της Ελλάδας, δεν πρέπει να εκδοθούν. Εδώ ήρθαν ως ικέτες. Η Ελλάδα έχει νομικό πολιτισμό. Οι Έλληνες δικαστές πρέπει να συνεχίσουν να βρίσκονται στο ύψος αυτού του πολιτισμού» είχε τονίσει ο ένας εκ των τριών ανώτατων εισαγγελικών λειτουργών.

Το ερώτημα ωστόσο είναι αν ενστερνιστούν την ίδια αγωνία για την τύχη των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών και οι τρεις συνθέσεις του Ποινικού Τμήματος. Εάν πάντως αποφανθούν κατά της έκδοσής τους, η απόφαση είναι οριστική και δεν επιδέχεται άλλη ένδικη προσφυγή από τις τουρκικές Αρχές. Στην περίπτωση, όμως, που το Ανώτατο Δικαστήριο επιτρέψει την έκδοσή τους στην Τουρκία, τότε τον τελευταίο λόγο έχει η κυβέρνηση, μέσω του υπουργού Δικαιοσύνης Στ. Κοντονή.

Δεν αποκλείεται πάντως, όπως εκτιμούν νομικοί κύκλοι, να μην εκδοθούν σήμερα οριστικές αποφάσεις, αλλά οι αρεοπαγίτες να ζητήσουν συμπληρωματικά στοιχεία από τις Αρχές της Τουρκίας. Σε αυτήν την περίπτωση οι οκτώ θα παραμείνουν κρατούμενοι.

Ανοιχτό είναι επίσης το ενδεχόμενο, εάν υπάρξουν σήμερα αποφάσεις με οριακή πλειοψηφία, η υπόθεση να καταλήξει στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου για οριστική κρίση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης