Συγγενείς, συνάδελφοι και φίλοι θα πουν σήμερα το τελευταίο «αντίο» στον Αλέξη Δημαρά από το Α΄ Νεκροταφείο στις 11.00 το πρωί.

Ο σπουδαίος ιστορικός της εκπαίδευσης και φιλόλογος έφυγε από τη ζωή το Σάββατο σε ηλικία 80 ετών. Ο Αλέξης Δημαράς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1932. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Επίσης, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Λονδίνο. Εργάστηκε στην ιδιωτική μέση εκπαίδευση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας της Σχολής Μωραΐτη και διετέλεσε πρόεδρος του Κέντρου Εκπαιδευτικής Έρευνας Ελλάδας και διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, στο οποίο συγχωνεύθηκε το καταργηθέν Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. Υπήρξε διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.

Για την προσφορά του ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτωρ των Πανεπιστημίων Αθηνών και Πατρών. Έργα του είναι οι τόμοι «Νεοελληνική εκπαίδευση. Η μεταρρύθμιση που δεν έγινε», «Το εθνικό απολυτήριο», «Σχολή Μωραΐτη 1936-2006: Ξεφυλλίζοντας 70 χρόνια παιδείας». Έγραψε άρθρα σε πολλούς συλλογικούς τόμους και περιοδικά, ενώ το 2008 δημοσίευσε, μαζί με τη Βάσω Βασιλού-Παπαγεωργίου, το ιστορικό βιβλίο-λεύκωμα «Από το κοντύλι στον υπολογιστή». Στις σελίδες του ξεδιπλώνονται οι κορυφαίες στιγμές της ελληνικής εκπαίδευσης από το 1830 μέχρι το 2000. Δεν σταμάτησε να εργάζεται μέχρι το τέλος της ζωής του. Ετοίμαζε την πλήρη ιστορία της νεοελληνικής εκπαίδευσης.

Επιμέλεια: Μίτση Σκέντζου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης