Της Άντζελας Πεΐτση

Τη συμβολή της πολιτείας για το πρόβλημα που έχει προκύψει στα Ειρηνοδικεία λόγω των παραστάσεων διαμαρτυρίας πολιτών κατά των πλειστηριασμών, ζητούν οι συμβολαιογράφοι της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πρόεδρος του Συλλόγου Συμβολαιογράφων Εφετείου Θεσσαλονίκης, Γιάννα Μπιλίτση-Χρουσαλά, τόνισε χαρακτηριστικά στο zougla.gr:

«Σήμερα είχαμε αποχή εξαιτίας τέτοιων γεγονότων. Επιθυμούμε η πολιτεία να σταθεί πάνω στο πρόβλημα της α’ κατοικίας για να δοθεί μία λύση. Οι πολίτες πρέπει να πάνε στα δικαστήρια για να μπορέσουν να λύσουν το πρόβλημά τους. Η α’ κατοικία προστατεύεται μόνον αν ζητήσουν οι ιδιοκτήτες εξαίρεση από τα δικαστήρια, γιατί πλέον δεν προστατεύεται εκτός αν υπάρξει άλλη νομοθετική ρύθμιση. Με τραμπουκισμούς και με φασαρίες δεν αναβάλλονται οι πλειστηριασμοί».

«Σήμερα μπορεί να κατασχεθεί η α’ κατοικία και να βγει στον πλειστηριασμό, ασχέτως ποσού. Δεν προστατεύεται πλέον. Εκτός αν πάει ο ιδιοκτήτης στα δικαστήρια και ζητήσει να εφαρμοστεί ό,τι λέει ο νόμος. Όπως το να μην υπερβαίνει η αντικειμενική αξία του ακινήτου τις 180.000 ευρώ. Τότε μπορεί να εξαιρέσει την πρώτη κατοικία του» πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ως προς τον αριθμό των πλειστηριασμών που έχουν γίνει μέχρι σήμερα ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος ανέφερε πως αυτοί είναι ελάχιστοι, επισημαίνοντας:

«Δεν ξέρουμε τι θα γίνει με τη νέα χρονιά. Πάντως, ακίνητα α’ κατοικίας δεν έχουν βγει στο σφυρί μέχρι σήμερα. Συμβουλεύω τους ιδιοκτήτες να πάνε ή στην τράπεζα από την οποία έχουν πάρει το δάνειο τους ή στην εφορία ή το καλύτερο να πάνε στα δικαστήρια και να ζητήσουν την εξαίρεση της α’ κατοικίας τους. Εφόσον πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις βάση του ισχύοντος νόμου, μπορούν να προστατεύσουν το σπίτι τους. Τους συμβουλεύω, επίσης, να ζητήσουν τη βοήθεια δικηγόρου. Τα έξοδα είναι λίγα».

Σε σχετική ερώτηση του zougla.gr για το αν ισχύει ή δεν ισχύει πλέον ο νόμος Κατσέλη για την α’ κατοικία, η κα Χρουσαλά απάντησε:

«Ισχύει άλλη διάταξη του νόμου που μπορούν πηγαίνοντας στα δικαστήρια να την εκμεταλλευτούν οι ιδιοκτήτες».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης