Με τον υπουργό Εσωτερικών και Αθλητισμού του Κρατιδίου της Έσσης (Hessen) Peter Beuth και τον υπουργό του Κρατιδίου της Κάτω Σαξωνίας (Niedersachen) Boris Pistorius, της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, συναντήθηκε αργά το απόγευμα της Δευτέρας ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, στο «παλιό δημαρχείο» της Μυτιλήνης.

Οι κ.κ. Beuth και Pistorius, επικεφαλής πολυμελούς υψηλόβαθμης γερμανικής αποστολής, στην οποία συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, οι πρόεδροι της αστυνομίας των δύο κρατιδίων, ο διευθυντής του Τμήματος Προσφυγικών Υποθέσεων της Κάτω Σαξωνίας, ο πρόξενος και ο προϊστάμενος του Μορφωτικού Τμήματος της Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα και ο εντεταλμένος της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης για το Μεταναστευτικό, επισκέπτονται τη Λέσβο, για να ενημερωθούν για τα ζητήματα που σχετίζονται με την προσφυγική κρίση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο δήμαρχος, αφού τους καλωσόρισε, τους ενημέρωσε σχετικά με τις συντονισμένες δράσεις του δήμου Λέσβου για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, καθώς και για τις ανάγκες που υπάρχουν. Ο κ. Γαληνός επανέλαβε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να είναι αμείλικτη με τους διακινητές, τονίζοντας παράλληλα ότι λύση στην αποτελεσματική διαχείριση της προσφυγικής κρίσης θα υπάρξει μόνο με την καταγραφή μεταναστών και προσφύγων στην Τουρκία. Εκτενής αναφορά έγινε από τον δήμαρχο στις επιπτώσεις του προσφυγικού στον τομέα του τουρισμού, καθώς και στην ανάγκη ουσιαστικής στήριξης σ’ αυτόν τον τομέα. «Ο καλύτερος τρόπος για να στηρίξει έμπρακτα κάποιος τη Λέσβο είναι να την επισκεφθεί, διότι, εκτός από τις φυσικές ομορφιές του νησιού μας, η κρίση αυτή ανέδειξε και την εσωτερική ομορφιά που έχουν ούτως ή άλλως οι κάτοικοί της» ανέφερε.

Οι Γερμανοί υπουργοί εξέφρασαν τις ευχαριστίες και την εκτίμησή τους προς τους κατοίκους της Λέσβου, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Όταν βλέπουμε με πόση ηρεμία αντιμετωπίζετε αυτήν την κρίση, μπορούμε εύκολα να κατανοήσουμε γιατί η Ελλάδα είναι η κοιτίδα της Δημοκρατίας. Αν όλοι οι αιρετοί αντιμετώπιζαν την κρίση με τη δική σας στόχευση και μεθοδικότητα, η πορεία του προσφυγικού θα ήταν διαφορετική. Η δράση σας αυτή προάγει τις ευρωπαϊκές αξίες, οι οποίες -δυστυχώς- στηρίζονται πλέον από ολοένα και μικρότερο κύκλο χωρών. Ενημερωθήκαμε για τις επιπτώσεις στον τουρισμό, αλλά και στη γεωργία, και ομολογούμε ότι είναι πράγματα στα οποία πρέπει να εντρυφήσουμε και να μην αρκεστούμε απλώς στην έκφραση αλληλεγγύης.»

Τέλος, ο δήμαρχος παρέδωσε στους υπουργούς τη διακήρυξη του Δήμου Λέσβου για την ανάγκη καταπολέμησης του δικτύου των διακινητών που δρουν στα τουρκικά παράλια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης