Το πλαίσιο της υλοποίησης της συνεργασίας μεταξύ των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Ελλάδας και Γερμανίας στη μεταφορά εμπειριών και τεχνογνωσίας, συζητήθηκε ευρέως σήμερα το πρωί, στη διάρκεια ειδικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην Καβάλα, μεταξύ του προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης (ΑΜΘ) και δημάρχου Καβάλας, Κωστή Σιμιτσή, και του προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Βάδης Βυρτεμβέργης και αντιπροέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Γερμανίας, Roger Kehle.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο γενικός πρόξενος της Ομοσπονδιακής Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, Wolfgang Hoelscher-Obermaier, ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Άρης Γιαννακίδης και αυτοδιοικητικά στελέχη του ομόσπονδου κρατιδίου της Βάδης Βυρτεμβέργης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις κοινές τους δηλώσεις, μετά το τέλος των εργασιών, οι αυτοδιοικητικοί άντρες της Ελλάδας και της Γερμανίας, Κ. Σιμιτσής και R. Kehle, υπογράμμισαν την καλή διάθεση και των δύο πλευρών για ουσιαστική συνεργασία, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι που είναι η μεταφορά εμπειριών και τεχνογνωσίας και μέσω αυτών η επίλυση προβλημάτων.

Τα πεδία στα οποία θα αναπτυχθούν δράσεις και πρωτοβουλίες είναι αρκετά, αλλά, επικεντρώνονται κυρίως στη διαχείριση των απορριμμάτων και των υδάτινων πόρων και στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού.

Ο κ. Σιμιτσής τόνισε, ότι μεταξύ των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Ελλάδας και Γερμανίας έχει αναπτυχθεί μια καλή συνεργασία, λέγοντας χαρακτηριστικά: «από τη μεριά μας κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να σηκώσουμε τη χώρα μας ψηλότερα και ευχαριστούμε το γερμανικό λαό για την προσφορά τους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Βάδης Βυρτεμβέργης και αντιπρόεδρος της ΚΕΔ Γερμανίας, στις δηλώσεις του, εμφανίστηκε απόλυτα πεπεισμένος ότι η προσπάθεια αυτή θα πετύχει αρκεί και οι δύο πλευρές να κατανοήσουν ότι υπάρχει συνεργασία, σεβασμός και ειλικρίνεια.

Σύμφωνα με τον κ.Kehle η υλοποίηση του προγράμματος θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο, σε πρώτη φάση θα είναι πιλοτική και θα ολοκληρωθεί στα τέλη Δεκεμβρίου.

«Σε αυτό το διάστημα», υπογράμμισε, «πρέπει να αποδείξουμε ότι η μεταφορά γνώσης και εμπειριών είναι αμφίδρομη. Δεν έχουμε μόνο να δώσουμε αλλά και να μάθουμε από εσάς. Το τονίζω αυτό, γιατί μια πολιτεία είναι πετυχημένη όταν η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι πετυχημένη. Όταν η Τοπική Αυτοδιοίκηση λειτουργεί σωστά, αποτελεί τη βάση για την ευμάρεια ολόκληρης της χώρας».

Απαντώντας στην ερώτηση του ανταποκριτή του γερμανικού περιοδικού Focus στις Βρυξέλλες, Hans – Juergen Moritz, στο κατά πόσο είναι εφικτή να αποδώσει αυτή η συνεργασία, ο κ. Kehle ήταν κατηγορηματικός: «δεν έχουμε την έπαρση ότι μπορούμε να δώσουμε λύσεις σε όλα. Ότι εμείς κάνουμε το σωστό και οι άλλοι το λάθος. Οι λύσεις θα έρθουν μέσα από τη συνεργασία, γιατί κι εμείς θέλουμε να μάθουμε μέσα από μια τέτοια πρωτοβουλία. Οι Έλληνες είναι περήφανος λαός και με το δίκιο τους είναι περήφανοι, τους σεβόμαστε και επιζητούμε τη συνεργασία μαζί τους».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης