Η επίμαχη τροπολογία για την ιδιωτική εκπαίδευση βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν ο υπουργός Παιδείας και εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ).

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς, η τροπολογία που έχει κατατεθεί στη Βουλή διευκολύνει τις απολύσεις από τους εργοδότες τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Μπαμπινιώτης, στη διάρκεια της συνάντησης έγινε ένας «ειλικρινής και σοβαρός διάλογος» και εκφράστηκε «αμοιβαίος προβληματισμός για την ουσία των θεμάτων». Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι θα αναλάβει σύντομα πρωτοβουλία για την έναρξη τριμερούς διαλόγου σχετικά με όλα τα ζητήματα της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ, Μιχ. Κουρουτός, χαρακτήρισε «βαθιά πολιτικό» το θέμα της τροπολογίας, η οποία, όπως υποστήριξε, δεν απαντάει στα ζητήματα της ανεργίας των εκπαιδευτικών, καθώς σε πολλά ιδιωτικά σχολεία εργάζονται σήμερα και συνταξιούχοι εκπαιδευτικοί.

Δήλωσε ακόμη ότι, σύμφωνα με τον νόμο που ισχύει σήμερα για την ιδιωτική εκπαίδευση, ένας εκπαιδευτικός μπορεί να απολυθεί τον πρώτο χρόνο της πρόσληψής του, αν κριθεί ότι δεν είναι καλός στη δουλειά του, κάτι που ισχύει και για τον δεύτερο χρόνο. Πρόσθεσε ότι η τροπολογία που κατατέθηκε καταργεί το δικαίωμα προσφυγής για καταχρηστική απόλυση στα υπηρεσιακά συμβούλια των εκπαιδευτικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με την τροπολογία, πάντως, αλλάζει η διαδικασία ελέγχου νομιμότητας των απολύσεων εκπαιδευτικών (που έως σήμερα ελέγχονταν από τα υπηρεσιακά συμβούλια των εκπαιδευτικών) και η αρμοδιότητα αυτή περνάει στους κατά τόπους διευθυντές εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας.

Παράλληλα, ορίζεται ότι «ουσιαστικά ζητήματα και κυρίως η τυχόν καταχρηστικότητα της καταγγελίας ελέγχονται μόνον δικαστικώς και όχι διοικητικώς», γεγονός που σημαίνει ότι οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί μπορούν πλέον να καταγγέλλουν την απόλυσή τους στα δικαστήρια και όχι στα υπηρεσιακά τους συμβούλια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Επιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης