Επίτιμος διδάκτωρ της Έδρας της Φιλοσοφίας αναμένεται να αναγορευτεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος σήμερα, σε ειδική τελετή, στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ.

Το πρωί, στο πλαίσιο επίσκεψης που πραγματοποιεί στα Ιεροσόλυμα, είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο του Κράτους του Ισραήλ, Ρέουβεν Ρίβλιν, στο Προεδρικό Μέγαρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε στη 10η Συνάντηση Διαλόγου που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του Οικουμενικού Πατριαρχείου στα Ιεροσόλυμα, ανάμεσα σε χριστιανούς ορθοδόξους ιεράρχες και θεολόγους και σε εκπροσώπους του Ιουδαϊσμού. Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Κράτους του Ισραήλ συνεχάρη τον Οικουμενικό Πατριάρχη για τις πρωτοβουλίες των Διαθρησκειακών Διαλόγων και τόνισε ότι είναι σημαντικός ο ρόλος των θρησκειών για την προώθηση της ειρήνης και της καταλλαγής.

Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος Ρίβλιν είναι ο τρίτος κατά σειρά επικεφαλής του Ισραήλ που συναντά ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Χθες το βράδυ, κατά την έναρξη της 10ης Συνάντησης Διαλόγου που συνδιοργανώνουν στα Ιεροσόλυμα το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η Διεθνής Ιουδαϊκή Επιτροπή για τις Διαθρησκειακές Διασκέψεις, με αφορμή τα 40 χρόνια διαλόγου ανάμεσα στην Ορθοδοξία και τον Ιουδαϊσμό, ο Οικουμενικός Πατριάρχης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «κάθε πράξη βίας, μισαλλοδοξίας, αδικίας δεν είναι απλώς μια προσβολή στην ανθρωπότητα, αλλά μια αμαρτία ενάντια στον Δημιουργό μας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ.κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος κήρυξε την έναρξη των εργασιών της, επισήμανε ότι η Ιερουσαλήμ «ήταν, είναι και θα είναι πάντα περισσότερο από μία πόλη. Είναι ένας τόπος αποκάλυψης, ευλογίας και έμπνευσης. Ο Θεός επέλεξε αυτήν την ευλογημένη πόλη».

Επειδή η Ιερουσαλήμ, σημείωσε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Οικουμενικός Πατριάρχης, «είναι ο τόπος της θείας αποκάλυψης, ένας τόπος που κάθε μέρα πνευματικά μαρτυρεί το μυστήριο του Χριστού, οι χριστιανοί συνδέονται με αυτήν την περιοχή και ειδικά με τον Ναό της Αναστάσεως. Ο Πανάγιος Τάφος μάς καλεί να αποβάλουμε ένα φόβο που ίσως είναι ο πιο διαδεδομένος στη σύγχρονη εποχή μας: είναι ο φόβος του άλλου, ο φόβος του διαφορετικού, ο φόβος των υποστηρικτών άλλων πίστεων, άλλων θρησκειών ή άλλων ομολογιών. Αντιμέτωποι με αυτές τις συνθήκες, το μήνυμα αυτού του ιερού τόπου είναι επείγον και σαφές: αγαπήστε τον άλλο, τον διαφορετικό, τους πιστούς των άλλων θρησκειών και ομολογιών. Αγαπήστε τους ως αδελφούς και αδελφές σας. Το μίσος οδηγεί στο θάνατο, ενώ η αγάπη “απορρίπτει τον φόβο” (1 Ιωάννου 4:18) και οδηγεί στη ζωή. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο όλοι πρέπει να σέβονται και να αγαπούν τα Πανάγια προσκυνήματα αυτής της Αγίας Πόλης ως κληρονομιά των προγόνων μας στην ανθρωπότητα. Θα θέλαμε, επίσης, να αναγνωρίσουμε σήμερα την κρίσιμη αποστολή των τριών μεγαλύτερων χριστιανικών ομολογιών, προστατών του Παναγίου Τάφου, καθώς και την ειλικρινή και γόνιμη συνεργασία τους».

Επιπρόσθετα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε στη σημασία του ακαδημαϊκού διαλόγου που διεξάγεται τα τελευταία 40 χρόνια ανάμεσα στην Ορθοδοξία και τον Ιουδαϊσμό και ο οποίος συνέβαλε στον αμοιβαίο σεβασμό και την αλληλοκατανόηση: «Ο διάλογός μας αποκτά πρόσθετη σημασία σε έναν κόσμο στον οποίο οι αδελφοί και οι αδελφές μας, αντί να αναγνωρίζονται ως η κορυφή της Δημιουργίας, βιώνουν το απάνθρωπο στίγμα των διακρίσεων, της περιθωριοποίησης και της απομόνωσης. Σε τέτοιους καιρούς, όπως λέει ο Ψαλμός, ο Θεός μας διατάζει να άρουμε τις πύλες της Ιερουσαλήμ της καρδιάς μας και να επιτρέψουμε στον “Βασιλιά της Δόξης” να εισέλθει εκεί. Όταν αποτυγχάνουμε να δούμε την εικόνα του Θεού στον πλησίον μας, αμαυρώνουμε την εικόνα που ο Θεός μας κληροδότησε […] Συναντώμεθα στην Ιερουσαλήμ, ώστε να φέρουμε την Ιερουσαλήμ στον κόσμο και να καταδείξουμε ότι η ανθρωπότητα έγινε πράγματι κατ’ εικόνα και ομοίωση του Θεού και ότι κάθε πράξη βίας, κάθε πράξη μισαλλοδοξίας, κάθε πράξη αδικίας, δεν είναι απλώς μία προσβολή στην ανθρωπότητα, αλλά μια αμαρτία ενάντια στον Δημιουργό μας. Αντίθετα, αυτό το συνέδριο καταδεικνύει ότι οι αρχαίες και σεβαστές θρησκείες μας, που έχουν τις ρίζες τους στη γη αυτής της πόλης, έχουν δεσμευτεί σε έναν διάλογο αγάπης, ελέους και δικαιοσύνης, που όλα αυτά αποτελούν ιδιότητες του ζώντος Θεού, ενώπιον του οποίου ελπίζουμε να σταθούμε. Για εμάς, σήμερα, ο διάλογος και η συνάντηση είναι το πραγματικό πνεύμα της Ιερουσαλήμ».

Η 10η Συνάντηση πραγματοποιείται με αφορμή τα 40 χρόνια διαλόγου ανάμεσα στην Ορθοδοξία και τον Ιουδαϊσμό και έχει ως θέμα: «Η σημασία των Ιεροσολύμων στην παράδοση των δύο θρησκειών».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης