Στο Εφετείο οδηγήθηκε το πρωί της Κυριακής και από εκεί στο κτήριο της πρώην Σχολής Ευελπίδων ο 29χρονος Κωνσταντίνος Γ., που συνελήφθη τα ξημερώματα του Σαββάτου στην πλατεία Αττικής για την αποστολή φακέλων με εκρηκτικούς μηχανισμούς στον πρώην πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο αλλά και σε αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αρχικά ενώ ο 29χρονος Κωνσταντίνος Γ  δήλωσε πως θα απολογηθεί σήμερα ενώπιον του αρμόδιου ανακριτή, αναθεώρησε και ζήτησε αναβολή. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αμέσως μετά την προσαγωγή του στα δικαστήρια της Ευελπίδων σύμφωνα με πληροφορίες του zougla.gr θα οδηγηθεί στο νοσοκομείο, λόγω του τραυματισμού του στο πόδι κατά τη σύλληψη.

Ο 29χρονος φέρεται να ήταν «σύνδεσμος» μεταξύ των οργανώσεων Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς, τον Επαναστατικό Αγώνα και την Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών, σύμφωνα με αξιωματικούς της Αστυνομίας.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές ο 29χρονος, πιστεύεται ότι εμπλέκεται στην αποστολή των τρομο-δεμάτων στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στα γραφεία του ΔΝΤ στο Παρίσι, και στον  Λουκά ΠαπαδήμοΣύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο 29χρονος πιστεύεται ότι εμπλέκεται στην αποστολή των τρομο-δεμάτων στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στα γραφεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο Παρίσι, όπου είχε τραυματισθεί μία υπάλληλος, και στον πρώην πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, καθώς επίσης φέρεται ότι ήταν και ο αποστολέας των οκτώ παγιδευμένων φακέλων που βρέθηκαν στο κέντρο διαλογής των ΕΛΤΑ στο Κρυονέρι, στις 20 Μαρτίου, και είχαν ως παραλήπτες Έλληνες και Ευρωπαίους αξιωματούχους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο 29χρονος είχε συλληφθεί το 2011 για επιθέσεις εναντίον αστυνομικών στο Πολυτεχνείο ενώ συμμετείχε σε κατάληψη ραδιοφωνικού σταθμού, το 2012, στο πλαίσιο συμπαράστασης σε κρατούμενα μέλη του Επαναστατικού Αγώνα.

Το κατηγορητήριο

Από τις αρχές του Δεκέμβριου 2016, σύμφωνα με το κατηγορητήριο που έχει συντάξει σε βάρος του ο ειδικός εφέτης ανακριτής για θέματα τρομοκρατίας, ο 29χρόνος φέρεται να εντάχθηκε ως μέλος της οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς».

Στο κατηγορητήριο που έχει συντάξει ο ειδικός εφέτης ανακριτής αποδίδεται στον 29χρόνο η επίθεση με παγιδευμένο φάκελο σε βάρος του πρώην Πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου. Υπενθυμίζεται ότι ο Λουκάς Παπαδήμος στις 25 Μαΐου 2017 την ώρα που βρισκόταν στο αυτοκίνητο του, το οποίο στη συμβολή των οδών Γ Σεπτεμβρίου και Μάρνη, άνοιξε τον παγιδευμένο φάκελο με αποτέλεσμα να προκληθεί έκρηξη και να τραυματιστεί ο ίδιος σοβαρά και οι άλλοι δυο επιβαίνοντες ελαφρότερα.
Επίσης στον νεαρό αποδίδεται και η αποστολή των οκτώ παγιδευμένων δεμάτων που εντοπίστηκαν στα ΕΛΤΑ Κρυονερίου την άνοιξη του 2017.

Αναλυτικά, οι δικαστικές αρχές αποδίδουν στον 29χρόνο την επίθεση με παγιδευμένο φάκελο σε βάρος του πρώην Πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου και συγκεκριμένα του καταλογίζουν ότι «έχοντας αποφασίσει ευρισκόμενος σε ήρεμη ψυχική κατάσταση να σκοτώσεις τον πρώην Πρωθυπουργό της Ελλάδος και Πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών Λουκά Παπαδήμο, αφού είχες κατασκευάσει αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό τον απέστειλες εντός φακέλου προς τον προαναφερόμενο πρώην πρωθυπουργό προκειμένου με την έκρηξη που θα προκαλούνταν από την διάνοιξη του να του επιφέρεις τον θάνατο».

Στο κατηγητήριο επισημαίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, πως η εγκληματική ενέργεια σε βάρος του πρώην Πρωθυπουργού δεν ολοκληρώθηκε από αίτια «εξωτερικά» και συγκεκριμένα επισημαίνεται πως η «έκρηξη δεν ήταν μεγάλης ισχύος εξαιτίας λανθασμένου υπολογισμού ως προς την αναλογία της εκρηκτικής ύλης και έγκαιρης παροχής ιατρικής βοήθειας στον Λουκά Παπαδήμο και τους δύο ακόμα επιβαίνοντες στο όχημα».

Επίσης κατά πληροφορίες στον 29χρόνο αποδίδεται από τις δικαστικές αρχές ότι είναι ο κατασκευαστής των οκτώ τρομοδεμάτων που εντοπίστηκαν τον Μάρτιο του 2017 στο Κέντρο Διαλογής στα ΕΛΤΑ Κρυονερίου. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο 29χρόνος προμηθεύτηκε, κατείχε εκρηκτικές ύλες και κατασκεύασε τους εν λόγω αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς τους οποίους στη συνέχεια ταχυδρόμησε προς διάφορους παραλήπτες και τελικά εντοπίστηκαν στο Κέντρο Διαλογής των ΕΛΤΑ στο Κρυονερι Αττικης.

Η ποινική δίωξη αφορά σε:

1.Συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.
2.Τρομοκρατικές πράξεις προμήθειας και κατοχής εκρηκτικών υλών με σκοπό τη χρήση τους σε πρόκληση κοινού κινδύνου.
3.Τρομοκρατικές πράξεις για παράνομη κατοχή πιστολιών, πυρομαχικών και εκρηκτικών υλών με σκοπό τον παράνομο εφοδιασμό οργανώσεων.
4. Πλαστογραφία με σκοπό την τέλεση τρομοκρατικών πράξεων.
5. Διακεκριμένη περίπτωση κλοπής από κοινού και κατ´επάγγελμα.
6. Διακίνηση ναρκωτικών.

Ο 29χρονος παραπέμφθηκε σε ανακριτή κα πήρε προθεσμία να απολογηθεί την Τετάρτη στις 12:00 στο κτήριο 10 της πρώην σχολής Ευελπίδων.

Ο δεύτερος συλληφθείς

Ο δεύτερος συλληφθείς που σχετίζεται με την υπόθεση (συνελήφθη στο πλαίσιο της έρευνας) έχει κατηγορία πλημμεληματικού χαρακτήρα για κατοχή κροτίδων και παραπέμφθηκε σε αυτόφωρο μονομελές αύριο. Είναι ξεχωριστή δικογραφία, αλλά έγινε κοινή μεταγωγή.

Στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων μεταφέρθηκε ο 29χρονος

Μεταγωγή του 29χρονου στο Εφετείο Αθηνών / Φωτό: Νίκος Χριστοφάκης

Αστυνομικές δυνάμεις έξω από το Εφετείο/ Φωτό: Νίκος Χριστοφάκης

Όπως ισχυρίζονται οι αρμόδιες αρχές στο βιογραφικό του 29χρονου υπάρχουν ενδείξεις για επαφές του με την Πόλα Ρούπα κατά τον σχεδιασμό της επιχείρησης απόδρασης με ελικόπτερο του Νίκου Μαζιώτη και μελών των Πυρήνων της Φωτιάς από τον Κορυδαλλό, τον Φεβρουάριο του 2016.

Παράλληλα εκρηκτική ύλη που βρέθηκε στο ενοικιασμένο διαμέρισμα-καταφύγιο του 29χρονου είναι παρόμοια με αυτή που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση στο σπίτι της εισαγγελέως εφετών Γεωργίας Τσατάνη. Την ευθύνη για το εν λόγω χτύπημα είχαν αναλάβει οι Πυρήνες της Φωτιάς, με τον 29χρονο να φέρεται σύμφωνα με τις αρχές, πως είχε στενή σχέση με ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, στην κατοχή του 29χρονου συνολικά έχουν βρεθεί και κατασχεθεί:

8 πλαστές ταυτότητες,
2 πιστόλια διαμετρήματος 9mm και 300 φυσίγγια,
πλαστικό τάπερ με ολόκληρο ωρολογιακό εκρηκτικό μηχανισμό, χωρίς εκρηκτική ύλη,
δοχείο, βάρους 3310 γραμμαρίων, με άγνωστη στερεή ουσία,
δοχείο, βάρους 8830 γραμμαρίων, με άγνωστη στερεή ουσία, πιθανώς ζελατινοδυναμίτιδα,
3 τεμάχια, βάρους 200 γραμμαρίων έκαστο, στερεάς ουσίας, πιθανώς TNT ,
πλήθος πυροκροτητών (κοινών και ηλεκτρικών), φυτιλιών, κροτίδων και ηλεκτρικών σπίρτων,
φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής,
επιστολικοί φάκελοι και αυτοκόλλητες μηχανογραφημένες ετικέτες,
3 συσκευές αποθήκευσης ψηφιακών δεδομένων ( USB ),
2 πλαστικά επιτραπέζια ρολόγια,
2 ξύλινα μανταλάκια, στο σημείο κλεισίματος των οποίων υπήρχαν προσαρμοσμένες 2 μεταλλικές πινέζες,
πλαστικό μανταλάκι, με επικολλημένο κομμάτι χαρτιού με άγνωστη στερεή ουσία,
συσκευασίες με ράβδους σιλικόνης, πιστόλι σιλικόνης, συσκευασίες κόλλας, μονωτικές ταινίες και πλήθος μπαταριών και εργαλείων (κόφτες, πένσες, μέτρα κλπ),
τεμάχια χαρτονιού με διαγραμμίσεις,
φορητή συσκευή μέτρησης τάσης ρεύματος,
2 κινητά τηλέφωνα, 5 πακέτα σύνδεσης κινητής τηλεφωνίας και 5 κάρτες μνήμης,
61,7 γραμμάρια ινδικής κάνναβης, καθώς και
το χρηματικό ποσό των 840 ευρώ.

Επίσης, σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία από την οποία εξήλθε ο συλληφθείς, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

κινητό τηλέφωνο,
φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής,
κάρτα sim ,
πλήθος εναυσματικών φιτιλιών κροτίδων και
πλαστικό δοχείο με ποσότητα υγρού.
Σημειώνεται, ότι ο 29χρονος είχε νοικιάσει την παραπάνω οικία με πλαστά στοιχεία ταυτότητας ημεδαπού, από το Δεκέμβριο του 2015, ενώ αυτή είχε πληρωθεί προσφάτως έως και το Δεκέμβριο του 2017.

Δείτε φωτογραφίες:

Οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας βρίσκονται σε εξέλιξη.

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες  από τις επιχειρήσεις της Αντιτρομοκρατικής σε Πλατεία Αττικής και Ελληνικό

Σε αυτή την πολυκατοικία είχε νοικιάσει διαμέρισμα  ο 29χρονος στο υπόγειο και εκεί  βρέθηκε ο οπλισμός (Αλκαμένους- Πλατεία Αττικής)

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης