Το δικαίωμα για συνδικαλισμό όσων υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις αναγνωρίζει ο αρεοπαγίτης Χαρ. Δημάδης δίνοντας τέλος στο καθεστώς απαγόρευσης που ίσχυε για χρόνια.

Με την εισήγησή του στην ολομέλεια του Αρείου Πάγου που θα συνεδριάσει στις 17 Φεβρουαρίου θα χαρακτηρίζει συνταγματικό δικαίωμα το συνδικαλισμό στις ένοπλες δυνάμεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αντίθετα, ο αρεοπαγίτης θα υποστηρίζει πως δεν επιτρέπεται η απεργία στις ένοπλες δυνάμεις καθώς θέτει υπό άμεση απειλή την εθνική ασφάλεια και για το λόγο αυτό συνιστά στρατιωτικό έγκλημα. Ο Αρεοπαγίτης εισηγητής θα τονίσει ότι σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές και την Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), τα ατομικά δικαιώματα της συνενώσεως και της συνδικαλιστικής ελευθερίας απολαμβάνουν και οι υπηρετούντες στις Ένοπλες Δυνάμεις.

 Και μάλιστα χωρίς η άσκηση των δικαιωμάτων αυτών να εξαρτάται από οποιαδήποτε άδεια ή την έκδοση σχετικού νόμου. Στην εισήγησή του μεταξύ άλλων θα υποστηρίξει: « Οι υπηρετούντες δε στις Ένοπλες Δυνάμεις δεν αποτελούν ειδική κατηγορία ελλήνων πολιτών, κείμενοι εκτός του πεδίου των επιμέρους εγγυήσεων των συνταγματικών δικαιωμάτων, οι δε διατάξεις του Συντάγματος, οι οποίες δεν προβλέπουν ρητώς εξαιρέσεις από το πεδίο εφαρμογής τους, ούτε μπορεί να ισχύσει γι’ αυτούς ένα τεκμήριο διαφοροποιήσεως ως προς την απόλαυση όλων, ανεξαιρέτως, των ατομικών δικαιωμάτων που προβλέπονται από το Σύνταγμα για όλους τους έλληνες ανεξαρτήτως φύλου, επαγγέλματος, κοινωνικής ή οικονομικής τάξεως, υπό την έννοια ότι αυτοί έχουν μόνο όσα δικαιώματα που ρητώς τους απονέμει η ισχύουσα συνταγματική τάξη και οι κείμενοι νόμοι.

Αντιθέτως, αυτοί κατά τεκμήριο έχουν όλα τα δικαιώματα που έχουν όλοι οι έλληνες πολίτες με τους, κατά το Σύνταγμα, θεμιτούς περιορισμούς, που μπορούν να επιβληθούν». Η υπόθεση παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου μετά τη σχετική απόφαση του Δ’ τμήματος του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Είχαν προηγηθεί δύο αντίθετες αποφάσεις από το Πρωτοδικείο της Αθήνας και το Εφετείο. Πριν από δύο χρόνια το Εφετείο θεωρώντας αντισυνταγματικό το συνδικαλισμό των αξιωματικών απέρριψε παράλληλα το αίτημα ίδρυσης σωματείου με την επωνυμία “Ένωση Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τότε οι αξιωματικοί προσέφυγαν στον Άρειο Πάγο επιμένοντας στα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα τους για συνδικαλιστική ελευθερία. Το Δ’ τμήμα, παρά την αρνητική εισήγηση του αρεοπαγίτη Ελ. Μάλλιου που ταυτίστηκε πλήρως με την εφετειακή απόφαση κατά της συνδικαλιστικής δράσης , δεν απέρριψε την αναίρεση των αξιωματικών, άλλα έκρινε ότι η υπόθεση πρέπει να παραπεμφθεί στην Ολομέλεια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης