Συνεδρίαση υπό τη σκιά των επεισοδίων στην Ι.Μ. Εσφιγμένου

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 31 Ιουλίου 2013, 14:47
Συνεδρίαση υπό τη σκιά των επεισοδίων στην Ι.Μ. Εσφιγμένου
Υπό τη σκιά των επεισοδίων στο αντιπροσωπείο της Μονής Εσφιγμένου, στις Καρυές, πραγματοποιείται αύριο η συνεδρίαση της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους.

Η συνεδρίαση είναι τακτική ωστόσο αγιορείτικες πηγές εκτιμούν πως δεν αποκλείεται η υπόθεση του κονακίου να απασχολήσει τα μέλη της Κοινότητας. Στο μεταξύ, από πλευράς Οικουμενικού Πατριαρχείου δεν υπήρξε, επί του παρόντος, καμία σχετική ανακοίνωση.

Σήμερα στις Καρυές επικρατεί ηρεμία. Σύμφωνα με την αστυνομία δεν σημειώθηκε οποιαδήποτε εξέλιξη. Η πολιτική διοίκηση του Αγίου Όρους επισημαίνει ότι το ζήτημα, πλέον, εμπίπτει στην αρμοδιότητα της αστυνομίας και των εισαγγελικών αρχών. Από τη πλευρά του ο εκπρόσωπος της παλαιάς αδελφότητας της Μονής Εσφιγμένου στο Άγιον Όρος, Ηρακλής Μωραϊτης, ανάφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι «αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται εντός των Καρυών και εκτελούνται περιπολίες, ωστόσο δεν υπάρχει αστυνομική παρουσία γύρω από το κονάκι».

Ο ίδιος δήλωσε ότι «μέσα στο κονάκι βρίσκονται περίπου 50 άτομα, εκ των οποίων οι μοναχοί είναι λιγότεροι από δέκα ενώ οι υπόλοιποι είναι λαϊκοί που έχουν έλθει για να υποστηρίξουν τους μοναχούς».

Χθες από την πλευρά της νέας αδελφότητας της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου κατατέθηκε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης αναφορά για τις σχετικές ενέργειες των αστυνομικών αρχών και συγκεκριμένα του αστυνομικού τμήματος Καρυών, της αστυνομικής διεύθυνσης Χαλκιδικής και του αρχηγείου στην Αθήνα. «Η αναφορά περιγράφει τις ενέργειες των προσώπων που ασχολήθηκαν με το θέμα, ξεκινώντας από τις 18 Απριλίου του 2013, οπότε δόθηκε εντολή από τον πολιτικό διοικητή του Αγίου Όρους για την εκκένωση του αντιπροσωπείου της μονής στις Καρυές, και φτάνει μέχρι τις 15 Ιουλίου, ημέρα κατά την οποία δημοσιεύτηκε η απόφαση του μονομελούς Πρωτοδικείου Χαλκιδικής για την εκτέλεση της απόφασης» εξηγεί ο δικηγόρος, Διογένης Καραγιαννακίδης. Ο ίδιος κάνει λόγο για αδράνεια από πλευράς αστυνομίας και ζητά τη συνδρομή της για την εκτέλεση των σχετικών αποφάσεων. «Η εκτέλεση των αποφάσεων εκκρεμεί» αναφέρει χαρακτηριστικά και τονίζει ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να υλοποιηθούν.

Παράλληλα ο κ. Καραγιαννακίδης αναφέρει ότι μετά την παραγγελία του εισαγγελέα την περασμένη Δευτέρα για συλλήψεις, λόγω των επεισοδίων που σημειώθηκαν στο αντιπροσωπείο της Μονής Εσφιγμένου, ο ίδιος κατέθεσε -την ίδια μέρα- μηνυτήρια αναφορά εναντίον 12 ατόμων και κατά παντός υπευθύνου. Σε αυτά περιλαμβάνονται έξι άτομα που βρίσκονται στο κεντρικό κτίριο της Μονής Εσφιγμένου και κατονομάζονται ως «ηθικοί αυτουργοί» των πράξεων που τελέστηκαν αλλά και όσα άτομα βρέθηκαν μέσα στο κτίριο όπου έγιναν τα επεισόδια.

Σε επιστολή του ο ηγούμενος της Ι.Μ. Εσφιγμένου, Αρχιμανδρίτης Μεθόδιος αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «ενώ θα αναμέναμε από την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους να δεχθεί τη συνεργασία μας στον αγώνα κατά της προδοσίας της πίστης μας, αντίθετα, εκείνη μας καταδιώκει μέχρις εξοντώσεώς μας και προκλητικά δίνει αμνηστία σε αντικανονικές και παράνομες αποφάσεις του Φαναρίου εναντίον μας».

Ο Μεθόδιος, προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω καταγγέλλoντας προκλητικές παρεμβάσεις από την Ιερά Κοινότητα:

To 1972 η Ιερά μας Μονή διέκοψε το Μνημόσυνο του τότε Οικουμενικού Πατριάρχη. Σε αντίποινα η Ιερά Κοινότητα απέπεμψε τον αντιπρόσωπό μας Γ. Χαρίτωνα από το Σώμα και έκτοτε δεν δέχεται κάποιον άλλο, παρά τη ρητή απαγόρευση του Κ.Χ.Α.Ο. να αποπέμπεται κάποιος πάνω από ένα εξάμηνο. Το σοβαρότατο αυτό έγκλημα της Ιεράς Κοινότητας έρχεται σε αντιδιαστολή με το πρακτικό της Έκτακτης Διπλής Ιεράς Συνάξεως… όπου τονίζεται επί λέξει “Κάθε Ιερά Μονή έχει την απόλυτη ελευθερία να ενεργεί εν προκειμένω κατά την κρίση και συνείδησή της”».

Ολόκληρη η επιστολή του Μεθοδίου εδώΤελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 31 Ιουλίου 2013, 15:07