Εξαρθρώθηκε, από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Νοτιοανατολικής Αττικής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, πολυμελής εγκληματική ομάδα, τα μέλη της οποίας διέπρατταν διαρρήξεις-κλοπές από οικίες στην Νοτιοανατολική Αττική και στην Κορινθία.

Συνελήφθησαν, πρωινές ώρες της 7-4-2016 στο Κορωπί, μετά από συντονισμένη επιχείρηση, πέντε (5) μέλη της ομάδας, όλοι ημεδαποί Ρομά, ηλικίας από 22 έως 42 ετών, κατά τη στιγμή που προσπαθούσαν να διαρρήξουν μονοκατοικία στην περιοχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ταυτόχρονα πραγματοποιήθηκε στον καταυλισμό Ρομά στη θέση Σοφό Ασπροπύργου, συντονισμένη επιχείρηση, με τη συνδρομή αστυνομικών της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων και της Άμεσης Δράσης (Ομάδα ΔΙ.ΑΣ.), κατά τη διάρκεια της οποίας συνελήφθη ένας (1) επιπλέον ημεδαπός Ρομά, μέλος της ομάδας και διενεργήθηκαν κατ’ οίκον έρευνες στις οικίες των συλληφθέντων.

Ταυτοποιήθηκαν και αναζητούνται έξι (6) επιπλέον συνεργοί τους.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών κατά συναυτουργία και κατ’ επάγγελμα, για αντίσταση και παράβαση του Νόμου περί όπλων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε έρευνες που ενεργήθηκαν στις οικίες των κατηγορουμένων, καθώς και στην κατοχή τους, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν πλήθος κοσμημάτων ρολογιών, γυαλιών ηλίου, ηλεκτρονικών συσκευών, κινητών τηλεφώνων, διαρρηκτικών εργαλείων, μία (1) καραμπίνα, είκοσι (20) φυσίγγια και το χρηματικό ποσό των -1.370- ευρώ.

Ως προς το χρονικό της εξάρθρωσης, η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Νοτιοανατολικής Αττικής, προκειμένου να εξαρθρώσει σπείρα που διέπραττε συστηματικά διαρρήξεις-κλοπές σε οικίες, σε διάφορες περιοχές της Νοτιοανατολικής Αττικής, συγκρότησε ειδική ομάδα αστυνομικών, η οποία μετά από πολύμηνη και εμπεριστατωμένη έρευνα πιστοποίησε τη δράση της εγκληματικής ομάδας και ταυτοποίησε τα μέλη της.

Όπως εξακριβώθηκε, τα μέλη της σπείρας, από εξαμήνου τουλάχιστον, ενεργώντας από κοινού και με διαφορετική κάθε φορά σύνθεση, διέπρατταν διαρρήξεις-κλοπές σε οικίες, σε διάφορες περιοχές της Νοτιοανατολικής Αττικής και της Κορινθίας. Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης είχαν διακριτούς ρόλους και δρούσαν μεθοδικά και οργανωμένα.

Ως προς τον τρόπο δράσης, η ομάδα μίσθωνε αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού, τα οποία απέκρυπτε σε καταυλισμούς, προκειμένου να είναι δυσχερής ο εντοπισμός και επιτήρησή τους και ήταν εφοδιασμένη με «επιχειρησιακές» τηλεφωνικές συνδέσεις, οι οποίες ανήκαν σε υπηκόους Πακιστάν, Μπαγκλαντές κλπ.

Εκτιμάται ότι η ομάδα, για τα βασικά «λειτουργικά» της έξοδα, κατά το τελευταίο εξάμηνο, διέθεσε χρηματικό ποσό που υπερβαίνει τις -15.000- ευρώ.

Η σπείρα χρησιμοποιούσε ως ορμητήριο τον καταυλισμό Ρομά στη θέση Σοφό Ασπροπύργου, όπου πρώτες πρωινές ώρες συγκεντρώνονταν τα μέλη, επέλεγαν τις περιοχές που θα δρούσαν, χωρίζονταν σε υποομάδες των τεσσάρων-πέντε ατόμων και χρησιμοποιώντας τα μισθωμένα αυτοκίνητα ξεκινούσαν για την εγκληματική τους δράση.

Οι δράστες στοχοποιούσαν αραιοκατοικημένους οικισμούς, όπου κινούνταν με χαμηλές ταχύτητες και εντόπιζαν οικίες από τις οποίες απουσίαζαν οι ένοικοι, ο οδηγός παρέμενε στο αυτοκίνητο σε ετοιμότητα, επιτηρώντας την περιοχή, ενώ τα άλλα μέλη παραβίαζαν πόρτες και παράθυρα, εισέρχονταν στις οικίες και αφαιρούσαν αντικείμενα αξίας.


Από την μέχρι στιγμής έρευνα εξιχνιάσθηκαν εκατόν σαράντα εννέα (149) υποθέσεις διαρρήξεων οικιών στις περιοχές του Κορωπίου, Μαρκόπουλου, Καλυβίων, Κερατέας, Αναβύσσου, Λαυρίου, Ραφήνας, Ν. Μάκρης, και Βραχατίου, Λουτρακίου και Αγίων Θεοδώρων Κορινθίας. Επίσης εξιχνιάσθηκαν δύο (2) ληστείες στην Κερατέα και στα Ψαχνά Ευβοίας, καθώς και δύο (2) κλοπές οχημάτων.

Το οικονομικό όφελος που αποκόμισε η εγκληματική ομάδα από την παραπάνω παράνομη δράση της, υπολογίζεται ότι υπερβαίνει το ποσό των 500.000 ευρώ.

Σε βάρος των κατηγορούμενων έχουν σχηματισθεί κατά το παρελθόν ποινικές δικογραφίες για παρόμοιες αξιόποινες πράξεις.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος τους παρέπεμψε σε Τακτικό Ανακριτή, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τη συμμετοχή τους και σε άλλα παρόμοια αδικήματα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης