Συνελήφθη ιδιοκτήτης internet café για διαδικτυακές απάτες

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 10 Μαΐου 2012, 13:44
Συνελήφθη ιδιοκτήτης internet café για διαδικτυακές απάτες
Στα χέρια των ανδρών της Οικονομικής Αστυνομίας και της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος βρίσκεται από χθες το πρωί ένας 42χρονος υπήκοος Νιγηρίας, ιδιοκτήτης internet café, ο οποίος συνελήφθη για διαδικτυακές απάτες εις βάρος άλλων χρηστών του Διαδικτύου.
 
Με τη μέθοδο που είναι γνωστή ως «Νιγηριανές Απάτες», ο 42χρονος, προφασιζόμενος ότι συγγενικό του πρόσωπο είναι κληρονόμος μεγάλης περιούσιας στη Νιγηρία, έπειθε χρήστες του Διαδικτύου να του καταβάλλουν χρηματικά ποσά για την αποδέσμευση της δήθεν κληρονομιάς. Επιπλέον, για την ίδια υπόθεση κατηγορείται ακόμη ένας αλλοδαπός, ο οποίος αναζητείται.

Συγκεκριμένα, χθες το πρωί, ένας 58χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Ιταλίας, κατήγγειλε στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ότι, πριν από περίπου έναν χρόνο, είχε δεχθεί μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) από τον 42χρονο, ο οποίος συστηνόταν ως τραπεζικός υπάλληλος στη Νιγηρία με τα στοιχεία του αλλοδαπού που αναζητείται και προφασίζονταν ότι συγγενικό του πρόσωπο είχε κληρονομήσει το ποσό των 6.000.000 δολαρίων Η.Π.Α..

Με την πρόφαση αυτή είχαν καταφέρει να αποσπάσουν από τον 58χρονο το χρηματικό ποσό των 2.350 ευρώ, για τη δήθεν κάλυψη δικαστικών εξόδων, εξόδων μεταφοράς των χρημάτων και τη δήθεν αποδέσμευση της κληρονομιάς, ενώ απαιτούσαν συνεχώς την καταβολή και άλλων χρημάτων.

Στο πλαίσιο της διερεύνησης της υπόθεσης, στελέχη της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συνέλαβαν χθες το πρωί στην Αθήνα τον 42χρονο, τη στιγμή που παραλάμβανε το προσημειωμένο χρηματικό ποσό των 400 ευρώ από τον 58χρονο.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι και το κατάστημα του συλληφθέντος, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

- διάφορα εμβάσματα μεταφοράς χρημάτων
- πιστωτικές κάρτες
- δύο σφραγίδες
- ένα βιβλιάριο τραπεζικού λογαριασμού
- ένας σκληρός δίσκος
- διάφορες σελίδες τραπεζικών καταστημάτων χορήγησης καρτών και μεταφοράς χρημάτων και
-2,7 γραμμάρια κάνναβης σε νάιλον συσκευασία.

Από την ψηφιακή διερεύνηση και ανάλυση ηλεκτρονικών ιχνών προέκυψε η μεταφορά χρημάτων σε τουλάχιστον 10 άτομα (αλλοδαπούς και Έλληνες) και εκτιμάται ότι ο συλληφθείς αποτελεί μέλος κυκλώματος, που δρα σε διεθνές επίπεδο, με συνεργούς σε άλλες χώρες, με σκοπό την αποκόμιση χρηματικών ποσών από ανυποψίαστους χρήστες του Διαδικτύου.

Επιπλέον, ο συλληφθείς έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν για πλαστογραφία πιστοποιητικών και κυκλοφορία παραχαραγμένων χαρτονομισμάτων.

Ο 42χρονος, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε εις βάρος του, θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Επισημαίνεται ότι η μέθοδός τους είναι γνωστή σε διεθνές επίπεδο ως «Νιγηριανές Απάτες», με μεγάλο αριθμό θυμάτων και στη χώρα μας.

Το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας προτρέπει τους χρήστες του Διαδικτύου:

- να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε μηνύματα που τους υπόσχονται ότι θα κερδίσουν χρήματα
- να μην απαντούν στα μηνύματα αυτά και να μη δίνουν τα προσωπικά τους στοιχεία
- να ενημερώνουν άμεσα τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στο τηλέφωνο 11012 ή στο 11012@hellenicpolice.gr.

Λεπτομέρειες για τα είδη των μεθόδων και των τρόπων δράσης των προσώπων που διαπράττουν διαδικτυακές απάτες υπάρχουν στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας, στην ενότητα Οδηγός του Πολίτη, Χρήσιμες Συμβουλές, Ασφαλή Πρόσβαση στο Διαδίκτυο.

Επιμέλεια: Δήμητρα Μπιλάλη

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 10 Μαΐου 2012, 14:18