Έδινε μίζες σε Άκη και Σμπώκο

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2015, 23:27


Ενώπιον της ανακρίτριας οδηγήθηκε με χειροπέδες, λίγο μετά τις 11.30 το πρωί της Τρίτης, ο επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος, ο οποίος συνελήφθη αργά το βράδυ της Δευτέρας για υπόθεση καταβολής μίζας ύψους 1,6 εκατ. ευρώ προς τους Άκη Τζοχατζόπουλο και Γιάννη Σμπώκο από offshore εταιρεία (Interaction) η οποία φέρεται να του ανήκει.

Ο επιχειρηματίας ζήτησε και πήρε προθεσμία για την Παρασκευή προκειμένου να προετοιμάσει την απολογία του. Κατηγορείται για δωροδοκία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Η σύλληψή του ήρθε μετά την αποκάλυψη νέων στοιχείων για υπόθεση με εξοπλιστικά προγράμματα στις Ένοπλες Δυνάμεις. Οι Άκης Τσοχατζόπουλος και Ιωάννης Σμπώκος έχουν ήδη καταδικαστεί και εκτίουν πολυετείς καθείρξεις για διακίνηση μαύρου πολιτικού χρήματος.

Η υπόθεση, στην οποία εμπλέκεται ο Θωμάς Λιακουνάκος, αφορά στην αγορά ειδικών πολεμικών αεροσκαφών από την εταιρεία Ericson, την οποία εκπροσωπούσε η εταιρεία AXON του κ. Λιακουνάκου.

Ο γνωστός επιχειρηματίας, εκτός του συγκεκριμένου εξοπλιστικού προγράμματος, εμπλέκεται και σε άλλα δύο ζητήματα με προμήθειες οπλικών συστημάτων, που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο ερευνών: την αγορά των γερμανικών αρμάτων Leopard και τον λεγόμενο ηλεκτρονικό πόλεμο.


Λιακουνάκος: Δεν έχω δωροδοκήσει κανέναν κρατικό αξιωματούχο

Μετά την προθεσμία που έλαβε προκειμένου να απολογηθεί ενώπιον της ανακρίτριας, ο επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος σε γραπτή ανακοίνωσή του αναφέρει ότι δεν έχει δωροδοκήσει οιονδήποτε κρατικό αξιωματούχο.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του κ. Λιακουνάκου έχει ως εξής:

Προκαλεί εύλογη εντύπωση, το γεγονός ότι επελέγη αυτή η «πρακτική» βεβιασμένης «απολογίας μου», καθόσον:

α) ‘Ήμουν πάντοτε, αποδεδειγμένα, στη διάθεση των δικαστικών αρχών.
β) Δεν είχε ασκηθεί, εξ αρχής, σε βάρος μου, και στα πλαίσια της παρούσης υποθέσεως, η οποιαδήποτε ποινική δίωξη.
γ) Δεν έχω δωροδοκήσει, όπως κατ΄επανάληψη έχω δηλώσει οιονδήποτε κρατικό αξιωματούχο.
δ) Όλη η επαγγελματική μου δραστηριότητα ήταν ανέκαθεν διαφανής και νόμιμη και τα εισοδήματά μου εμφανή και φορολογητέα στην Ελλάδα.

Προφανώς, εξομοιώνονται, άδικα, πρόσωπα και πρακτικές, στον χώρο των εξοπλιστικών συμβάσεων και παραγνωρίζεται ότι εγώ, προσωπικά, καθώς και οι εταιρείες συμφερόντων μου, έχουμε υποστεί 155 φορολογικούς ελέγχους που διενήργησαν 594 ελεγκτές των φορολογικών αρχών από τους οποίους (ελέγχους) , ουδέποτε, προέκυψε κάτι επιλήψιμο. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο την τελευταία 15ετία έχουμε καταβάλει στο ελληνικό δημόσιο φόρους ύψους 155 εκατ. ευρώ.

Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη ότι η Δικαιοσύνη θα επιτελέσει στο ακέραιο το έργο της και θα αγνοήσει τις διάφορες Κασσάνδρες που πανηγυρίζουν, δημόσια, για τη σύλληψή μου, αδιαφορώντας για τους 3.500 εργαζόμενους στις εταιρείες μου και το μέλλον αυτών.

Το χρονικό της σύλληψης

Συνελήφθη από τις αρχές το βράδυ της Δευτέρας ο επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος. Σύμφωνα με πληροφορίες του zougla.gr εκκρεμούσε σε βάρος του ένταλμα σύλληψης για το σκάνδαλο με το εξοπλιστικό σύστημα Embraer (ιπτάμενα ραντάρ).


Ενεργητική δωροδοκία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος για τη συγκεκριμένη υπόθεση είναι οι κατηγορίες που τον βαραίνουν
Η σύλληψή του πραγματοποιήθηκε λίγο πριν τις 11 το βράδυ της Δευτέρας στο Παλαιό Ψυχικό από άνδρες της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος μετά από ένταλμα της ανακρίτριας Βασιλικής Μπράτη και τη σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα.

Το ένταλμα αποφάσιστηκε να εκδοθεί είτε γιατι κρίθηκε πως ο επιχειρηματίας είναι ύποπτος φυγής είτε για άλλο λόγο που σχετίζεται με την ανάκριση.

Έρευνα για το συγκεκριμένο σκέλος των εξοπλιστικών που παραγγέλθηκαν επί Άκη Τσοχατζόπουλου διενήργησε ο επίκουρος εισαγγελέας διαφθοράς, Αντώνης Ελευθεριάνος, ο οποίος συγκέντρωσε σειρά στοιχείων που είχαν ως αποτέλεσμα την άσκηση της ποινικής δίωξης σε βάρος του Λιακουνάκου.

Ο «ασκός του Αιόλου» άνοιξε μετά την απολογία του αναπληρωτή γενικού διευθυντή εξοπλισμών, Αντώνη Κάντα (την περίοδο 1996-2002), που αποκάλυψε τους ανθρώπους, οι οποίοι μεσολάβησαν στη διαδρομή της μίζας.

Ο απόστρατος αξιωματικός της Αεροπορίας  και αντιπρόσωπος της Embraer, Χρήστος Τούμπας
φέρεται να έχει μιλήσει για τον ρόλο του Θωμά Λιακουνάκου στην εν λόγω υπόθεση.

Συγκεκριμένα ισχυρίζεται πως από τον Ιανουάριο του 1998 την υπόθεση είχε αναλάβει ουσιαστικά η ΑΧΟΝ του Θωμά Λιακουνάκου, που πραγματοποιούσε επισκέψεις στο Υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας, το ΓΕΑ και τη γενική διεύθυνση εξοπλισμών, επί των ημερών του Γιάννη Σμπώκου.

Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι ο Αντώνης Κάντας έχει κατονομάσει και στενό συνεργάτη του επιχειρηματία ως μεσολαβητή των χρημάτων, που κατέληγαν στον Γιάννη Σμπώκο.

Μάλιστα φέρεται να έχει υποστηρίξει χαρακτηριστικά για τον επιχειρηματία: "για μία 25ετία με λάδωνε", ενώ παράλληλα είχε κάνει λόγο για μίζες σε σακβουαγιαζ.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, λόγω της εμπλοκής στην ερευνώμενη σύμβαση, της Ericsson, ήδη έχουν έρθει σε επαφή με τους ανακριτές Διαφθοράς, Σουηδοί εισαγγελείς προκειμένου να ενημερωθούν σχετικά με τη νέα υπόθεση διακίνησης παράνομου χρήματος και αναμένεται ότι θα σταλεί επισήμως αίτημα δικαστικής συνδρομής στην Ελλάδα, προκειμένου να διενεργηθεί έρευνα από την Σουηδική Δικαιοσύνη ώστε να διακριβωθεί αν υπάρχει ποινική εμπλοκή που να αφορά την σκανδιναβική χώρα.

Η ανακοίνωση της Αστυνομίας:

«28-9-2015. Βραδινές ώρες σήμερα συνελήφθη στο Π. Ψυχικό από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Δ.Α.Α, 67χρονος ημεδαπός επιχειρηματίας με ένταλμα σύλληψης ανακριτού, κατηγορούμενος για παράβαση των νόμων περί πρόληψης και καταστολής της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, καταχραστών του δημοσίου χρήματος, δωροδοκία υπαλλήλων και άλλα αδικήματα»

Επιμέλεια: Μπάμπης Παπαφιλιππάκης

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2015, 14:40