Χειροπέδες πέρασαν το πρωί της Τρίτης άντρες της αστυνομίας στον Κώστα Δαφέρμο (πεθερός δημοσιογράφου) για μίζες τριών εκατομμυρίων δολαρίων προς τον αναπληρωτή διευθυντή εξοπλισμών Αντώνη Κάντα.

Το ένταλμα εξεδόθη από τον ανακριτή διαφθοράς Νίκο Τασιτώνη ο οποίος διερευνά την δικογραφία για την προμήθεια των ρωσικών συστημάτων Kornet. Τις μίζες αποκάλυψε ο ίδιος ο Α. Κάντας, ο οποίος είπε ότι του δόθηκε το 3% της προμήθειας ως μίζα, ποσό που το θεώρησε πολύ υψηλό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

O A. KάνταςΗ απολογία Κάντα ως γνωστόν δόθηκε τον Δεκέμβριο του 2013 και η σύλληψη έγινε σήμερα καθώς οι αρχές υπέβαλλαν αιτήματα δικαστικών συνδρομών προς την Ελβετία και την Αυστρία προκειμένου να επιβεβαιώσουν τα λεγόμενά του. Οι απαντήσεις ήρθαν προ διημέρου και άμεσα οι ανακριτές εξεδοσαν το ένταλμα σύλληψης σε βάρος του κ. Δαφέρμου και δυο ακόμα προσώπων από το δυναμικό της εταιρίας του.

Τη δίωξη για την υπόθεση ειχαν ασκήσει μετά από προκατακρική εξέταση οι εισαγγελείς διαφθοράς Πόπη Παπανδρέου και Αντώνης Ελευθεριάνος.

Οι δυο κατηγορούμενοι διώκονται για δωροδοκία, δωροληψία με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου (ισόβια) και για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τη δικογραφία και τις απολογίες Κάντα για την προμήθεια 98 αντιαρματικών εκτοξευτών Ο Κ. Δαφέρμοςμεγάλου βεληνεκούς νέας γενιάς τύπου ΚΟΡΝΕΤ, διακινήθηκαν 3 εκ δολάρια από τον αντιπρόσωπο της κατασκευάστριας εταιρίας προκειμένου ο Αντώνης Κάντας να προβεί σε υπηρεσιακές ενέργειες που ανάγονταν στα καθήκοντά του και συγκεκριμένα στην υπογραφή της επίμαχης σύμβασης.

Το συνολικό κόστος σύμβασης ανέρχεται σε 100 εκατ. δολάρια. Σύμφωνα με την ομολογία του Αντώνη Κάντα, φέρεται να έλαβε από τον κ. Δαφέρμο παράνομη προμήθεια ύψους 3% του συνολικού τιμήματος της σύμβασης, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 3 εκατ. δολάρια. Μετά την υπογραφή της σύμβασης καταβλήθηκε το 3% εκ του οποίου τα 700.000 ευρώ σε μετρητά στην Ελλάδα και τα υπόλοιπα σε λογαριασμό του Α. Κάντα στο υποκατάστημα της τράπεζας UBS στη Ζυρίχη και σε άλλη τράπεζα της Ελβετίας.

Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης συνελήφθησαν οι:

  • Δαφέρμος Κωνσταντίνος του Σπυρίδωνα, 73 ετών, Πρόεδρος της Scorpion
  • Δαφέρμος Σπύρος του Κωνσταντίνου, 51 ετών
  • Δασκαλάκης Γεώργιος, 81 ετών, μέλος του ΔΣ της Scorpion

Οι παραπάνω κατηγορούνται για εγκληματικές δραστηριότητες περί καταχραστών δημοσίου χρήματος και δωροληψία-δωροδοκία υπαλλήλου κατ’ εξακολούθηση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης