Συνελήφθη ο Μιχάλης ΛιάπηςΡεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος, Μυρτώ Τσάβαλου, Σωτήρης Σκουλούδης
 
Στη σύλληψη του πρώην υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών Μιχάλη Λιάπη προχώρησαν σήμερα άνδρες της Τροχαίας Αγίας Παρασκευής.

Οι αστυνομικοί, έπειτα από τροχονομικό έλεγχο, διαπίστωσαν ότι ο κ. Λιάπης κυκλοφορούσε με ένα τζιπ VW Touareg, το οποίο αφενός ήταν ανασφάλιστο και αφετέρου έφερε πλαστές πινακίδες, καθώς οι νόμιμες είχαν κατατεθεί στην εφορία.

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην υπουργός φέρεται να μην έχει καν δίπλωμα οδήγησης.

Αστυνομικές πηγές, μιλώντας στο zougla.gr, ανέφεραν ότι «τον κ. Λιάπη τον σταμάτησε η ομάδα ΔΙ.ΑΣ., η οποία κάλεσε την Τροχαία, προκειμένου να προβεί σε έλεγχο. Το τζιπ που οδηγούσε ο πρώην υπουργός έφερε πλαστές πινακίδες -τις νόμιμες τις είχε καταθέσει για ακινησία- και ως εκ τούτου δεν είχε ασφαλιστήριο. Παράλληλα, ο κ. Λιάπης δεν διέθετε δίπλωμα οδήγησης».Στην Τροχαία Αγίας Παρασκευής προσήλθε λίγο μετά τις 14.15 ο πρώην υπουργός Μεταφορών της Νέας Δημοκρατίας Μιχάλης Λιάπης.

Ο κ. Λιάπης μπήκε στο κτήριο χωρίς να κάνει καμία δήλωση.


Ο Λιάπης προσέρχεται στην Τροχαία

To τζιπ VW Touareg του Μιχάλη Λιάπη


Το όχημα που οδηγούσε ο Λιάπης

Toυ παίρνουν τις πινακίδες

Είχε γίνει καταγγελία στο ΣΔΟΕ

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι αυτές τις ημέρες, στα γραφεία του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, έφτασε ανώνυμη καταγγελία στην οποία αναφερόταν ότι ο πρώην υπουργός Μιχάλης Λιάπης κυκλοφορεί με αυτοκίνητο το οποίο φέρει πλαστές πινακίδες.

Στελέχη της Δίωξης, μιλώντας στο zougla.gr, εξήγησαν ότι τώρα ο πρώην υπουργός θα βάλει «βαθιά το χέρι στην τσέπη», καθώς το πρόστιμο που θα κληθεί να πληρώσει θα κυμαίνεται μεταξύ 8.000 και 16.000 ευρώ.

«Πρόσφατα έφτασε στο ΣΔΟΕ καταγγελία στην οποία αναφερόταν ότι ο κ. Λιάπης κυκλοφορούσε με πλαστές πινακίδες. Τελικά έπεσε πάνω στην αστυνομία και συνελήφθη. Τώρα θα πληρώσει πρόστιμο» επισημαίνουν χαρακτηριστικά.

«Έχουν διαπιστωθεί 4.000 παρόμοιες περιπτώσεις»

Πάνω από 4.000 είναι οι περιπτώσεις ιδιοκτητών οχημάτων οι οποίοι, προκειμένου να γλυτώσουν φόρους, τοποθετούν στα οχήματα τους πλαστές ή βουλγάρικες πινακίδες.

Γι’ αυτό άλλωστε, το ερχόμενο διάστημα οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ, σε μια προσπάθεια να διαπιστώσουν αν τα αυτοκίνητα οι πινακίδες των οποίων έχουν παραδοθεί βρίσκονται ακινητοποιημένα στο σημείο που έχουν δηλώσει οι ιδιοκτήτες τους, αναμένεται να ξεκινήσουν επισκέψεις… κατ' οίκον.

Αφορμή για την έρευνα στάθηκε το γεγονός ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα είχε παρατηρηθεί ότι όλο και περισσότεροι πολίτες που είχαν καταθέσει πινακίδες, επισκέπτονταν την γειτονική Βουλγαρία, δημιουργούσαν μια εικονική εταιρεία καταβάλλοντας μόλις 300 ευρώ και εν συνεχεία «φορούσαν» στο αυτοκίνητό τους βουλγαρικές πινακίδες κυκλοφορίας, με αποτέλεσμα το Δημόσιο να χάνει από φόρους εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Η κινητοποίηση των «ράμπο» της ναυαρχίδας του υπουργείου Οικονομικών ξεκίνησε πριν από περίπου ένα μήνα όταν, μετά από γιγαντιαία επιχείρηση που έλαβε χώρα την περίοδο 25 - 28 Οκτωβρίου 2013, στελέχη της υπηρεσίας σε συνεργασία με άνδρες της ΕΛ.ΑΣ., ακινητοποίησαν περίπου 80 πολυτελή αυτοκίνητα προκειμένου να τα ελέγξουν.

Όλα τα ακινητοποιημένα οχήματα τα οποία ήταν «παρκαρισμένα» στις εγκαταστάσεις του Σ.Δ.Ο.Ε. ήταν πάνω από 2.000 κυβικά και έφεραν βουλγαρικές πινακίδες κυκλοφορίας.

Ζητούν στοιχεία

Στις 2 Οκτωβρίου του 2013, το Σ.Δ.Ο.Ε., με έγγραφο που απέστειλε στην Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ζήτησε να του αποσταλεί αρχείο με στοιχεία και πίνακες που αφορούν στην κατάθεση-παράδοση πινακίδων οχημάτων κυβισμού μεγαλύτερου των 1928cc, για την περίοδο 1 Ιανουαρίου 2012 - 31 Δεκεμβρίου 2012 και την υπαγωγή τους σε καθεστώς φορολογικής ακινησίας.

Όπως αναφέρεται μάλιστα στο έγγραφο «για να είναι επεξεργάσιμο το ζητούμενο αρχείο θα διευκόλυνε να είναι σε μορφή Excel και να περιέχει σε αντίστοιχες στήλες το νομό, τη ΔΟΥ (κωδικό και περιγραφή), το ΑΦΜ, το επώνυμο-επωνυμία του ιδιοκτήτη, τη διεύθυνση, τον τόπο ακινητοποίησης του οχήματος (αν υπάρχει), τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος και τον κυβισμό του».Στις 11 Νοεμβρίου 2013, η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων απέστειλε στην κεντρική υπηρεσία του ΣΔΟΕ ένα αρχείο σε μορφή excel το οποίο περιείχε σχετικές πληροφορίες.Ο έλεγχος

Στελέχη της Δίωξης επισημαίνουν στην ηλεκτρονική εφημερίδα ότι ήδη έχει ξεκινήσει ο έλεγχος των στοιχείων της λίστας, προσθέτοντας ότι σε αρκετές περιπτώσεις -εκεί που υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι «κάτι δεν πάει καλά»- οι ελεγκτές θα πραγματοποιούν επιτόπια έρευνα προκειμένου να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα ακινητοποιημένα οχήματα.

Επιπλέον, οι «ράμπο» του ΥΠΟΙΚ βρίσκονται σε επικοινωνία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της γειτονικής χώρας, προκειμένου να διαπιστωθεί αν τα πολυτελή αυτοκίνητα που κατέχουν οι «επιχειρηματίες της Βουλγαρίας», είναι το μοναδικό πραγματικό αντικείμενο της εταιρείας τους, ενώ θα γίνει έλεγχος με βάση τις προβλέψεις της τελωνειακής νομοθεσίας περί «συνήθους κατοικίας» του οδηγού του οχήματος.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 17 Δεκεμβρίου 2013, 16:10