Τη συνεργασία Ελλάδας και Τουρκίας για την αντιμετώπιση διαφόρων ζητημάτων που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες, το βασικότερο από τα οποία είναι αυτό της λαθρομετανάστευσης, προανήγγειλαν ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, αντιναύαρχος Αθανάσιος Μπούσιος και ο Αρχηγός της Τουρκικής Ακτοφυλακής, υποναύαρχος (UH) Izzet Artunc, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας.

Ο κ. Artunc δήλωσε χαρούμενος που επισκέπτεται την Ελλάδα, ευχαρίστησε για τη φιλοξενία και δήλωσε αποφασισμένος «να συνεχίσουμε και να εξελίξουμε τη συνεργασία των Ακτοφυλακών των δύο χωρών. Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και δυνατοτήτων μας, θα προσπαθήσουμε να βρούμε τρόπους συνεργασίας για την αντιμετώπιση πολλών ζητημάτων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ερώτηση ναυτιλιακού συντάκτη σχετικά με την εφαρμογή από την Τουρκία του Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής παράνομων μεταναστών και τη μη ενεργοποίηση, όπως προβλέπεται σε αυτό, του λιμένα Σμύρνης, ο αρχηγός της Τουρκικής Ακτοφυλακής απάντησε: «Εγώ δεν μπορώ να μπω σ’ αυτό το πλαίσιο, σας είπα ότι θα απαντήσω σε θέματα της αρμοδιότητάς μου. Αυτά που ρωτάτε είναι θέματα που ήδη βρίσκονται σε διάλογο μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών και θεωρώ ότι θα συνεχιστεί αυτός ο διάλογος. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι τόσο η Τουρκία όσο και η Ελλάδα είναι τα θύματα αυτού του εμπορίου παράνομων μεταναστών, και σ’ αυτό το πλαίσιο εμείς προσπαθούμε να βρούμε τη λύση για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος».

Μετά την ολοκλήρωση των δηλώσεων, ακολούθησε ανταλλαγή θυρεών των δύο Σωμάτων και στη συνέχεια οι Αρχηγοί ξεκίνησαν τις επίσημες συζητήσεις τους.

Νωρίτερα, ο αρχηγός της Τουρκικής Ακτοφυλακής είχε άτυπη συνάντηση με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, όπου συζητήθηκε το θέμα της ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ του Λιμενικού Σώματος και της Τουρκικής Ακτοφυλακής, τόσο στον επιχειρησιακό τομέα όσο και στον τομέα της ανταλλαγής πληροφοριών, με στόχο την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και του οργανωμένου εγκλήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη τόνισε -μεταξύ άλλων- ότι οι δύο πλευρές οφείλουν να συνεργαστούν προκειμένου οι δύο χώρες να γίνουν πιο αποτελεσματικές, και να διασφαλιστεί η σταθερότητα στην περιοχή, ώστε να νιώθουν καλύτερα οι δύο λαοί.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης