Όπως αναφέρει το Μαροκινό Πρακτορείο Ειδήσεων, «ο Μαροκινός υπήκοος ο οποίος συνελήφθη την Τετάρτη 28 Ιουλίου στη Θεσσαλονίκη κατείχε υψηλή θέση στον ISIS, ενώ για τη σύλληψή του υπήρξε συνεργασία των μαροκινών και ελληνικών Αρχών».

Το Πρακτορείο επισημαίνει:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά από ακριβείς πληροφορίες που παρείχαν οι Αρχές του Μαρόκου, και συγκεκριμένα η Γενική Διεύθυνση Μελετών και Εγγράφων και η Γενική Διεύθυνση Εδαφικής Επιτήρησης, οι ελληνικές Αρχές συνέλαβαν την Τρίτη έναν 28χρονο Μαροκινό υπήκοο, ο οποίος κατείχε υψηλή θέση στις επιχειρήσεις της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), στη Συρία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σύλληψη του υπόπτου είναι αποτέλεσμα συντονισμού και ανταλλαγής πληροφοριών που πραγματοποιήθηκαν  στο πλαίσιο συνεργασία μεταξύ Μαρόκου, Ελλάδας, Ιταλίας, Αγγλίας και ΗΠΑ.

Για τον ύποπτο είχε εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης από το Μαρόκο με την κατηγορία ότι εμπλέκεται στην προετοιμασία μεγάλων τρομοκρατικών επιθέσεων και επιχειρήσεων αλλά και σαμποτάζ στη χώρα του Μαρόκου, υποκινούμενος από τον  προηγούμενο εκπρόσωπο της ISIS στην περιοχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ύποπτος, γνωστός και ως «Abu Muhammad al-Fateh», είχε ενταχθεί στον ISIS στη Συρία το 2014, πριν αναρριχηθεί σε υψηλότερες θέσεις.

Εντοπίστηκε επίσης βίντεο το οποίο των δείχνει να ακρωτηριάζει έναν Σύρο μαχητή και στη συνέχεια να απειλεί να πολεμήσει αυτούς που αποκαλούσε εχθρούς της θρησκείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ύποπτος είχε καταφέρει να διαφύγει από τη Συρία προς την Ευρώπη και συγκεκριμένα την Ελλάδα, χρησιμοποιώντας πλαστά έγγραφα και ταυτότητα, προτού τελικά εντοπιστεί και συλληφθεί ως μέρος της κοινής αυτής επιχείρησης.

Οι Δικαστικές Αρχές του Μαρόκου έχουν ειδοποιηθεί για τη σύλληψή του και αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη ο συντονισμός, μέσω της Ιντερπόλ, προκειμένου να αποσταλεί το επίσημο αίτημα έκδοσής του.

Όπως καταλήγει το Πρακτορείο, «η  επιτυχής αυτή επιχείρηση στην οποία οι Αρχές του Μαρόκου συνέβαλαν σημαντικά, τονίζει τη σημασία των διεθνών συνεργασιών στον τομέα της ασφάλειας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τον εντοπισμό τρομοκρατών. Αυτή η κοινή επιχείρηση μαρτυρά, επίσης, τη σοβαρή και αποτελεσματική συμμετοχή του Βασιλείου του Μαρόκου στην προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο».

Διαβάστε επίσης: Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη Μαροκινός ως ύποπτος για συμμετοχή στο Ισλαμικό Κράτος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης