Συνεχίζεται η δίκη Λιγνάδη: Αρνείται τις κατηγορίες - «Είναι μια μέρα λύτρωσης»

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2022, 11:04
Συνεχίζεται η δίκη Λιγνάδη: Αρνείται τις κατηγορίες - «Είναι μια μέρα λύτρωσης»

«Αρνούμαι τις κατηγορίες. Σήμερα είναι μια μέρα λύτρωσης, γιατί 1,5 χρόνο μετά την προφυλάκισή μου στη φυλακή, όπου η μια μέρα μετράει για έναν μήνα, επιτέλους είμαι στη θέση να απολογηθώ». Με τα λόγια αυτά ξεκίνησε την απολογία του ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρης Λιγνάδης, που κατηγορείται για τέσσερις υποθέσεις βιασμού ανήλικων ή νεαρών ανδρών. 

Ο κατηγορούμενος «θεατράνθρωπος», αφού ζήτησε από τους δικαστές του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου να του υποβάλουν ερωτήσεις για όσα του αποδίδονται, αρνήθηκε πως βίασε τους καταγγέλλοντες.

Συγκεκριμένα, ο Δημήτρης Λιγνάδης υποστήριξε:

«Το όνομα του Αλί το έμαθα μετά, ότι κάποιος από τη Σουηδία θα κατέθετε μήνυση σε βάρος μου.

Τη φυσιογνωμία του Αλί την είδα στη ΓΑΔΑ κρατούμενος όταν μου έφερε τη μήνυση ο τότε δικηγόρος μου και είχε και φωτογραφία του. Και μάλιστα τον θυμήθηκα σε συνδυασμό με τον ξάδελφό του και τότε κατάλαβα περί ποίου πρόκειται. Το όνομα δεν μου θύμισε κάτι. "Ο Αλί ο ξάδελφος του Χασανάκου θυμήθηκα γιατί ο Χασάν ήταν μικρός", σκέφτηκα όταν είδα τη φωτογραφία. Τότε διάβασα τη μήνυση.

Δεν ανέσυρα στη μνήμη μου καμία διά ζώσης συνάντηση. Δεν αποκλείω να μιλήσαμε στα σόσιαλ μίντια, να επικοινώνησα μαζί του. Να σας πω ότι πρωτοπήρα υπολογιστή το 2009 στη ζωή μου και έκανα μια χρήση του υπολογιστή και μιλούσα με 1.000 άτομα. Δεν αμφισβητώ αν μίλησα με τον Αλί.

Πρόεδρος: Αναζητήσατε αν του μιλήσατε;

Κατηγορούμενος: Πώς; Αφού δεν είχα τις συσκευές μου. Ομολογώ δεν θυμάμαι, ίσως και να αναζήτησα. Αλλά όταν είσαι σίγουρος για το τι συνέβη, δεν μπαίνεις σε αυτή τη διαδικασία. Τουλάχιστον όχι εγώ.

Πρόεδρος: Άρα δεν σας έκανε αίτημα φιλίας ο πρώτος καταγγέλλων;

Κατηγορούμενος: Δεν θυμάμαι, αλλά δεν αποκλείω ούτε να μου έκανε αίτημα φιλίας ούτε ότι μου μίλησε ο Χασάν για τον ξάδελφό του. Εγώ ειδικά τον πρώτο καιρό δεχόμουν πολλά αιτήματα και αποδεχόμουν πολλά, ανεξέλεγκτα γιατί «έπαιζα», δηλαδή αποφορτιζόμουν. Είχα κάποια κριτήρια, έναν άνθρωπο που δεν τον ήξερα ή αν ήταν 5 χρόνων… αλλά στην αρχή είχα ανεξέλεγκτη δραστηριότητα, όχι όμως παράτυπη ή παράνομη.

Ο κατηγορούμενος αρνήθηκε πως συνάντησε τους άλλους δύο μάρτυρες, οι οποίοι επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς του καταγγέλλοντος.

Κατηγορούμενος: Δεν είχαν έρθει ποτέ στο σπίτι μου και δεν τους γνωρίζω. Όχι δεν τους θυμάμαι, Δεν τους έχω δει ποτέ.

Πρόεδρος: Ισχυρίζονται ότι έχουν έρθει σπίτι σας…

Κατηγορούμενος: Το αρνούμαι κατηγορηματικά.

Πρόεδρος: Ποιον λόγο έχουν να πουν όσα είπαν, από το 2019 πολύ νωρίς λένε ότι είχαν έρθει στο σπίτι σας και στο Αμαντέους;

Κατηγορούμενος: Δεν είμαι σε θέση να το απαντήσω. Δεν είναι η αρμοδιότητά μου. Δεν έχω αποδείξεις, αλλά μπορώ να πω τη γνώμη μου. Γιατί να το πουν τώρα; Ο άνθρωπος που συνάντησα εδώ, μου φάνηκε ότι είναι αδίστακτος, καιροσκόπος, έτοιμος να κάνει το οτιδήποτε. Δεν αποκλείω να ήρθαν στο Αμαντέους, ήταν τεράστια επιτυχία. Εγώ δεν μπορώ να θυμηθώ όλους τους Φανς, αλλά στο σπίτι μου το αποκλείω. Όταν με συνέλαβαν το πρώτο που αναρωτήθηκα ήταν γιατί… εδώ, στα 25 τους είδα άλλα άτομα. Δεν μπορώ να ξέρω το κίνητρό τους, μπορώ να σας πω ότι είναι ένα κοκτέιλ οικονομικά οφέλη καιροσκοπισμός να βρεθούν έστω για λίγο στη δημοσιότητα από πικρία για ερωτική απόρριψη…

Προέδρος: Ναι, αλλά εδώ δεν είναι μόνο ένας που τα λέει αυτά.. Οι υπόλοιποι που τα επιβεβαιώνουν τι λόγο είχαν να κατηγορήσουν έναν άνθρωπο που δεν γνώριζαν;

Κατηγορούμενος: Μπήκαν στο χορό όταν κατέρρευσε η πρώτη μήνυσή του. Να υποστηρίξει όψιμα τον φίλο του, δεν μπορέσω να καταλάβω κάτι άλλο. Ο ίδιος ο καταγγέλλων δεν μπορούσε να στο δικό μου μυαλό, και ότι χρειάζεται βοήθεια μου φαίνεται επιεικώς αδιανόητο.

Ο ίδιος ο καταγγέλλων δεν μπορούσε να θυμηθεί πότε φέρεται ότι βιάστηκε και λέει ότι ζήτησε τη βοήθεια των φίλων του. Αυτό, στο δικό μου μυαλό, φαίνεται αδιανόητο, επιεικώς αδιανόητο.

Πρόεδρος: Σας προσέγγιζαν άτομα για να τους προωθήσετε;

Κατηγορούμενος: Όλους τους μεγάλους ηθοποιούς με εμπειρία και στάτους, τους προσεγγίζουν άτομα για να βοηθηθούν. Έχει γίνει μόδα να γίνει ο καθένας καλλιτέχνης, ηθοποιός άκοπα.

Εγώ θυμάμαι τον Αλί ως τον ξάδελφο του Χασάν που ήθελε να γίνει... Ρουβάς. Ή του το είχε πει ο Χασάν, ή στις μεταξύ μας συνομιλίες, που δεν αποκλείω ότι έγιναν, μου είπε ότι ήθελε να γίνει τραγουδιστής. Διά ζώσης δεν τον έχω γνωρίσει.

Πρόεδρος: Σας προσέγγιζαν άτομα για να τα προωθήσετε στον θεατρικό χώρο;

Κατηγορούμενος: Όλοι όσοι έχουν μια εμπειρία μάς πλησιάζουν. Σήμερα πια έχει γίνει μόδα να γίνει ηθοποιός, σκηνοθέτης, φαντασιώνονται ότι  μπορούν να μπουν στο θέατρο ακόμα.

Πρόεδρος: Το 2010 πού ήσασταν;

Κατηγορούμενος: Ήμουν αναπληρωτής διευθυντής της Σχολής του Εθνικού Θεάτρου και μετά ήμουν μόνο καθηγητής.

Πρόεδρος: Σας ήξεραν ευρέως;

Κατηγορούμενος: Με ήξεραν πολλοί άνθρωποι. Θα μπορούσα να πω ότι ήμουν γνωστός. 

Πρόεδρος: Ο μηνυτής λέει ότι θα τον βοηθούσε στον χώρο του τραγουδιού.

Κατηγορούμενος: Για εμένα ήταν το παιδί μου ήθελε να γίνει Ρουβάς. Αυτό ανακάλεσα στη μνήμη μου. Εγώ πήγαινα όπου έβρισκα παρέα και με Σομαλούς και με Αφγανούς.

Στην κατάμεστη δικαστική αίθουσα βρίσκονται τόσο συγγενείς του Δημήτρη Λιγνάδη όσο και οι καταγγέλλοντες. Συγκεκριμένα, παρόντες είναι ο αδελφός του κατηγορούμενου, Γιάννης Λιγνάδης, η πρώην νύφη του, μια πρώην σύντροφός του και φίλη του, καθώς και η πρώην υφυπουργός Πολιτισμού, Ελένη Κούρκουλα. Εντός της αίθουσας είναι επίσης ο δεύτερος καταγγέλλοντας και ο Νίκος Σ., η καταγγελία του οποίου αν και ξεκίνησε τη διερεύνηση της υπόθεσης, δεν εξετάζεται λόγω παραγραφής.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2022, 11:39