Μάχη με τις φλόγες δίνουν σήμερα, για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής και εκατοντάδες εθελοντές στη Θάσο σε μια προσπάθεια να ελέγξουν τα πύρινα μέτωπα που έχουν ξεσπάσει στο νησί από τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας ακύρωσε την προγραμματισμένη επίσκεψή του στην Κεφαλονιά και μεταβαίνει σήμερα στη Θάσο για να επισκεφθεί τις περιοχές που επλήγησαν.  Ο κ. Τσίπρας θα συνοδεύεται από τους υπουργούς Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή, Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη, τον γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη και τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγο Ιωάννη Καρατζιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη Θάσο βρίσκονται ήδη ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, οι οποίοι συμμετείχαν σε σύσκεψη με φορείς του νησιού, όπου έγινε μια συνολική εκτίμηση της κατάστασης.

Ο κ. Τόσκας είπε ότι έχει συνολική εικόνα των πυρκαγιών υπογραμμίζοντας ότι ο κρατικός μηχανισμός είναι σε απόλυτη ετοιμότητα. Επίσης, σημείωσε ότι το νησί της Θάσου έχει τεθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την καταβολή αποζημιώσεων και την αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών.

Από τη μεριά του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σημείωσε ότι με την κατάσβεση όλων των εστιών θα ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την καταγραφή των ζημιών και την καταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες αγρότες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο δήμαρχος Θάσου Κώστας Χατζηεμμανουήλ μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ κάνει λόγο πλέον για μια ελεγχόμενη κατάσταση στα πύρινα μέτωπα, υπογραμμίζοντας ότι σε κάποια από αυτά υπάρχει μια σημαντική ύφεση, ωστόσο συμπληρώνει «ότι είναι παρακινδυνευμένο να κάνουμε εκτιμήσεις όταν υπάρχουν φωτιές τέτοιου μεγέθους και πνέουν στην περιοχή ισχυροί άνεμοι. Από χθες είδαμε τη φωτιά κυριολεκτικά να μετακινείται με απίστευτες ταχύτητες από τη μια άκρη στην άλλη, χωρίς να μπορούμε να την ελέγξουμε. Κάπως έτσι και νωρίς το απόγευμα υπήρχε έξαρση της φωτιάς στην Τοπική Κοινότητα Ραχωνίου, όπου όλες οι πυροσβεστικές δυνάμεις επικεντρώθηκαν και απέτρεψαν τα χειρότερα».

Ο δήμαρχος υπογραμμίζει ότι τα αεροπλάνα και τα ελικόπτερα πραγματοποίησαν ρίψεις μέχρι το τελευταίο λεπτό πριν από τη δύση του ηλίου, προσθέτοντας ότι σε αυτό βοηθάει και το γεγονός ότι ο εφοδιασμός τους με καύσιμα γίνεται πλέον μέσα στα όρια της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας και δεν χρειάζεται να επιστρέψουν στις βάσεις τους.

Ο κ. Χατζηεμμανουήλ, πάντως, σημειώνει ότι σε σύγκριση με το προηγμένο βράδυ η κατάσταση είναι σήμερα πολύ καλύτερη, καθώς υπάρχει μεγαλύτερος συντονισμός και οργάνωση. Αποφεύγει, ωστόσο, να κάνει εκτίμηση για τον όγκο των δασικών και αγροτικών εκτάσεων που αποτέφρωσε η φωτιά λέγοντας ότι αυτό θα γίνει εφόσον σβήσει και η τελευταία εστία.

Ερωτηθείς για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ο δήμαρχος είπε ότι έπειτα από επικοινωνία που θα έχει με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα προτείνει την αναβολή της κατά μία με δύο ημέρες έως ότου ομαλοποιηθεί η κατάσταση στο νησί, με το δεδομένο μάλιστα ότι κάποια δημοτικά σχολεία οικισμών βρίσκονται κοντά στα πύρινα μέτωπα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης