Συνεχίζεται ο «ιερός πόλεμος» κατά της αποτέφρωσης

Συνεχίζεται ο «ιερός πόλεμος» κατά της αποτέφρωσης
Ενστάσεις για τη λειτουργία των αποτεφρωτηρίων εγείρει εκ νέου η Ιερά Σύνοδος, η οποία συνήλθε την Τρίτη 1 Μαρτίου υπό την προεδρία του αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου.

Σε σχετική της ανακοίνωση αναφέρει ότι η επιλογή της χριστιανικής κήδευσης, εάν συνδυασθεί με την επιλογή της αποτέφρωσης, προσκρούει στις παραδόσεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Ακόμη, χαρακτηρίζει αντισυνταγματικές τις διατάξεις του νόμου 4368/2016, σύμφωνα με τον οποίο: α) νομοθετείται η υποχρεωτικότητα της δηλωθείσας επιθυμίας του νεκρού για τον τύπο τελετής της κηδείας του, β) ρυθμίζεται η χωροθέτηση αποτεφρωτήριων ή τεφροφυλακείων μέσα σε κοιμητήρια (ακόμα και εάν ανήκουν κατά κυριότητα σε Ενορίες) και επιτρέπεται η ελεύθερη διασπορά ανθρώπινης τέφρας στην θάλασσα ή σε υπαίθριους χώρους εκτός κατοικημένων περιοχών.

Η Ιερά Σύνοδος σημειώνει πως «η Πολιτεία οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι η θρησκευτική ελευθερία ισχύει για όλους, επομένως νομοθετικά μέτρα προς όφελος όσων είναι άθεοι ή θρησκευτικά αδιάφοροι, δεν μπορούν να επιβληθούν στην πλειοψηφούσα θρησκευτική κοινότητα της Ορθόδοξης Εκκλησίας».

Προς «απόκρουση ψευδολόγων διαδόσεων» διευκρινίζει ότι τα έσοδα όλων των κοιμητηρίων των αστικών κέντρων εισπράττουν κατά το νόμο οι τοπικοί δήμοι και καταλήγει λέγοντας πως «αν ήθελε η Εκκλησία να μην μειωθούν τα δήθεν έσοδά της, θα συμφωνούσε και δεν θα διαφωνούσε με την τέλεση κηδεύσεως και μνημοσύνων για όσους επιλέγουν την αποτέφρωση».

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 2 Μαρτίου 2016, 05:56