Περαιτέρω επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός τις επόμενες μέρες, με κύρια χαρακτηριστικά τις χιονοπτώσεις, την πτώση της θερμοκρασίας και τους ισχυρούς βοριάδες. Χιόνια αναμένεται μάλιστα να πέσουν και στα βόρεια προάστια της Αττικής την Τετάρτη, ενώ από την την Πέμπτη οι χιονοπτώσεις θα εξασθενήσουν.

Ειδικότερα, σήμερα Τρίτη, χιόνια θα πέσουν σε όλα τα ορεινά-ημιορεινά καθώς και σε πεδινές περιοχές της Βόρειας και Κεντρικής χώρας που κατά τόπους θα είναι πυκνές. Οι Βοριάδες στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο θα ενισχυθούν στα 9 και πιθανόν τοπικά 10 μποφορ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν την Τετάρτη και σε πεδινές περιοχές και κατά τόπους στη Μακεδονία, τη Θράκη, τη Θεσσαλία, την Ανατολική Στερεά και την Ευβοία θα είναι πυκνές. Οι βοριάδες στο Αιγαίο θα φτάνουν τα 8 με 9 και τοπικά στα Βόρεια πιθανώς τα 10 μποφορ με εξασθένηση από τη νύχτα. Παράλληλα αισθητή πτώση θα σημειώσει η θερμοκρασία κυρίως στα Ανατολικά και Βόρεια.

Από την Πέμπτη και μετά οι χιονοπτώσεις, αν και γενικά ασθενείς, θα συνεχιστούν στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας, καθώς και σε πεδινές περιοχές στα Κεντρικά και Βόρεια περίπου μέχρι το Σάββατο.

Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα με παγετό κατά τόπους στα Ηπειρωτικά.
Συστάσεις Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε περίπτωση εκδήλωσης πολύ έντονων καιρικών φαινομένων, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ΓΓΠΠ εφιστά την προσοχή των πολιτών και τους συστήνει τα εξής:

1. Να ενημερωθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες και τα ΜΜΕ για την επικρατούσα κατάσταση σχετικά με τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου και να λάβουν υπ’ όψιν, ανάλογα με τον προορισμό τους, το είδος των καιρικών φαινομένων που ενδέχεται να συναντήσουν (χιόνι, παγετός, χαλάζι, βροχόπτωση, κλπ.)

2. Να προγραμματίζουν τη μετακίνηση τους έτσι, ώστε να μη συμπίπτει με την αιχμή των καιρικών φαινομένων

3. Εάν είναι απαραίτητο να μετακινηθούν πεζοί, να φορούν τα κατάλληλα ρούχα και παπούτσια

4. Να ελέγχουν την κατάσταση του αυτοκινήτου τους, προτού επιχειρήσουν οποιαδήποτε μετακίνηση

5. Όταν είναι απαραίτητο να μετακινούνται με αυτοκίνητο, οφείλουν να χρησιμοποιούν αντιολισθητικές αλυσίδες. Να ταξιδεύουν κατά προτίμηση κατά τη διάρκεια της ημέρας. Να προτιμούν τους κεντρικούς δρόμους και να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που θα κάνουν. Εάν μετακινούνται στην πόλη να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς

6. Να μην εγκαταλείπονται τα οχήματα, σε καμιά άλλη περίπτωση εκτός από αυτήν όπου τούτο ζητείται από τους εκπροσώπους των αρμόδιων κρατικών φορέων που έχουν την ευθύνη της διάσωσης

7. Να προφυλάσσονται από τις πτώσεις και να προφυλάσσουν και τους άλλους αφαιρώντας πχ το χιόνι μπροστά από την κατοικία τους, αποφεύγοντας να βουλώσουν τις απολήξεις των υδρορροών

8. Σε καμιά περίπτωση να μην αγγίζονται ηλεκτρικά καλώδια που έχουν πέσει στο έδαφος

9. Να προστατεύονται οι σωληνώσεις του νερού απέναντι στον παγετό.

Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Παπατσάκωνα

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης