H κακοκαιρία Ωκεανίς θα συνεχίσει με χιονοπτώσεις, κατά τόπους πυκνές στην ανατολική ηπειρωτική χώρα και την Κυριακή. Την ίδια ώρα προβλέπονται καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές  στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν με ένταση μέχρι 10 μποφόρ, με βαθμιαία μικρή εξασθένηση στα βόρεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χιονόνερο θα εκδηλωθεί στα νοτιοανατολικά ηπειρωτικά τμήματα. Πυκνές χιονοπτώσεις θα εκδηλώνονται κατά περιόδους στα ορεινά και ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας, σε πεδινές περιοχές της Θεσσαλίας, της Στερεάς και της Εύβοιας καθώς και στα νησιωτικά τμήματα του Βόρειου και Βορειοανατολικού Αιγαίου.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Στη Δυτική Ελλάδα αναμένονται βροχές τοπικού χαρακτήρα κυρίως στο Κεντρικό Ιόνιο και στη Δυτική Στερεά, με χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά, αλλά βαθμιαία τα φαινόμενα θα σταματήσουν. Στη Βόρεια Ελλάδα θα εκδηλωθούν χιονοπτώσεις τοπικού χαρακτήρα, με περισσότερα φαινόμενα στη Δυτική Μακεδονία.

 

Στην Αττική περιμένουμε νεφώσεις με βροχή η χιονόνερο. Χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά και ημιορεινά, στα βόρεια προάστια και πιθανότατα κατά περιόδους σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο κυρίως κοντά στους ορεινούς όγκους. Τα φαινόμενα ενδέχεται να είναι παροδικά έντονα. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6 με 7 μποφόρ, και στα θαλάσσια τμήματα θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις 8 με 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 2 έως 6 βαθμούς, αλλά στα βόρεια οι θερμοκρασίες θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερες.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται παροδικές νεφώσεις με πιθανότητα πρόσκαιρης χιονόπτωσης κυρίως κατά τις βραδινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές κυρίως διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 5 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από -2 έως 4 βαθμούς, αλλά περιφερειακά της πόλης οι ελάχιστες θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερες.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία και στη Θράκη θα κυμανθεί από -9 έως 1 βαθμό, στα υπόλοιπα βόρεια ηπειρωτικά από -6 έως 4 βαθμούς , στα κεντρικά ηπειρωτικά από -2 έως 4 βαθμούς, στην Ήπειρο από -1 έως 7, στη Δυτική και Νότια Ελλάδα από 1 έως 7 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από -2 έως 6, στα νησιά του Ιονίου από 2 έως 8 βαθμούς, στα νησιά του Βορείου και Βορειοανατολικού Αιγαίου από -2 έως 3 βαθμούς, στις Σποράδες, στη Χίο και στη Λέσβο από 0 έως 6, στις Κυκλάδες από 2 έως 10 βαθμούς, και στα νησιά του υπολοίπου Αιγαίου και στην Κρήτη από 5 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν βορειοανατολικές διευθύνσεις με εντάσεις 8 έως 9 και τοπικά 10 μποφόρ. Στο Νοτιοδυτικοί Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί με εντάσεις 8 έως 9 και τοπικά 10 μποφόρ. Στο υπόλοιπο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί νοτιοανατολικοί μέτριοι μέχρι ισχυροί, 5 με 6 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από ανατολικές διευθύνσεις σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις, 7 με 8 μποφόρ, και τοπικά πολύ θυελλώδεις 9 μποφόρ.

Έντονη χιονόπτωση στην Εθνική Οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης

Έντονη χιονόπτωση καταγράφεται αυτήν την ώρα στην Εθνική Οδό που διαπερνά το νομό Λάρισας από το ύψος της Ραψάνης έως και το Μακρυχώρι.

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται χωρίς προβλήματα, όμως οι οδηγοί οφείλουν να είναι προσεκτικοί.

Πτώσεις δένδρων στην Αθήνα

Δέντρο έπεσε στη μέση του δρόμο στην συμβολή των οδών Κηφισιάς με Γραβιάς στο Μαρούσι λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή.  Συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία το βράδυ του Σαββάτου, καθώς ένα δέντρο έπεσε πάνω σε αρκετά οχήματα στην Νέα Σμύρνη.

Οι αρχικές πληροφορίες που έλαβε η Πυροσβεστική έκαναν λόγο για 8 οχήματα, όμως, σε νεότερη ενημέρωση αναφέρεται πως το δέντρο μπορεί να έχει καταπλακώσει έως και 12 οχήματα.

Δύο δένδρα κατέπεσαν λόγω των ισχυρών ανέμων στην Αγία Παρασκευή.

Επί τόπου έσπευσαν οχήματα της Πυροσβεστικής.

Καλαμάτα: Έκλεισε ο Ταΰγετος λόγω κακοκαιρίας

Οι κατολισθήσεις και οι καθιζήσεις στο οδικό δίκτυο του Ταϋγέτου σε συνδυασμό με τα όσα αναμένεται να φέρει το κύμα  κακοκαιρίας των ημερών, η “Ωκεανίς, ανάγκασαν την Διεύθυνση Αστυνομίας Μεσσηνίας σε συνεννόηση με τις αρμόδιες αρχές της αυτοδιοίκησης να προχωρήσουν σε απαγόρευση κυκλοφορίας στην παλιά Εθνική Οδό Καλαμάτας – Σπάρτης.

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από ανακοίνωση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μεσσηνίας η κυκλοφορία έχει διακοπεί από το 23,5 χλμ (λίγο μετά την Αρτεμίσία) έως και το 38,5 χλμ της παλιάς ΕΟ Καλαμάτας – Τρίπολης και η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται υποχρεωτικά από τον αυτοκινητόδρομο Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα και τον κλάδο Λεύκτρο – Σπάρτη.

 

Στα λευκά η βόρεια Ελλάδα – Προβλήματα στις συγκοινωνίες

Ήδη σήμερα, η κακοκαιρία Ωκεανίς έδειξε τα δόντια της, ντύνοντας στα λευκά πόλεις στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα, αλλά και νησιά, όπως η Σαμοθράκη και η Λήμνος. Μάλιστα, δεν έλειψαν τα προβλήματα, με οδηγούς να εγκλωβίζονται στο χιόνι, να σημειώνονται διακοπές ηλεκτροδότησης και να διακόπτεται σε ορισμένους δρόμους η κυκλοφορία. 

Στο έλεος της «Ωκεανίδος» βρίσκονται από το βράδυ της Παρασκευής κυρίως οι βόρειες περιοχές της χώρας. Σφοδρές είναι οι χιονοπτώσεις στα ορεινά σημεία ενώ το έστρωσε ακόμη και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Η κυκλοφορία στους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης διεξάγεται κανονικά, ωστόσο μικροπροβλήματα παρατηρούνται σε στενά των δήμων Νεάπολης-Συκεών, Παύλου Μελά και Ωραιοκάστρου.

Χιόνια πέφτουν και στην Πάρνηθα όπου από το μεσημέρι του Σαββάτου διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων από το ύψος του τελεφερίκ και πάνω. Παράλληλα, διακοπή κυκλοφορίας έχει τεθεί σε ισχύ και στην περιφερειακή οδό Πεντέλης- Νέας Μάκρης, από το ύψος του Αγ. Πέτρου έως το Σ.Ν. Πεντέλης 414, και στα δύο ρεύματα.

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από την Πεντέλη:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε ζωντανή εικόνα από το κέντρο της Θεσσαλονίκης

 

Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε ζωντανά τη θέα του Θερμαϊκού  

Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε ζωντανές εικόνες από το λιμάνι και την παραλία των Νέων Ρόδων Χαλκιδικής  

Δείτε live πώς κινείται η κακοκαιρία:

Έντονη είναι η χιονόπτωση στα ορεινά και ημιορεινά των δήμων Πύλης και Μετεώρων στον νομό Τρικάλων, όπου το χιόνι σε ορισμένα σημεία έχει φτάσει τα 20 εκατοστά. 

Πολικό ψύχος στη Σαμοθράκη – Προβλήματα στον Έβρο

Το νέο κύμα κακοκαιρίας «κατέφθασε» με θυελλώδεις ανέμους, χαμηλές θερμοκρασίες και χιονοπτώσεις στη Σαμοθράκη. Στο έλεος της «Ωκεανίδος» βρίσκονται από το βράδυ της Παρασκευής κυρίως οι βόρειες περιοχές της χώρας

«Προετοιμαστήκαμε καθώς είχαμε προειδοποίηση από χθες βράδυ από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, αλλά η όλη κατάσταση ξεφεύγει των συνηθισμένων. Ζητήσαμε εγκαίρως βοήθεια, από τον στρατό που μας έστειλε ένα μηχάνημα, από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, που μίσθωσε δύο ιδιωτικά μηχανήματα, ώστε μαζί με τα τέσσερα μηχανήματα που διαθέτει ο Δήμος ν’ αντιμετωπίσουμε τυχόν προβλήματα. Ήταν μία καλή δύναμη για συνηθισμένες όμως καταστάσεις, απ’ τις οποίες ξεφεύγουμε όσο περνάει η ώρα», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Σαμοθράκης, Θανάσης Βίτσας.

 

Χιονοπτώσεις σημειώνονται κατά διαστήματα σε όλους τους δήμους του νομού Έβρου και οι μηχανισμοί των δήμων προχωρούν σε ρίψη αλατιού στα σημεία όπου λόγω του παγετού υπάρχει πρόβλημα ολισθηρότητας. «Το χιόνι δεν ξεπερνά τους λίγους πόντους αλλά οι χαμηλές θερμοκρασίες, -2 βαθμούς Κελσίου, σε συνδυασμό και με τους ισχυρούς βοριάδες, έντασης έως και 6 μποφόρ, δημιουργούν ολισθηρότητα στο οδόστρωμα και ενώ το οδικό δίκτυο παραμένει ανοιχτό, οι οδηγοί θα πρέπει να κινούνται με αυξημένη προσοχή. Ο μηχανισμός του Δήμου είναι σε ετοιμότητα και τα μηχανήματά μας ρίχνουν από νωρίς αλάτι όπου κρίνεται αναγκαίο», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Διδυμοτείχου, Παρασκευάς Πατσουρίδης.

Στη Ροδόπη η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στο επαρχιακό δίκτυο Δρανιάς-Οργάνης-Σμιγάδας-Μυρτίσκης-Άνω Βυρσίνης. Στην επαρχιακή οδό Νέας Σάντας-Κέχρου (από το 15ο χλμ και στον υπόλοιπο ορεινό όγκο) και Ραγάδας-Εσοχής. Διακοπή της κυκλοφορίας, λόγω αυξημένης ροής υδάτων στις ιρλανδικές διαβάσεις, Μεσοχωρίου, Αγ. Μαρίνας Ιμέρου και Μωσαϊκού.

Με χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων διεξάγεται η κυκλοφορία και στην Ξάνθη, στην εθνική οδό Ξάνθης-Μ.Σ. Αγίου Κωνσταντίνου, από το 35ο χιλιόμετρο και στη δημοτική οδό Καρυόφυτου-Λειβαδίτη-Δασικού χωριού.

Λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στην περιοχή, από τις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου απαγορεύεται η κυκλοφορία, προσωρινά, των οχημάτων άνω των 3,5 τόνων και στα δύο ρεύματα της Εγνατίας Οδού, μεταξύ του δυτικού ανισόπεδου κόμβου Κομοτηνής και του ανισόπεδου κόμβου Βαφέικων Ξάνθης. Η κυκλοφορία των εν λόγω οχημάτων θα διεξάγεται μέσω του εθνικού δικτύου Κομοτηνής-Πόρτο Λάγους-Ξάνθης.

Προβλήματα στο αεροδρόμιο «Μακεδονία»

Μικροπροβλήματα τα οποία οφείλονται στον δυνατό αέρα και τη χαμηλή νέφωση και όχι στον χιονιά προκλήθηκαν από το πρωί του Σαββάτου στο αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης.

Πτήσεις προς νησιά ακυρώθηκαν, ένα αεροπλάνο που εκτελούσε την πτήση Λάρνακα- Θεσσαλονίκη αναγκάστηκε να προσγειωθεί στην Αθήνα, ενώ καθυστερήσεις σημειώθηκαν και στις αφίξεις πτήσεων από Ελλάδα και εξωτερικό.

H «Ωκεανίς» επισκέφτηκε τη Λήμνο

Στα λευκά λόγω της ισχυρής χιονόπτωσης ντύθηκε η Λήμνος. 

 

Προβλήματα στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια – Απαγορευτικό απόπλου από Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο

Προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές και φθάνουν κατά τόπους στα 8 με 9 μποφόρ και στο βόρειο Αιγαίο τοπικά τα 10.

Δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου.

Για τον Αργοσαρωνικό δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των υδροπτέρυγων ενώ κλειστές είναι οι γραμμές Ρίο-Αντίρριο, Κυλλήνη-Κεφαλλονιά και Κυλλήνη-Ζάκυνθος.

To πρωί δεν εκτελέστηκε το δρομολόγιο από Βόλο για Σποράδες. Κλειστές παραμένουν και οι γραμμές Κεραμωτή Καβάλας-Λιμένα Θάσου και Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη.

Οι επιβάτες που πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία.

Δείτε αναλυτικά τους δρόμους στους οποίους σημειώνονται προβλήματα σε όλη τη χώρα:

ΔΙΑΚΟΠΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ

ΓΕΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Επ.Ο. Αγ. Βασιλείου- Χορτιάτη.
Επ.Ο. Μελισσοχωρίου- Ωραιοκάστρου.

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦ.ΑΣΤΥΝ.ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ

Δ.Α. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Επαρχιακό Δίκτυο της Νήσου Σαμοθράκης και συγκεκριμένα:
α) Στην Επαρχιακή Οδό Καμαριώτισσας – Χώρας,
β) Στην Επαρχιακή Οδός Καμαριώτισσας – Αλωνιών,
γ) Στην Επαρχιακή Οδός Καμαριώτισσας – Παλαιάπολης.
Δ.Α. ΡΟΔΟΠΗΣ

Στις ισόπεδες Ιρλανδικού τύπου διαβάσεις, Μεσοχωρίου, Αγ. Μαρίνας Ιμέρου, Μωσαϊκού.

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Δ.Α. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
Επ. Ο. Καστοριάς – Φλώρινας (μέσω Βιτσίου), από 24ο
έως 28ο χλμ. για όλα τα οχήματα, λόγω συσσώρευσης μεγάλων όγκων χιονιού σε τμήματα του οδοστρώματος.
Δ.Α. ΦΛΩΡΙΝΑΣ
Επ.Ο. Φλώρινας – Καστοριάς (μέσω Βιτσίου), από 20ο έως 30ο χλμ για όλα τα οχήματα, λόγω συσσώρευσης μεγάλων όγκων χιονιού σε τμήματα του οδοστρώματος.

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Δ.Α. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
Επ. Ο. Χανίων – Κισσού Μαγνησίας, από διασταύρωση Χ/Κ «Αγριόλευκες Πηλίου», μέχρι τη
διασταύρωση με την Επ.Ο. Βόλου – Ζαγοράς (Κάτω Κλάδος) – Κισσό Μαγνησίας.

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Δ.Α.ΦΩΚΙΔΑΣ
Ε.Ο. Θερμοπυλών-Άμφισσας στο 50,5ο
χλμ, λόγω καθίζησης οδοστρώματος, διακοπή κυκλοφορίας στο ρεύμα πορείας προς Άμφισσα και εκ περιτροπής διεξαγωγή της από το ρεύμα προς Θερμοπύλες.
Δ.Α.ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ
Επ. Ο. Καρπενησίου – Χ/Κ από 3ο έως 15ο χλμ

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Δ.Α. ΑΧΑΪΑΣ
Τ.Κ. Περιστέρας – Χ.Κ.
Δ.Α. ΗΛΕΙΑΣ
Οικισμός Μύλοι Δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεσταίνων.
Επ.Ο. Κρεσταίνων-Ανδρίτσαινας, στο 40ο χλμ (οικισμός μύλοι Ανδριτσαίνας) λόγω
κατολισθήσεων.
Επ.Ο. Λατζοϊου – Νεράιδας, λόγω έντονων βροχοπτώσεων, από την γέφυρα του οικισμού Γραμματικού Δ.Δ. Λαντζοϊου.
Επ.Ο. Χελιδονίου – Κρυονερίου Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας.
Παραποτάμια Οδός από το ύψος της Παπαδούς έως την γέφυρα στα Άσπρα Σπίτια.
Επ. Ο. Αλφειούσας προς Μακρίσσια, θέση «Λίμνες», λόγω πτώσης βράχων & χωμάτινων όγκων.

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Δ.Α. ΑΡΚΑΔΙΑΣ
Ε.Ο. Τρίπολης – Πύργου, από την Τ.Κ. Λαγκαδίων έως την Τ.Κ. Λευκοχωρίου, λόγω
κατολισθήσεων και καθίζησης,
Ε.Ο. Ανώνυμη δημοτική οδός στη θέση «Σπάρτα» ή «Κάναλος» της Τ.Κ. Πετρίνας του Δήμου Μεγαλόπολης Αρκαδίας , λόγω καθίζησης του οδοστρώματος,
Επ. Ο. Λεωνίδιου – Κοσμά από την 29ο έως 31ο χλμ, λόγω καθίζησης του οδοστρώματος,
Τ.Κ. Μακρυσίου του Δήμου Μεγαλόπολης και επί της κεντρικής οδού λόγω καθίζησης του οδοστρώματος,
Επ. Ο. Μεγαλόπολης – Φαλαισίας, στο 17ο χλμ, λόγω καθίζησης του οδοστρώματος,
Επ. Ο. Μεγαλόπολης – Ίσαρη, στο 21ο χλμ, λόγω καθίζησης του οδοστρώματος,
Ανώνυμες Δημοτικές οδούς στην Τ.Κ. Ραψομματίου του Δήμου Μεγαλόπολης Αρκαδίας, λόγω καθίζησης του οδοστρώματος και ρηγμάτων τοίχων,
Επ. Ο. Τρίπολης – Καστρίου – Αγίου Πέτρου- Άστρους, από την 28ο
έως την 37ο χλμ, λόγω καθίζησης του οδοστρώματος,
Επ. Ο. Βούρβουρων – Αγ. Πέτρου από την Τ.Κ. Βούρβουρων Αρκαδίας έως την Τ.Κ. Αγ. Πέτρου, λόγω καθίζησης του οδοστρώματος,
Επ.Ο. Χαράδρου-Πλατάνου, στο 3ο χλμ, λόγω κατολίσθησης μεγάλου όγκου φερτών υλικών και η κυκλοφορία διεξάγεται μέσω της Ε.Ο. Καστάνιτσας – Πλατάνου,
Επ.Ο. Ελάτης – Χρυσοβιτσίου – Στεμνίτσας – Βυτίνας (Επαρχιακό –Δασικό δίκτυο του ορεινού όγκου Μαινάλου),
Π.Ε.Ο. Τρίπολης – Καλαμάτας , από 50ο χλμ, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με δυσχέρεια και επισφαλώς και μόνο από το ρεύμα κυκλοφορίας με κατεύθυνση προς Τρίπολη, λόγω καθίζησης του οδοστρώματος.
Δ.Α. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Ε.Ο. Καλαμάτας – Σπάρτης, από το 24ο – 24,1ο χλμ, λόγω καθίζησης οδοστρώματος.
Δ.Α. ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
Ε.Ο. Μεσινού – Αρχ. Φενεού, από το 1ο χλμ, λόγω καθίζησης γέφυρας.

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΡΗΤΗΣ

Δ.Α. ΧΑΝΙΩΝ
Επ. Ο. Χανίων – Καράνου.
Επ. Ο. Φουρνέ-Μεσκλών, Γέφυρα Αλικιανού.

Β΄ΧΡΗΣΗ ΑΝΤΙΟΛΙΣΘΗΤΙΚΩΝ ΑΛΥΣΙΔΩΝ

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦ.ΑΣΤΥΝ.ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ

Δ.Α. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ στο νησί της Σαμοθράκης.
Δ.Α. ΡΟΔΟΠΗΣ
Από οικισμό Δρανιάς προς Οργάνη – Σμιγάδα – Μυρτίσκη – Άνω βυρσίνη
Επ.Ο. Νέας Σάντας προς Κέχρο από 15ο χλμ και υπόλοιπο ορεινό όγκο.
Επ. Ο. Ραγάδα – Εσοχής.
Δ.Α. ΞΑΝΘΗΣ
Ε. Ο. Ξάνθης έως τα Ε/Β σύνορα (Μ.Σ. Αγίου κων/νου ) από το 35ο χλμ έως Μεθοριακό Σταθμό ΑΓ. Κων/νου).
Δημοτική Ο. Ανω Καρυοφύτου – Λειβαδίτη – Δασικού Χωριού.

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝ. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Δ.Α. ΗΜΑΘΙΑΣ

Επ. Ο. Βέροιας – Σελίου, από 14ο έως 26ο χλμ (Χ/Κ Σελίου).
Π.Ε.Ο. Θεσ/νίκης – Κοζάνης (μέσω Καστανιάς), από 81ο έως 97ο χλμ (όρια Δ.Α. Ημαθίας).
Επ. Ο. Βέροιας – Δάσκιου, από 21ο μέχρι 39ο (Δάσκιο).
Δημοτική Ο. Νάουσας – 3-5 Πηγαδιών από 2ο έως 17ο(Χ/Κ).
Δημοτική Ο. Νάουσας – Σελίου από 2ο έως 17ο ((Χ/Κ).
Δ.Α. ΚΙΛΚΙΣ
Ε. Ο. Γουμένισσας-Μ. Λιβαδίων, από το 12 οχλμ.
Δ.Α. ΠΕΛΛΑΣ
Επ. Ο. Άρνισσας έως το Χ/Κ Βόρας-Καϊμακτσαλάν, από το 17ο χλμ.
Τοπικής κοινότητας Κερασιάς έως το Χ/Κ Βόρας-Καϊμακτσαλάν, από το 7ο χλμ.
Δ.Α. ΠΙΕΡΙΑΣ
Ε.Ο. Κατερίνης-Ελασσόνας, από 24ο έως 44ο χλμ.
Επ.Ο. Κατερίνης –Ελατοχωρίου, από 26ο έως 37ο χλμ.
Δ.Α. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Ε.Ο. Θεσ/νίκης-Ιερισσού από 50ο έως 98ο χλμ.(Κερασιά –Αρναία-Στρατώνι).
Ε.Ο. Θεσ/νίκης-Πολυγύρου από 44ο έως 53ο χλμ. [από δ/ση Βάβδου έως Καμίνι (μεταξύ Αγ. Προδρόμου και Παλαιοκάστρου)].
Παλαιά Ε.Ο. Θεσ/νίκης-Ιερισσού (μέσω Ταξιάρχη) από 60ο έως 85ο χλμ. ΠαλαιόκαστροΤαξιάρχη-Αρναία).
Επ.Ο. Αγ. Προδρόμου-Σανών.
Επ.Ο. από διασταύρωση Βάβδου έως Βάβδο.
Επ.Ο. Νεοχωρίου –Βαρβάρας-Ολυμπιάδας.
Επ.Ο. Αρναίας-Στανού.
Επ.Ο. Παλαιοχωρίου-Αγ.Νικολάου από 1ο χλμ. έως 15ο χλμ.
Οδικό δίκτυο Αγίου Όρους.

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Δ.Α. ΓΡΕΒΕΝΩΝ

Ε.Ο. Γρεβενών – Τρικάλων, από το 13ο χλμ. έως 32ο χλμ.
Ε. Ο. Δεσκάτης -Ελασσόνος- Καλαμπάκας από το 32ο χλμ. έως το 52ο χλμ.
Επ. Ο. Δεσκάτης – Καρπερού.
Δημοτικό δίκτυο Δεσκάτης – Δασοχωρίου – Γηλόφου.
Δ.Α. ΦΛΩΡΙΝΑΣ
Σε όλο το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο του Ν. Φλώρινας καθώς και στον κάθετο άξονα της Εγνατίας οδού (Α-27) Φλώρινα – Τελωνείο Νίκης μήκους 14 χλμ.

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Δ.Α. ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

Επ.Ο. Καλλιθέας –Προυσού, από 12ο (Λαμπίρι) έως το 18ο χλμ (Θέση Αραποκέφαλα).
Δ.Α. ΑΙΤΩΛΙΑΣ
Τ.Κ. Παλαιοπύργου και Τ.Κ. Λιμνίτσας.

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Δ.Α.ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ

Ε.Ο. Καρπενησίου-Λαμίας, από 5ο έως 8ο χλμ (Σήραγγα Τυμφρηστού)
Ε.Ο. Καρπενησίου-Αγριίου από 6ο έως 12ο χλμ (Μπαγασάκι)
Π.Ε.Ο. Καρπενησίου-Λαμίας από 8ο έως 12ο χλμ (Ράχη Τυμφρηστού)
Επ.Ο. Καρπενησίου – Κρικέλλου – Δομνίστας από 12ο έως 40ο χλμ.
Επ.Ο. Καρπενησίου –Προυσού – Αγρινίου από 35ο έως 45ο χλμ (Αραποκέφαλα)
Επ.Ο. Καρπενησίου – Φουρνά από 12ο έως 22ο χλμ (Βράχος)
Επ.Ο. Φουρνά – Καρδίτσας Όρια Νομών- Θέση “Ζαχαράκη”.
Επ.Ο. Καρπενησίου –Στενώματος από 3ο έως 19ο χλμ.
Επ.Ο. Καρπενησίου – Σελλών- Αγ. Βλαχέρνας από 8ο έως 25ο χλμ.
Δ.Α.ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
Ε.Ο. Λαμίας-Καρπενησίου, από 52ο έως 64ο χλμ

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Δ.Α. ΑΡΚΑΔΙΑΣ

Επ.Ο. Ελάτης – Χρυσοβιτσίου – Στεμνίτσας – Βυτίνας (Επαρχιακό – Δασικό δίκτυο του
ορεινού όγκου Μαινάλου).
Επ.Ο. Βυτίνας – Αλωνίσταινας

Περιφέρεια Θεσσαλίας

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται απαραίτητα με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων:

1) E π. O δός Γόννων – Καλλιπεύκης από 5ο έως 22ο χλμ.

2) E π. O δός Συκουρίου – Σπηλιάς από 6ο χλμ

3) E π. O δός Σ.Σ. Ραψάνης – Ραψάνη από 6ο χλμ

4) E π. O δός Πυργετού – Κρανιάς από 4ο χλμ

5) E π. O δός Κόκκινου Νερού – Καρίτσας

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

Η κυκλοφορία των οχημάτων απαγορεύεται:

1) Επ.Οδός Χανίων – Κισσού

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται απαραίτητα με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων:

1) Επ.Οδός Βόλου – Ζαγοράς (άνω κλάδος) από χ/θ 15+000 έως χ/θ 30+000

2) Επ.Οδός Βόλου – Ζαγοράς (κάτω κλάδος) από διασταύρωση Λαμπινού

3) Επ.Οδός Δέλτα Μηλεών – Χορεύτρα

4) Επ.Οδός Άνω Γατζέας – Αγίου Γεωργίου

5) Επ.Οδός Άνω Γατζέας – Αγίου Γεωργίου

6) Επ.Οδός Μηλεών – Αγίου Βλασίου

7) Επ.Οδός Βρόχια – Αγίου Λαυρεντίου

8) Επ.Οδός Αργαλαστής – Προμυρίου

9) Νεοχώρι

10) Λαύκο

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται απαραίτητα με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων:

1) Ε.Ο. Τρικάλων – Άρτας (γέφυρα Αλεξίου)

2) Ε.Ο. Τρικάλων – Άρτας από 22ο χλμ. μέχρι τη διασταύρωση με επ. οδό Πύλης – Μεσοχώρας έως 55ο χλμ. (Μεσοχώρα)

3) Ε.Ο. Τρικάλων – Ιωαννίνων από 31ο χλμ. (θέση Μουργκάνι) έως όρι Π.Ε. Τρικάλων με Π.Ε. Ιωαννίνων (Α/Κ Μαλακασίου)

4) Ε.Ο. Μουργκανίου – Γρεβενών από 1ο χλμ. (κόμβος Μουργκανίου) έως 30ο χλμ.

5) Επ. οδός Καλαμπάκας – Ασπροποτάμου από 35ο χλμ. έως 68ο χλμ.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται απαραίτητα με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων:

1) Επ. Οδός Καρδίτσας – Άρτας από 44ο χλμ έως 52ο χλμ (δ/ση Οξυάς έως Τ.Κ. Αργιθέας, θέση «Τύμπανος»)

2) Επ. Οδός Μουζακίου – Στεφανιάδας από 11ο χλμ έως 29ο χλμ.(στροφές Πευκόφυτου έως Τ.Κ. Βλασίου)

3) Επ. Οδός Μουζακίου – Λίμνης Πλαστήρα από 8ο χλμ (Διασταύρωση Τ.Κ. Κρυοπηγής) έως 13ο χλμ (Τ.Κ. Κερασιάς)

4) Επ. Οδός Καρδίτσας – Λίμνης Πλαστήρα (μέσω Μοσχάτου) από 14ο χλμ.

5) Επ. Οδός Καρδίτσας – Λίμνης Πλαστήρα (μέσω Καστανιάς) από 16ο χλμ.

6) Επ. Οδός Κέδρου – Ρεντίνας – Καρπενησίου από 46ο χλμ (Διασταύρωση Λουτροπηγής) έως 62ο χλμ (θέση «ΖΑΧΑΡΑΚΗ»)

Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου

Χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων:
επαρχιακή οδός Αγιάσου – Πλωμαρίου, από το ύψος του ιδρύματος Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου «Θεομήτωρ» στη Μυτιλήνη,

επαρχιακή οδός «Μεγάλης Λίμνης» – Αμπελικού στη Μυτιλήνη,

επαρχιακή οδός Καλλονής – Άντισσας στη Μυτιλήνη,

από το 4ο χλμ. (περιοχή Θέρμα) έως το 15ο χλμ. (διασταύρωση Λιβαδοχωρίου) επαρχιακής οδού Μύρινας – Μούδρου στη Λήμνο,

από το 2ο χλμ. επαρχιακής οδού Μύρινας – Θάνους (σημείο Σταυρί) έως τον οικισμό Θάνους στη Λήμνο.

Η πρόγνωση του καιρού για την Κυριακή

Διατήρηση της κακοκαιρία κυρίως στην κεντρική, ανατολική και νότια χώρα και στο Αιγαίο, περιμένουμε την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2019, όπως αναφέρει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στο Νότιο και Ανατολικό Αιγαίο με κατά τόπους ισχυρά φαινόμενα στις Κυκλάδες και στην Κρήτη. Χιονόνερο θα εκδηλωθεί στα νοτιοανατολικά ηπειρωτικά τμήματα. Πυκνές χιονοπτώσεις θα εκδηλώνονται κατά περιόδους στα ορεινά και ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας, σε πεδινές περιοχές της Θεσσαλίας, της Στερεάς και της Εύβοιας καθώς και στα νησιωτικά τμήματα του Βόρειου και Βορειοανατολικού Αιγαίου. Στη Δυτική Ελλάδα αναμένονται βροχές τοπικού χαρακτήρα κυρίως στο Κεντρικό Ιόνιο και στη Δυτική Στερεά, με χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά, αλλά βαθμιαία τα φαινόμενα θα σταματήσουν. Στη Βόρεια Ελλάδα θα εκδηλωθούν χιονοπτώσεις τοπικού χαρακτήρα, με περισσότερα φαινόμενα στη Δυτική Μακεδονία.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία και στη Θράκη θα κυμανθεί από -9 έως 1 βαθμό, στα υπόλοιπα βόρεια ηπειρωτικά από -6 έως 4 βαθμούς , στα κεντρικά ηπειρωτικά από -2 έως 4 βαθμούς, στην Ήπειρο από -1 έως 7, στη Δυτική και Νότια Ελλάδα από 1 έως 7 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από -2 έως 6, στα νησιά του Ιονίου από 2 έως 8 βαθμούς, στα νησιά του Βορείου και Βορειοανατολικού Αιγαίου από -2 έως 3 βαθμούς, στις Σποράδες, στη Χίο και στη Λέσβο από 0 έως 6, στις Κυκλάδες από 2 έως 10 βαθμούς, και στα νησιά του υπολοίπου Αιγαίου και στην Κρήτη από 5 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν βορειοανατολικές διευθύνσεις με εντάσεις 8 έως 9 και τοπικά 10 μποφόρ. Στο Νοτιοδυτικοί Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί με εντάσεις 8 έως 9 και τοπικά 10 μποφόρ. Στο υπόλοιπο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί νοτιοανατολικοί μέτριοι μέχρι ισχυροί, 5 με 6 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από ανατολικές διευθύνσεις σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις, 7 με 8 μποφόρ, και τοπικά πολύ θυελλώδεις 9 μποφόρ.

Στην Αττική περιμένουμε νεφώσεις με βροχή η χιονόνερο. Χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά και ημιορεινά, στα βόρεια προάστια και πιθανότατα κατά περιόδους σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο κυρίως κοντά στους ορεινούς όγκους. Τα φαινόμενα ενδέχεται να είναι παροδικά έντονα. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6 με 7 μποφόρ, και στα θαλάσσια τμήματα θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις 8 με 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 2 έως 6 βαθμούς, αλλά στα βόρεια οι θερμοκρασίες θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερες.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται παροδικές νεφώσεις με πιθανότητα πρόσκαιρης χιονόπτωσης κυρίως κατά τις βραδινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές κυρίως διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 5 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από -2 έως 4 βαθμούς, αλλά περιφερειακά της πόλης οι ελάχιστες θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερες.

Οδηγίες από την Πολιτική Προστασία για τους θυελλώδεις ανέμους

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε την Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019 από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), η κακοκαιρία που έχει ξεκινήσει από τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου χαρακτηρίζεται και από πολύ θυελλώδεις ανέμους.

Υπενθυμίζουμε στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε περιοχές όπου εκδηλώνονται θυελλώδεις άνεμοι και να εφαρμόζουν τις ακόλουθες οδηγίες αυτοπροστασίας:
 

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.
  • Να αποφεύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κ.λπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας www.civilprotection.gr.

Φωτογραφίες: limnosreport.gr, thestival.gr

 

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης