Με γοργούς ρυθμούς συνεχίζεται η ανασκαφή του αρχαίου Γυμνασίου στην Ολυμπία, αφού καθημερινά αποκαλύπτεται όλο και περισσότερο το μοναδικό αυτό οικοδόμημα της αρχαιότητας. Παράλληλα, έρχονται στην επιφάνεια πολλά ευρήματα, νομίσματα, κεραμική, θραύσματα από αγάλματα, τα οποία πρόκειται να αξιολογηθούν και να συντηρηθούν, ενώ ορισμένα εξ αυτών θα εκτεθούν στο Μουσείο.

Το ανασκαφικό έργο του Γυμνασίου προχωρά εντατικά και συντονισμένα σύμφωνα με το τεχνικό δελτίο και μάλιστα εντός των ημερών πρόκειται να ξεκινήσουν οι εργασίες για το υποέργο της χωροθέτησης της νέας εισόδου του αρχαιολογικού χώρου ανατολικότερα. Το μνημείο είναι εξαιρετικά σημαντικό, αλλάζει την εικόνα του χώρου και το μέγεθός του με την μετατόπιση της εισόδου, θα επιτρέπει στον επισκέπτη να αντιληφθεί πολύ καλύτερα το τι συνέβαινε στους Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς το Γυμνάσιο οικοδομήθηκε τα ελληνιστικά χρόνια για την προπόνηση των αθλητών στα αγωνίσματα δρόμου και στο πένταθλο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τη διευθύντρια της Ζ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων κ. Γεωργία Χατζή, το αρχαίο Γυμνάσιο είναι καθαρά ελληνική ανασκαφή, ενταγμένη στο ΕΣΠΑ μετά από πρόταση του πρώην υπουργού, του κ. Κώστα Τζαβάρα και προχωρά με πολύ καλούς ρυθμούς, ενώ τώρα χωροθετείται η νέα είσοδος του αρχαιολογικού χώρου. «Είχε ανασκαφεί και από τους Γερμανούς σε παλιότερες εποχές όμως όχι στο συνολικό του μήκος που θεωρείται ότι είναι 220 μ. οι μακρές του πλευρές, δηλαδή ήταν ένα ορθογώνιο επίμηκες οικοδόμημα με δύο μακρές στοές, η κάθε μια είχε μήκος 220 περίπου μέτρα και στενές πλευρές.

Οι μακρές πλευρές ήταν ανατολικά και δυτικά, η δυτική έχει κατά κάποιο τρόπο καταστραφεί προφανώς από τις πλημμύρες του Κλαδέου γιατί έβαινε παράλληλα και η ανατολική σώζεται σε πολύ καλή κατάσταση. Εμείς έχουμε προχωρήσει σε τέτοιο βαθμό, ώστε να φαίνεται πραγματικά η μεγαλοπρέπεια του κτιρίου, ταυτοχρόνως όμως γίνονται και οι εργασίες για την μετατόπιση της εισόδου των επισκεπτών στην Άλτη, η οποία εντάσσεται ως υποέργο στο έργο αυτό που είναι ενταγμένο ως ΕΣΠΑ, ο ανάδοχος έχει ήδη αναδειχθεί και γίνεται η προεργασία ώστε να διαμορφωθεί η νέα είσοδος του αρχαιολογικού χώρου που θα είναι λίγο πιο ανατολικά από την ήδη υπάρχουσα. Κρίνεται απαραίτητη η μετατόπιση της εισόδου, γιατί η ανασκαφή θα αναπτυχθεί προς Βορρά, δεν θα περάσει αυτή τη στιγμή την άσφαλτο αλλά επειδή είναι ένα μεγαλειώδες οικοδόμημα δεν πρέπει να εμποδίζεται από την είσοδο των επισκεπτών. Έτσι, οι επισκέπτες του αρχαιολογικού χώρου θα μπαίνουν λίγο πιο ανατολικά και ξαφνικά θα βλέπουν σε ένα σημείο το αρχαίο Γυμνάσιο σε όλη του τη μεγαλοπρέπεια, το οποίο εννοείται ότι θα είναι επίσκεψιμο. Ακόμα και τώρα αυτή τη στιγμή, έχουμε τοποθετήσει επικαιροποιημένες πινακίδες γιατί γίνεται το έργο αυτό», ανέφερε.

Αναφορικά με την εξέλιξη του ανασκαφικού έργου είπε ότι «θα προχωρήσει άμεσα, ανάλογα βέβαια και με τις καιρικές συνθήκες, όλα είναι συντονισμένα και πάνε σύμφωνα με το τεχνικό δελτίο. Έχουμε προσωπικό, εργατικό δυναμικό, μια ομάδα εργασίας από αρχαιολόγους, αρχιτέκτονα μηχανικό που παρακολουθεί την εξέλιξη του έργου, συντηρητές που συντηρούν τα ευρήματα της ανασκαφής. Έχουμε σωρεία νομισμάτων, πλήθος θα έλεγα και κάποια άλλα λίγα μεν τα οποία θα εμφανίσουμε και στο έργο της Ζ΄ Εφορείας στην εκδήλωση που θα γίνει μέσα στο Νοέμβριο. Υπάρχουν κάποια θραύσματα από γλυπτά, δεν τα έχουμε όμως ακόμα συντηρήσει, κεραμική αρκετή έχουμε βρει από τον 3ο -4ο αιώνα μχ ίσως να κατεβαίνει και πιο κάτω στον 2ο αιώνα μχ αλλά τώρα το ελέγχουμε στις λεπτομέρειες. Θα δούμε λοιπόν τι είναι όλα αυτά τα ευρήματα και τι θα αξίζουν και πως θα συντηρηθούν και ενδέχεται να εκτεθούν στο Μουσείο, αυτό δεν το ξέρουμε όμως ακόμα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: Eφημερίδα Πρωινή

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης